Ce este alergia alimentară?

Alergia alimentară este o reacție a sistemului imunitar care apare după consumul unui anumit aliment. Chiar și o cantitate mică din alimentul care provoacă alergia poate declanșa simptome precum probleme digestive, erupții cutanate, edem la nivelul căilor respiratorii și, în cazuri severe, anafilaxie – o reacție potențial letală. Alergia alimentară afectează persoane de toate vârstele, de la bebeluși la adulți, și poate apărea în orice moment al vieții, chiar dacă nu a existat o reacție anterioară la alimentul respectiv. Programează-te la SANADOR pentru teste avansate de alergie și tratament modern!

Nu de puține ori, o alergie alimentară este confundată cu o reacție mult mai frecventă, cunoscută sub numele de intoleranță alimentară. Deși deranjantă, intoleranța alimentară este o afecțiune mai puțin gravă, care nu implică sistemul imunitar.

  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Tipuri de alergie la alimente

Există mai multe tipuri de alergii alimentare, în funcție de mecanismul imunologic implicat și de alergenii specifici. Principalele tipuri de alergii alimentare sunt:

  • Alergii IgE-mediate. Acestea sunt cele mai frecvente tipuri de alergii alimentare și implică anticorpi de tip IgE. Reacțiile apar rapid după consumul alimentului și pot include simptome precum urticarie, edem, simptome respiratorii și anafilaxie. Alimentele frecvent implicate în alergiile IgE-mediate includ: lapte, ouă, pește și fructe de mare, arahide și nuci, grâu, soia.
  • Alergii non-IgE-mediate. Aceste alergii nu implică anticorpi IgE și au o apariție mai lentă a simptomelor, care pot include probleme digestive severe și dermatită atopică. Un exemplu este enterocolita indusă de proteinele alimentare (FPIES).
  • Alergii mixte (IgE și non-IgE-mediate). Unele alergii alimentare pot implica atât mecanisme IgE, cât și non-IgE. De exemplu, eozinofilia gastrointestinală poate implica reacții mixte.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru alergia alimentară

O alergie la mâncare apare atunci când sistemul imunitar identifică greșit o proteină din aliment ca fiind periculoasă și declanșează o reacție defensivă exagerată. Ca răspuns, sistemul imunitar determină celulele să elibereze un anticorp cunoscut sub numele de imunoglobulina E (IgE) pentru a neutraliza alimentul sau substanța alimentară care provoacă alergia, numită alergen. Data viitoare când alimentul respectiv este consumat, chiar și în cantitate mică, anticorpii IgE îl detectează și semnalizează sistemului imunitar să elibereze o substanță chimică numită histamină, precum și alte substanțe chimice, în fluxul sanguin. Aceste substanțe chimice cauzează simptomele alergiei.

Majoritatea alergiilor alimentare sunt declanșate de anumite proteine din: grâu, lapte de vacă, ouă de găină, arahide, pește, soia și crustacee.

Factorii de risc cunoscuți sunt:

  • Antecedente familiale. Persoanele cu membri ai familiei care au alergii alimentare sunt mai predispuse la alergii de același tip.
  • Alte alergii. Dacă ai o altă alergie, cum ar fi o alergie respiratorie sau eczemă, riscul de a dezvolta o alergie alimentară este crescut.
  • Vârsta. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii, dar pot persista sau apărea chiar și la adulți.
  • Astm. Astmul și alergia alimentară apar frecvent asociate. Atunci când se întâmplă acest lucru, atât simptomele alergiei alimentare, cât și cele ale astmului sunt mai severe.
  • Este important să cunoști alimentele care îți declanșează alergia. Programează-te!

Semne și simptome de alergie alimentară

De obicei, simptomele de alergie alimentară la adulți sau copii apar în decurs de 2 ore de la consumul alimentului. Ele pot varia de la ușoare la severe. Cele mai frecvente semne și simptome de alergie alimentară sunt:

  • Urticarie (bubițe după alergie alimentară) – erupții cutanate pruriginoase, ridicate și roșii.
  • Edem - umflarea feței, buzelor, limbii sau gâtului.
  • Simptome respiratorii – respirație șuierătoare, tuse, dificultăți de respirație.
  • Simptome gastrointestinale – greață, vărsături, dureri abdominale, diaree.
  • Anafilaxie – o reacție severă și rapidă care poate include dificultăți de respirație, scădere bruscă a tensiunii arteriale, pierderea cunoștinței. Necesită intervenție medicală imediată.

La copii și bebeluși, simptomele pot fi variate și includ adesea eczeme severe (erupție cutanată în alergia alimentară), reflux gastroesofagian, colici și probleme de creștere. Este esențială monitorizarea atentă a alimentației și reacțiilor acestora.

Complicațiile alergiei la mâncare

Complicațiile pot varia de la simptome cronice până la reacții severe, care pun viața în pericol:

  • Șocul anafilactic. Aceasta este cea mai gravă complicație a alergiei alimentare și necesită tratament de urgență cu epinefrină (adrenalină).
  • Dermatita atopică. Cunoscută și sub numele de eczemă, este o afecțiune cronică a pielii caracterizată prin inflamație și mâncărime intensă. Pielea devine uscată, roșie și prezintă leziuni care se pot infecta ușor.
  • Malnutriție. Evitarea alimentelor alergene poate duce la deficiențe nutriționale, în special la copii.
  • Probleme psihosociale. Stresul constant și anxietatea legate de expunerea accidentală la alergeni alimentari pot afecta calitatea vieții.

Diagnosticul de alergie la alimente

Evaluarea detaliată a istoricului medical și a simptomelor este esențială. Medicul va dori să știe despre momentul când apar simptomele, cât de repede după consumul alimentului, severitatea acestora, va dori să afle detalii despre alimentele suspectate, frecvența consumului și nu în ultimul rând istoricul de alergii în familie.

Se pot efectua apoi teste de diagnostic precum teste cutanate pentru alergii (Prick test), teste de sânge, teste de provocare alimentară și diete de eliminare. Testele cutanate presupun aplicarea unor mici cantități de alergen pe piele și monitorizarea reacției. Testele de sânge măsoară nivelului de anticorpi IgE specifici pentru alergeni alimentari iar testele de provocare alimentară presupun administrarea treptată a alimentului sub supraveghere medicală pentru a observa reacțiile. Diete de eliminare constau în excluderea alimentelor suspecte din dietă și reintroducerea lor treptată pentru a identifica alergiile. Testele sunt importante pentru diferențierea de alte afecțiuni care pot provoca simptome similare, ca intoleranța la histamină.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru alergia alimentară

  • Evitarea alergenilor. Cel mai eficient mod de a gestiona alergia alimentară este evitarea completă a alimentelor care provoacă reacțiile. Acest lucru necesită citirea cu atenție a etichetelor, identificarea și evitarea ingredientelor alergenice ascunse. Un alt mod eficient pentru a preveni o reacție alergică constă în educarea copiilor și a celor din jur, informarea școlilor, grădinițelor și altor instituții despre alergia copilului și despre măsurile de precauție necesare. Nu în ultimul rând, persoanele cu alergii severe ar trebui să poarte mereu epinefrină autoinjectabilă și să fie instruite despre utilizarea ei.
  • Medicația. Se administrează antihistaminice, pentru a reduce simptomele minore de alergie, epinefrină, pentru tratarea anafilaxiei și corticosteroizi care pot fi utilizați pentru a reduce inflamația severă și simptomele cronice.
  • Imunoterapia orală: în unele cazuri, medicul poate recomanda imunoterapia orală, care implică administrarea treptată a unor cantități crescânde de alergen sub supraveghere strictă pentru a induce toleranța la alergen.

Măsuri de prevenție

Prevenția primară se referă la măsurile luate pentru a preveni apariția alergiilor alimentare. Aceasta include:

  • Alăptarea. Alăptarea exclusivă în primele 4-6 luni de viață poate reduce riscul de alergii alimentare la bebeluși.
  • Introducerea timpurie a alimentelor. Unele studii sugerează că introducerea controlată a alimentelor potențial alergene la copii între 4-6 luni poate reduce riscul de alergii. Medicul pediatru poate oferi recomandări privind introducerea treptată a alimentelor solide, pentru a reduce riscul de alergie alimentară la bebeluși.

Prevenția secundară implică măsuri pentru a gestiona alergiile alimentare,  prevenind astfel reacțiile severe și complicațiile:

  • Educarea pacienților și a familiilor despre recunoașterea și gestionarea reacțiilor alergice.
  • Consultarea regulată a medicului pentru monitorizarea alergiilor și ajustarea planului de tratament.
  • Purtarea unui brățări medicale care indică alergiile alimentare și informațiile de urgență.
  • Informarea bucătarilor și chelnerilor. Atunci când se mănâncă în oraș, este esențial să se informeze personalul restaurantului despre alergii, pentru a evita contaminarea încrucișată.

Alergia alimentară este o afecțiune serioasă, care necesită o gestionare atentă și informare continuă pentru a preveni reacțiile severe și complicațiile pe termen lung. Educația pacienților, diagnosticarea corectă și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru a asigura o calitate bună a vieții persoanelor afectate.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnostic și tratament la SANADOR

Medicii alergologi ai SANADOR au experiență vastă, iar abordarea alergiilor se face multidisciplinar, implicând, atunci când este necesar, consultații de pneumologie, ORL și dermatologie. Persoanele cu semne și simptome alergice au acces la teste de alergeni alimentari și de multe alte teste specifice, pentru diagnosticul rapid și corect al oricărei alergii. La SANADOR este disponibil și testul Allergy Explorer (Alex), care poate identifica până la 282 de alergeni.

În funcție de alergeni și intensitatea simptomelor, medicii foarte bine pregătiți ai SANADOR stabilesc abordarea terapeutică și oferă recomandări detaliate pentru adaptarea alimentației și stilului de viață la alergia descoperită. La SANADOR se efectuează inclusiv terapie de desensibilizare, sub supravegherea atentă a medicului.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR