Tratamentul pentru alergia la frig
În 30% dintre cazuri, alergia la aer rece se remite de la sine în 5-10 ani de la debutul primului episod, dar majoritatea celor afectați vor avea boala pe tot parcursul vieții.Tratamentul acesteia include, în primul rând, educarea pacientului cu privire la factorii de risc, în special a activităților cu risc crescut (înot în apă rece, exerciții fizice în frig), și recunoașterea leziunilor urticariene.
Administrarea de antihistaminice anti-H1 non-sedative sub formă de tablete sau picături ameliorează simptomele urticariei, determinând remiterea mai rapidă a acesteia. Topic, pe zonele umflate sau roșii se pot aplica dermatocorticoizi sau unguente cu capsaicină. În forma dobândită de urticarie la frig, eradicarea infecțiilor și tratarea bolilor subiacente duc la remiterea simptomatologiei cutanate. Persoanele cu istoric de anafilaxie sau alergie severă la frig ar trebui să aibă în permanență la îndemână un stilou preumplut cu epinefrină (adrenalină) pentru injectare subcutanată.
În formele rezistente, mai ales în cele familiale, se recomandă terapia de desensibilizare la frig, care constă în expunerea graduală a corpului la temperaturi scăzute. De exemplu, se recomandă dușuri cu apă călâie la început și ulterior rece, pentru a permite adaptarea pielii la temperatura scăzută.
Alte terapii recomandate includ:
- terapie biologică anti-IgE (injecții eliberate pe bază de prescripție medicală, doar la recomandarea medicului alergolog sau dermatolog);
- analogi de leukotriene;
- corticoterapie sistemică;
- anumite antibiotice în doze imunomodulatoare.