Ce este alergia la medicamente

Alergia la medicamente este un răspuns al sistemului imun la componentele din medicamente, adică la substanța activă sau la excipienți. SANADOR asigură acces la consultații de alergologie și la teste specifice, pentru evaluarea corectă a unei alergii și tratament adecvat.

În majoritatea cazurilor, manifestările provocate de o alergie la medicamente sunt ușoare, limitate doar la o erupție la nivelul pielii, însă în cazuri severe pot să apară șocul anafilactic și chiar decesul.

Cele mai frecvente alergii la medicamente

Cele mai frecvente reacții alergice medicamentoase apar la administrarea unui tratament cu antibiotice, precum penicilina (aproximativ 10% din populație este alergică la penicilină). Această reacție se poate asocia cu reacții încrucișate la antibiotice din alte clase.

Alte medicamente ce determină frecvent reacții alergice sunt anti-inflamatoarele nesteroidiene. Aspirina este, de asemenea, implicată adeseori în acest tip de reacții. Paracetamolul, medicamentele antiepileptice, dar și chimioterapia utilizată în tratamentul cancerului sau substanța de contrast administrată în timpul unor investigații imagistice pot determina reacții alergice.

De ce apare alergia la medicamente

Alergia la medicamente nu depinde de cantitatea dozei administrate sau de numărul de pastile ingerate, ci de substanța din compoziție. O reacție alergică la medicamente poate să apară de la prima administrare sau după administrări repetate.

Sistemul imun creează anticorpi împotriva substanței introduse în organism, anticorpi ce vor determina simptome ale reacției alergice la următoarea administrare. Alergia la medicamente apare mai frecvent la un pacient cunoscut cu teren atopic, care are un istoric de alergii (alergii alimentare sau medicamentoase), rinită alergică sau astm bronșic.

Semne și simptome de reacție alergică la medicamente

Semnele și simptomele de alergie medicamentoasă apar în general în mai puțin de o oră de la administrarea medicamentului. Urticaria reprezintă o erupție la nivelul pielii, însoțită de mâncărime (prurit). Erupția este alcătuită din elemente roșiatice (eritematoase), care apar și dispar în valuri.

Edemul angioneurotic (sau edemul Quincke) poate fi o altă manifestare în caz de alergie la medicamente. Acesta se manifestă prin edem la nivelul feței (umflarea buzei superioare) și reprezintă un criteriu de severitate al reacției alergice.

Wheezingul sau respirația șuierătoare este zgomotul produs de îngustarea căilor respiratorii, determinată de edemul acestora. Wheezingul se poate asocia cu edem Quinke și cu dispnee (dificultate în respirație). Dacă aceste simptome apar, atunci este necesară administrarea adrenalinei, pentru a preveni decesul prin sufocare. În cadrul reacției alergice pot să apară, de asemenea, febră, hiperemie conjunctivală și rinoree.

Anafilaxia sau șocul anafilactic este un tip de reacție alergică severă la medicamente, alimente, întepături de insecte sau la alte substanțe, ce poate pune viața în pericol. Acest tip de șoc se manifestă prin greață și vărsături, durere abdominală, diaree, dispnee sau dificultăți în respirație, tensiune mică (scăderea tensiunii arteriale) și tahicardie (creșterea frecvenței cardiace) sau pierderea stării de conștiență (sincopa).

Urticaria acută este cea mai frecventă formă de manifestare a alergiei medicamentoase la copil. În caz de alergie la medicamente la copii apar, de asemenea, cu o frecvență mai mare manifestările digestive. De asemenea, edemul Quinke este raportat mai des.

Diagnosticul de alergie medicamentoasă

Diagnosticul de alergie medicamentoasă este stabilit pe baza manifestărilor clinice sau prin consult la medicul alergolog. Doctorul va realiza un examen medical general, care să cuprindă anamneza amănunțită privind medicamentele consumate de pacient și manifestările ce apar în urma administrării lor. Pentru a diagnostica alergia, medicul poate recomanda efectuarea unor investigații suplimentare, cum sunt testele cutanate pentru alergii sau probele de sânge.

  • Testele cutanate (prick-test) sunt realizate prin administrarea în cantitate mică a medicamentelor prin injecție subcutanată, superficial, la nivelul pielii. Dacă testul este pozitiv, la nivelul pielii se formează o papulă roșie, însoțită de mâncărime.
  • Panelul de alergeni este recoltat din sânge. Prin acest test se dozează anticorpii de tip imunoglobulinele IgE specifici (sIgE), implicați în alergia medicamentoasă. În general, în acest tip de teste se dozează IgE la antibiotice precum amoxicilina, penicilina sau cele din clasa cefalosporinelor. Totodată, valoarea sanguină crescută a IgE total (tIgE) semnifică un teren alergic.   

Pacientul va fi informat, de asemenea, despre cât durează alergia la medicamente. Episodul acut durează în general până la câteva zile, însă alergia la medicamentul respectiv va fi prezentă toată viața. Dacă pacientului consumă din nou același medicament, rezultatul poate fi șocul anafilactic și decesul.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Complicațiile provocate de alergia la medicamente

Șocul anafilactic este principala complicație ce apare în caz de alergie de la medicamente. Acesta se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, pierderea stării de conștiență și puls slab și rapid. Decompensarea sistemului circulator și edemul căilor respiratorii pot produce decesul.

Tratamentul pentru alergia la medicamente

Cel mai important pas pentru un pacient cu alergie la medicamente este prevenția: pacientul nu mai consumă medicamentul la care este alergic sau altele din aceeași clasă. Pentru a trata alergia medicamentoasă, medicul poate recomanda antihistaminice, care inhibă răspunsul exagerat al organismului la alergeni, fiind recomandate atât în timpul episodului acut, cât și pe perioade lungi. 

Corticosteroizii reprezintă o clasă de medicamente utilizată în tratamentul alergiei medicamentoase, datorită acțiunii anti-inflamatorii a acestora. Aceste medicamente sunt indicate pentru perioade scurte, ca urmare a efectelor adverse importante care apar în administrarea de lungă durată.

Adrenalina este utilizată pentru a trata șocul anafilactic. Pacienții cunoscuți cu reacții alergice severe în istoric sau cei care suferă de mai multe alergii au de obicei acasă un dispozitiv denumit Epipen. Acesta conține o doză de adrenalină, care se administrează facil de către pacient, prin injectare la nivelul coapsei. Adrenalina este eficientă în șocul anafilactic, tratând simptome precum wheezingul și dispneea. 

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Prevenirea reacțiilor alergice la medicamente

Pacienții care au prezentat o reacție  alergică la un medicament trebuie să precizeze acest aspect la fiecare vizită medicală.

Medicul de familie, medicul stomatolog, cardiologul sau un medic cu o altă specializare trebuie să întrebe pacientul despre istoricul personal de alergii, înainte de administrarea sau de recomandarea unui medicament.

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR oferă acces la consultații de alergologie efectuate de medici cu experiență îndelungată și la o serie de teste performante, pentru depistarea cauzelor celor mai frecvente alergii. În Laboratoarele SANADOR sunt realizate diferite teste alergologice, în funcție de indicația medicului, inclusiv testul ideal pentru pacienții alergici sau pentru persoanele cu teren atopic - testul Alllergy Explorer (Alex).

După stabilirea diagnosticului și identificarea corectă a factorului alergen, medicul recomandă tratamentul necesar, în funcție de severitatea simptomatologiei și de opțiunile pacientului. În situația în care alergia la medicamente sau un alt tip de alergie a determinat o reacție severă, pacienții beneficiază de evaluare promptă în Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, accesibil 24h din 24.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR