Alergia la înțepăturile de insecte

Ce este alergia la înțepăturile de insecte?

Reacțiile alergice la înțepăturile de insecte sunt un răspuns exagerat al organismului la anumite substanțe, denumite antigene, prezente în veninul sau în saliva unor insecte. În general, reacțiile sunt ușoare și apar la locul înțepăturii, dar în anumite cazuri pot apărea manifestări mai severe, care pun viața în pericol. La SANADOR, pacienții beneficiază de servicii complete, de la diagnostic până la tratament, realizate de medici cu experiență.

Watch on YouTube
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de înțepături de insecte

Înțepăturile de insecte pot determina reacții alergice urticariene sau pot transmite anumite bacterii ori virusuri care produc diferite afecțiuni.

Astfel, majoritatea alergiilor la ciupiturile de insecte sunt reacții minore, locale, dar cea mai periculoasă este alergia la înțepătura de albină sau viespe deoarece veninul acestora determină uneori anafilaxie (șoc anafilactic) cu risc ridicat de complicații și deces. 

Înțepătura de căpușă (de exemplu Ixodes scapularis) poate transmite o bacterie denumită Borelia burgdorferi care determină boala Lyme sau alte microorganisme care declanșează babesioză ori anaplasmoză.

În trecut, prin mușcăturile de purici se transmitea o bacterie denumită Yersinia pestis care a produs ciuma bubonică, iar prin ciupiturile de păduchi se transmitea tifosul exantematic, boli care în prezent sunt eradicate în majoritatea țărilor dezvoltate. La ora actuală, înțepăturile acestor insecte determină reacții alergice locale sau eczematiforme.

În cazuri mai rare, în special la cei cu predispoziție genetică, pot apărea reacții granulomatoase la locul înțepăturii, sub formă de granulom inelar.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauzele alergiei la înțepăturile de insecte

Indiferent de intensitatea lor, alergiile la înțepăturile de insecte sunt reacții de hipersensibilitate de tip I, adică în cursul acestora se sintetizează și eliberează histamină, imunoglobuline E și alți mediatori proinflamatori (citokine, interleukine, prostaglandine) din mastocite și din alte celule localizate în piele și epiteliul respirator.

În general, saliva insectelor este alergizantă, dar în cazul albinelor acul care rămâne în piele eliberează venin timp de un minut, fapt care activează suplimentar sistemul imunitar și este asociat cu risc ridicat de reacții mai severe.

Transpirația umană conține substanțe organice cu diferite mirosuri, produse de microbiomul pielii, unele dintre ele fiind mai atractive pentru insecte. În general, copiii mici, femeile însărcinate, persoanele obeze și cele care consumă alcool au o probabilitate mai ridicată de a fi ciupite de diferite insecte.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cum se manifestă reacția alergică la înțepături de insecte?

Alergia la mușcătura de țânțari se manifestă prin apariția unor papulo-vezicule pruriginoase la locul înțepăturii care conțin un punct central. Spre deosebire de acestea, alergia la mușcătura de păianjen declanșează mai frecvent necroză locală a pielii cu învinețirea ei, uneori edem semnificativ al membrului afectat și durere moderată spre severă.

Alergia la mușcătura de purice sau păduchi este intens pruriginoasă, uneori cu manifestări de tip eczemă localizate pe gambe bilateral (la purici) sau în spatele urechii ori la ceafă (la păduchi).

Un tip particular de alergie este cea declanșată de ploșnițele de pat, deoarece leziunile apar adesea doar dimineața (paraziții stau și depun ouă în saltea sau lemn vechi și se hrănesc doar noaptea) și au un pattern liniar, de obicei de-a lungul mâinilor sau trunchiului (mult mai rar pe picioare).

Complicațiile reacției alergice la ciupiturile de insecte

Urticaria care se manifestă prin plăci și placarde eritematoase și edematoase, intens pruriginoase, care dispar și reapar în diferite zone ale corpului (uneori la distanță de înțepături) este principala complicație alergică la înțepătura de insecte.

Scărpinatul prelungit poate duce la zgârieturi și zone de lichenificare (îngroșare a pielii) care se pot suprainfecta. În plus, impactul psihologic și tulburările de somn (insomniile) cauzate de pruritul nocturn pot scădea semnificativ calitatea vieții.

Cea mai severă complicație a mușcăturilor de insecte este anafilaxia, care se manifestă prin:

Prezența semnelor și simptomelor descrise anterior reprezintă o urgență medicală care necesită intervenție promptă, în caz contrar riscul de deces prin insuficiență respiratorie de tip obstructiv fiind ridicat.

Diagnosticul de alergie la înțepăturile de insecte

În general, diagnosticul de alergie la mușcături de insecte este ușor de stabilit pe baza examenului clinic și al anamnezei. Aspectul leziunilor de tip papule urticariene cu punct central, care au o distribuție caracteristică în funcție de parazit, este sugestiv de cele mai multe ori.

În majoritatea cazurilor, nu sunt necesare analize de sânge sau investigații imagistice, acestea fiind indicate doar în cazul în care se suspectează boala Lyme sau alte afecțiuni sistemice.

Persoanele cunoscute cu multiple alergii, precum alergii post-medicamentoase, alergii alimentare, rinită alergică, astm bronșic sau conjunctivită alergică, ori cei care au rude de gradul I cu istoric de reacții alergice au un risc mai ridicat de a dezvolta alergii la înțepături de insecte. Testele recomandate în cazul înțepăturilor de insecte sunt testele cutanate pentru alergii.

Tratamentul pentru alergia la înțepăturile de insecte

Scopul tratamentului constă în ameliorarea simptomatologiei prin scăderea eritemului, a edemului și a durerii. Antihistaminicele folosite pentru înțepături de insecte se prescriu atât la copii (sub formă de siropuri), cât și la adulți (sub formă de pastile), fiind bine tolerate, dar cu un efect care se instalează în 2-3 zile de la prima administrare.

Concomitent cu acestea se prescriu și creme, geluri sau mixtură cu dermatocorticoizi și substanțe antipruriginoase, calmante (mentol, calamină). La nevoie, se pot prescrie și antialgice sau antiinflamatoare nesteroidiene administrare oral.

În caz de anafilaxie se administrează adrenalină subcutanat (existentă sub formă de stilouri preumplute), împreună cu corticoterapie intramusculară sau intravenoasă. Cazurile severe necesită intubație și ventilație mecanică într-o secție de terapie intensivă.

Evitarea înțepăturilor de insecte

Înțepăturile de insecte pot fi evitate prin respectarea anumitor măsuri precum:

  • deparazitarea externă a animalelor de companie la medicul veterinar;
  • purtarea de haine lungi care să acopere mâinile și picioarele pe timpul verii, în cazul plimbărilor în aer liber sau drumețiilor;
  • montarea plaselor de insecte la geamurile caselor sau apartamentelor;
  • evitarea aplicării de parfumuri sau odorizante care pot atrage albinele ori viespile prin mirosul lor floral;
  • păstrarea curățeniei în casă sau apartament prin igienizare periodică, aspirarea saltelelor și aruncarea gunoiului;
  • distrugerea cuiburilor de insecte prin pulverizarea de insecticide sau prin ajutor specializat prin firme de dezinsecție (mai ales în cazul ploșnițelor de pat);
  • aplicarea de substanțe repelente pe haine sau direct de piele înainte de a ieși din casă și evitarea plimbărilor în zonele cu apă (lacuri, râuri) care sunt gazde pentru țânțari.
  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură pacienților consultații de alergologie, pentru diagnostic corect și tratament personalizat pentru diverse tipuri de alergii, inclusiv alergiile provocate de înțepăturile de insecte. Echipa medicală oferă soluții moderne și eficiente pentru identificarea cauzelor alergiilor și gestionarea simptomelor acestora.

La SANADOR, pacienții cu diferite tipuri de alergii beneficiază de teste alergologice moderne, precum testul  Allergy Explorer (Alex). Acesta este un test molecular avansat, care permite detectarea unei game largi de alergeni, oferind un diagnostic precis și detaliat. Prin abordare integrată și tehnologie modernă, SANADOR asigură un diagnostic rapid și soluții eficiente pentru pacienții care se confruntă cu alergii, indiferent de tipul acestora.

Cazurile severe de reacții alergice la începăturile de insecte, care constituie urgență medicală, sunt gestionate prompt în Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din România.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR