Ce este alergia la latex?

Alergia la latex este o reacție a sistemului imunitar împotriva unor proteine din latex. Acesta este seva lăptoasă produsă de arborele tropical Hevea brasiliensis, din care se realizează cauciucul. Latexul se regăsește în numeroase obiecte pe care le utilizăm zi de zi, dar și în articolele de uz medical. La SANADOR, persoanele cu alergii beneficiază de consultații asigurate de medici experimentați și de teste alergologice performante. Programează-te!

Alergia la latex este o reacție imunologică exagerată care apare la contactul cu obiecte fabricate din cauciuc natural sau la inhalarea particulelor de latex răspândite în aer. Aceasta se declanșează atunci când organismul confundă cauciucul natural cu o substanță nocivă și încearcă să se protejeze, prin diferite mecanisme.

Doar 1%-5% din populația generală este alergică la latex. Alergia la latex nu are tratament, singura metodă de a gestiona această afecțiune fiind evitarea produselor care conțin latex pentru tot restul vieții.

Alergia la latex poate avea diferite grade de severitate. Dacă unii pacienți prezintă reacții ușoare, alții pot suferi un șoc anafilactic potențial fatal.

Sursele de latex sunt:

  • Prezervativele, barajele dentare și diafragma contraceptivă;
  • Absorbantele pentru îngrijirea feminină;
  • Articole medicale, cum ar fi mănuși, catetere, manșeta tensiometrului, bandaje elastice, elastice ortodontice, stetoscopul;
  • Mănuși de menaj;
  • Baloanele;
  • Anumite articole de vestimentație – cizme de cauciuc, talpa încălțămintei, haine de ploaie, banda elastică a lenjeriei intime, costume de baie;
  • Suzete, tetine, scutece de unică folosință și alte obiecte destinate sugarilor;
  • Măști și vopsea de față pentru costumație;
  • Unele jucării (cum ar fi păpuși);
  • Unele periuțe de dinți;
  • Dopurile pentru chiuvetă;
  • Cabluri electrice, furtunuri și anumite ustensile, cum ar fi mânerele șurubelnițelor;
  • Unele obiecte școlare, cum ar fi radiera, banda adezivă, acuarelele, unele pixuri;
  • Adezivul din latex;
  • Anumite obiecte de uz casnic – partea din spate a covoarelor, pungile de depozitare cu zip, elasticele, telecomenzile.

Persoanele alergice la cauciuc natural nu sunt alergice și la produsele pe bază de cauciuc sintetic.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Tipuri de alergie la cauciuc natural

Alergia la cauciucul natural poate fi de două tipuri:

  • Alergie la latex IgE mediată (hipersensibilitate tip 1): Este cea mai serioasă formă de alergie, cu instalare imediată după contactul cu alergenul, care produce urticarie, mâncărimi cutanate, nazale, în gât sau la nivelul ochilor (alergie oculară), rinoree, strănut. Alergiile de tip IgE pot cauza manifestări amenințătoare de viață, cum ar fi palpitații, tremor, dificultăți de respirație, tuse, hipotensiune sau șoc anafilactic, în cazul persoanelor foarte sensibile;
  • Dermatită de contact alergică (hipersensibilitate tip 4 sau non-IgE mediată): Se instalează tardiv, la 24-48 de ore după contactul cu alergenul și se manifestă prin apariția unei erupții roșii, asociată cu mâncărimi și vezicule (leziuni pline cu lichid). Aceasta este cauzată de substanțele chimice adăugate în procesul de producție a latexului. O afecțiune similară, dar care nu este cauzată de o alergie, este dermatita de contact iritativă, care produce apariția unor manifestări dermatologice mai puțin serioase (piele uscată, mâncărimi, senzație de arsură).

De asemenea, dacă o persoană este alergică la latex, sunt șanse mari să fie alergică și la unele alimente. Aproximativ 50% dintre pacienții alergici la latex prezintă reacții încrucișate. Astfel, aceștia dezvoltă reacții alergice și la anumite proteine din compoziția unor alimente, care sunt similare cu cele din cauciucul natural. Printre alimentele incriminate cel mai adesea se numără bananele, avocado, kiwi, fructul pasiunii, castanele, merele, papaya, țelina, cartofii, morcovii, roșiile, pepenele galben, iar lista poate continua.

Nu este necesară eliminarea din alimentație în mod preventiv, însă trebuie ca persoana să fie precaută și să identifice produsele care provoacă reacții alergice. Analizele de alergologie  identifică cert alergiile alimentare.

  • Medicii alergologi de la SANADOR sunt experimentați și bine pregătiți. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru alergia la latex

În mod normal, latexul este un material inofensiv. Însă, în cazul persoanelor alergice, organismul percepe latexul ca o substanță străină periculoasă, declanșând o cascadă de reacții imune, precum producția de anticorpi IgE, mesageri chimici (histamină), care cauzează un răspuns inflamator și manifestările specifice.

Reacția alergică este declanșată de contactul direct al pielii cu produsele care conțin latex, în situații ca purtarea sau atingerea mănușilor de cauciuc, folosirea prezervativului sau după montarea unui cateter. De asemenea, alergia poate apărea după inhalarea particulelor de latex. Mănușile din cauciuc sunt pudrate cu amidon de porumb care absoarbe latexul, astfel încât acesta este răspândit în aer în momentul în care scoatem mănușile.

Cu fiecare expunere la cauciucul natural, reacțiile organismului sunt din ce în ce mai puternice, fenomen care poartă denumirea de sensibilizare.

Alergia la prezervativele din latex este mai des întâlnită la femei. În acest context, reacția alergică poate fi mai severă, deoarece mucoasa vaginală este mai sensibilă decât pielea.

Persoanele mai predispuse la alergia la latex sunt:

  • Persoanele care s-au născut cu spina bifida sau cu anomalii congenitale urogenitale;
  • Muncitorii care prelucrează cauciucul, personalul medical și alte persoane care iau contact cu latexul în cadrul muncii (coafezele, medicii veterinari, angajații din industria alimentară) – din cauza expunerii repetate;
  • Persoanele care au fost supuse intervențiilor medicale (cum ar fi cele chirurgicale) în mod repetat;
  • Persoanele cu istoric familial de alergii;
  • Persoanele cu diagnostic de alergii alimentare, cum ar fi alergie la castane, banane, kiwi și avocado.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Complicațiile alergiei la cauciuc natural

În cazul unei sensibilități ridicate, există riscul de a suferi un șoc anafilactic. Anafilaxia se instalează rapid și este fatală în lipsa tratamentului prompt. Aceasta poate cauza o scădere bruscă și semnificativă a tensiunii arteriale, precum și umflături severe care produc obstrucția căilor aeriene.

Printre simptomele șocului anafilactic se numără umflăturile la nivelul feței și limbii, urticaria, dificultățile severe de respirație, amețelile, confuzia, pulsul rapid sau slab, pierderea stării de conștiență, greața, vărsăturile. Pacientul necesită îngrijiri medicale de urgență, dacă apar astfel de manifestări.

Diagnosticul de alergie la latex

Medicul alergolog va analiza istoricul medical și simptomatologia. Ulterior, va recomanda investigații de alergologie pentru a stabili la ce substanțe sau alimente declanșează alergia. Acestea pot include:

  • Analize de sânge pentru alergii (IgE);
  • Teste cutanate alergologice, cum ar fi testul prick, care presupune înțeparea pielii cu o cantitate mică de alergen și observarea reacțiilor.
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru alergie la latex

Nu există tratament pentru alergia la latex. Evitarea contactului cu orice produs din cauciuc natural este singura metodă de a gestiona această afecțiune. De asemenea, dacă pacientul are și alergii alimentare, trebuie să evite orice aliment care conține alergenul.

Medicamentele antihistaminice și corticosteroizii cu prescripție medicală ajută la reducerea simptomelor, odată ce reacția alergică s-a declanșat.

De asemenea, în cazurile severe, atunci când simptomele sunt puternice și există risc de șoc anafilactic, reacția trebuie ținută sub control printr-o injecție cu epinefrină (adrenalină). Aceasta se prezintă în forma unui stilou preumplut cu autoinjector. Pacienții cu alergii severe au indicația de a păstra întotdeauna la ei o astfel de injecție, pe care să și-o administreze în caz de urgență, urmând apoi să se prezinte la spital.

Pentru a preveni contactul cu latexul, sunt recomandate următoarele recomandări:

  • Anunțarea personalului medical (inclusiv dentistul), a îngrijitorilor, a prietenilor și a altor persoane din jur cu privire la alergie;
  • Folosirea doar unor produse fără latex, cum ar fi mănuși de menaj hipoalergenice sau din vinil, prezervative din materiale precum poliuretan sau polizopren, prezervative feminine din silicon;
  • Informarea ospătarului de la restaurant cu privire la problema de sănătate, pentru ca bucătarul să nu utilizeze mănuși din latex la prepararea alimentelor;
  • Purtarea unei brățări de alertă medicală care să atenționeze personalul medical în legătură cu prezența alergiei, în cazul unei urgențe;
  • Evitarea spațiilor în care latexul ar putea fi prezent în aer;
  • Dacă persoana prezintă diagnostic de alergie IgE-mediată, este recomandată deținerea unei injecții cu epinefrină și instruirea celor din jur despre cum se utilizează.

Diagnostic și tratament la SANADOR

Persoanele cu simptome de alergie la latex beneficiază la SANADOR de consultații amănunțite, realizate de medici cu experiență în diagnosticul și tratamentul alergiilor. La Departamentul de Alergologie și Imunologie Clinică SANADOR, sunt diagnosticate cu succes o mare varietate de alergii și alte afecțiuni imunologice, iar medicii experimentați oferă cele mai bune soluții de tratament și management. Pacienții au la dispoziție o gamă largă de investigații pentru depistarea alergiilor, de exemplu teste cutanate, respiratorii și de contact, analize de sânge, cum ar fi pentru identificarea imunoglobulinelor IgE specifice, panel de alergeni alimentari și respiratori sau testul Allergy Explorer/ALEX, care testează sensibilitatea la 282 de alergeni.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR