Tipuri de alergii
Alergiile alimentare se pot manifesta fie prin urticarie (erupție pe piele sub forma unor plăci roșii, pruriginoase), fie prin tulburări gastrointestinale (balonare, greață, vărsături, diaree). Aceste alergii alimentare nu trebuie confundate cu intoleranța la anumite alimente (de exemplu, intoleranța la gluten), care este cauzată de lipsa din naștere a unor enzime implicate în digestie.
Alergia la proteinele din laptele de vacă este o formă particulară de alergie la bebeluși, care se manifestă prin agitație, nopți nedormite, colici severe cu diaree și vărsături și erupții cutanate. Boala dispare cu vârsta, când apare toleranța la proteinele din lapte, dar rămâne predispoziția spre dezvoltarea altor tipuri de alergii.
Alergiile respiratorii includ rinita alergică sau rinosinuzita alergică și astmul bronșic. Acestea pot apărea solitar sau împreună cu dermatita atopică, situație care poartă denumirea de triadă atopică. Dermatita atopică este un tip generalizat de eczemă, mai frecventă la copiii antepreșcolari și preșcolari, care se remite de obicei odată cu înaintarea în vârstă.
Alergiile la medicamente (alergia la substanța de contrast) apar la orice vârstă și de obicei sunt severe. Acestea includ erupții cutanate (inclusiv vezicule și bule dureroase), vărsături și modificări ale analizelor de laborator.
Alergiile pe piele pot fi declanșate fie de un factor local, de exemplu brățările sau curelele care conțin nichel pot declanșa dermatită alergică de contact, fie de o combinație între o substanță alergizantă aplicată pe piele (de exemplu, cosmetice sau parfumuri) și contactul cu soarele. În plus, veninul anumitor insecte poate declanșa o reacție locală la nivelul pielii sau manifestări mai severe, cum ar fi șocul anafilactic.
Un alt tip de alergie este cea la soare, care poate fi fototoxică sau fotoalergică. Reacțiile fotoxice apar atunci când o anumită substanță denumită factor fotosensibilizant (de exemplu, medicament topic sau sistemic) intră în contact cu razele ultraviolete și se manifestă sub formă de erupții cutanate roșiatice în zonele expuse la soare. Reacțiile fotoalergice implică participarea sistemului imunitar, apar doar la persoanele sensibilizate și nu necesită neapărat prezența unui factor fotosensibilizant.
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați.
Programează-te!