Ce este alergia la frig?

Alergia la frig, denumită și urticarie la frig, este un tip de reacție cutanată rară, care apare la câteva minute după expunerea la factori fizici precum aerul sau apa rece. Este considerată o formă cronică de urticarie caracterizată prin perioade de remisiuni și exacerbări care se întind pe mai mult de 6 săptămâni. Puseurile pot determina atât reacții cutanate minore, cât și reacții generalizate, mult mai severe, care pot pune viața în pericol (anafilaxie și angioedem). Vino la SANADOR pentru teste alergologice performante și tratament modern!

Watch on YouTube
  • 021 9699 Programează-te acum!

Cauze și factori de risc

Alergia la frig apare mai ales la tineri, inclusiv la copii, femeile fiind mai afectate decât bărbații. Contactul pielii sau al buzelor cu obiecte reci, lichide reci, ori expunerea la vânt sau frig (în general, temperaturi sub 4°C) determină activarea în câteva ore a mastocitelor din piele cu degranularea lor și eliberarea de histamină și mediatori proinflamatori (citokine, interleukine), alături de vasodilatație. În plus, fiind o reacție de hipersensiblitate de tip I, apare o sinteză crescută de imunoglobuline, în special IgE.

În funcție de etiologie, alergia la frig se împarte în două categorii:

  • forma atipică familială cu debut în copilărie (transmitere autozomal dominantă);
  • forma dobândită, care apare în contextul unor afecțiuni sistemice precum crioglobulinemia, criofibrinogenia sau hemofilia la rece.

În plus, alergia la frig se poate asocia și cu:

  • unele infecții, precum boala Lyme, mononucleoza infecțioasă, toxoplasmoza, hepatita virală, infecția cu Helicobacter pylori sau HIV;
  • alte tipuri de alergii (teren atopic);
  • neoplazii, precum leucemia limfocitară cronică sau limfosarcomul;
  • intoleranțe alimentare ori medicamentoase.

În afară de formele clasice de alergie la frig descrise anterior, mai există și alte tipuri, printre care dermografismul dependent de frig (o formă ușoară de boală), urticaria la frig întârziată, în care leziunile apar la peste 24 de ore de la expunere, și urticaria colinergică indusă de frig, în care leziunile apar exclusiv la efort fizic efectuat în mediul rece.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Semne și simptome de alergie la frig

Alergia la frig la copii se manifestă similar cu forma întâlnită la adulții tineri și include apariția unei erupții cutanate post-expunere la rece cu leziuni urticariene, mai exact papule, plăci și/sau placarde eritemato-edematoase, tranzitorii (dispar de la sine în câteva ore) și pruriginoase (determină mâncărime de piele).

În general, reacțiile sunt limitate la ariile de contact (de exemplu, umflarea mâinilor în alergia la frig pe mâini sau edemul buzelor după ingestia de băuturi reci), dar formele cele mai severe determină și febră, cefalee, oboseală accentuată și dureri articulare care apar adesea atunci când toată pielea este expusă brusc la frig (de exemplu, după înotul în apă rece). Senzația de arsură sau înțepătură apare, în general, după încălzirea zonei afectate. Simptomele severe apar cel mai frecvent în urticaria generalizată și includ:

  • angioedem (edemul țesutului subcutanat în special din jurul ochilor și al buzelor) cu anafilaxie;
  • hipotensiune arterială și palpitații;
  • insuficiență respiratorie acută (cu dispnee și edem orofaringian);
  • pierderea bruscă a conștienței cu înec/moarte subită.

Stabilirea diagnosticului

În general, diagnosticul de alergie la frig se stabilește pe baza anamnezei detaliate, care poate fi completată de o examinare clinică ușor de efectuat – testul de provocare la rece care include aplicarea unui cub de gheață pe piele (de obicei pe mâini) sau contactul cu apă rece timp de 3-4 minute și interpretarea rezultatului după 10 minute. Edemul (umflarea) zonei vizate sau apariția unei erupții pruriginoase confirmă diagnosticul de alergie la frig. Medicul dermatolog poate recomanda și alte investigații pentru a depista o infecție sau afecțiune subiacentă, precum:

  • hemoleucograma cu markerii de inflamație (VSH și PCR), crioglobuline și criofibrinogen;
  • testul Coombs direct (analiză de sânge care evidențiază anticorpi anti-aglutinine la rece);
  • serologia la infecții în funcție de contextul clinic (de exemplu, markeri ai hepatitelor sau infecției cu HIV ori H. pylori).
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru alergia la frig

În 30% dintre cazuri, alergia la aer rece se remite de la sine în 5-10 ani de la debutul primului episod, dar majoritatea celor afectați vor avea boala pe tot parcursul vieții.Tratamentul acesteia include, în primul rând, educarea pacientului cu privire la factorii de risc, în special a activităților cu risc crescut (înot în apă rece, exerciții fizice în frig), și recunoașterea leziunilor urticariene.

Administrarea de antihistaminice anti-H1 non-sedative sub formă de tablete sau picături ameliorează simptomele urticariei, determinând remiterea mai rapidă a acesteia. Topic, pe zonele umflate sau roșii se pot aplica dermatocorticoizi sau unguente cu capsaicină. În forma dobândită de urticarie la frig, eradicarea infecțiilor și tratarea bolilor subiacente duc la remiterea simptomatologiei cutanate. Persoanele cu istoric de anafilaxie sau alergie severă la frig ar trebui să aibă în permanență la îndemână un stilou preumplut cu epinefrină (adrenalină) pentru injectare subcutanată.

În formele rezistente, mai ales în cele familiale, se recomandă terapia de desensibilizare la frig, care constă în expunerea graduală a corpului la temperaturi scăzute. De exemplu, se recomandă dușuri cu apă călâie la început și ulterior rece, pentru a permite adaptarea pielii la temperatura scăzută.

Alte terapii recomandate includ:

  • terapie biologică anti-IgE (injecții eliberate pe bază de prescripție medicală, doar la recomandarea medicului alergolog sau dermatolog);
  • analogi de leukotriene;
  • corticoterapie sistemică;
  • anumite antibiotice în doze imunomodulatoare.

Măsurile de prevenție

Profilaxia alergiei la frig include:

  • evitarea alimentelor și a băuturilor reci;
  • evitarea înotului în ape reci, inclusiv prin testarea apei cu mâna înainte de îmbăiere;
  • evitarea ieșirilor în aer liber la temperaturi foarte scăzute sau administrarea unui antihistaminic înainte de a ieși din casă;
  • purtarea de îmbrăcăminte corespunzătoare în sezonul rece (mănuși, căciulă);
  • în caz de intervenții chirurgicale, informarea din timp a clinicianului cu privire la istoricul de urticarie la aer rece deoarece temperatura în sălile de operație este, în general, scăzută, fapt care poate duce la anafilaxie sub anestezie generală.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, persoanele cu simptome de alergie la frig sau orice formă de alergie se pot adresa Departamentului de Alergologie, unde beneficiază de teste alergologice avansate. Analizele alergologice și imunologice complexe sunt efectuate într-un laborator performant. Medicii alergologi experimentați de la SANADOR aleg tratamentul potrivit în funcție de investigații și simptomatologia pacientului, urmărind rezultate cât mai bune pe termen lung.

La SANADOR, medicii prescriu tratamente moderne, inclusiv terapii de desensibilizare. Profilul multidisciplinar al Spitalului Clinic SANADOR facilitează accesul pacienților la alte consultații utile pentru tratament, ca dermatologia.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR