Albirea dentară – tipuri de tratament și beneficii

Dacă îți dorești un zâmbet mai alb, trebuie, în primul rând, să fii informat de rezultatele pe care poți să le obții în urma unui tratament de albire. Tratamentele de albire, fie efectuate la domiciliu, fie profesionale, nu vor aduce schimbări radicale ale culorii dinților, ci doar vor intensifica culoarea ta naturală. Dacă îți dorești dinți foarte albi, atunci soluția pentru tine ar putea fi reprezentată de fațetele dentare.

Există două tipuri de tratamente de albire a dinților: albirea domiciliară (efectuată la domiciliu) și albirea profesională în cabinet. Alegerea tipului de tratament potrivit pentru tine se face cu ajutorul medicului dentist, ținând seama de nevoile și obiectivul tău.

Tratamentul de albire profesională domiciliară

Tratamentul de albire profesională domiciliară se realizează tot cu ajutorul medicului dentist, care îți va furniza un kit de albire, în care vor fi incluse:

  • substanța de albire domiciliară;
  • gutierele de albire personalizate, făcute după amprenta dinților tăi;
  • gel desensibilizant sau remineralizant.

Gutierele pot fi purtate ziua sau noaptea, în funcție de programul tău. Tratamentul durează de obicei 10–14 zile. În unele cazuri, poate fi continuat până la o lună. Acest tip de tratament se recomandă atunci când nu te grăbești și îți dorești rezultate care să se mențină timp îndelungat.

Albirea profesională la cabinet

Tratamentul de albire profesională la cabinet se poate face tradițional, cu ajutorul unei lămpi de fotopolimerizare, sau modern, cu ajutorul tehnologiei laser. În ambele situații sunt folosite substanțe pe bază de peroxid de hidrogen (apă oxigenată) care, odată activate de o sursă de energie luminoasă, generează o reacție oxidativă, îndepărtând pigmentațiile inestetice de la nivelul smalțului.

Tratamentul de albire realizat cu ajutorul unui laser dentar durează mai puțin, iar rezultatele sunt mai bune, deoarece reacția oxidativă este mult accelerată și mult mai agresivă.

Evaluarea înaintea tratamentului de albire

Tratamentul profesional realizat în cabinet este recomandat atunci când îți dorești un rezultat rapid, însă trebuie să ai în vedere că rezultatele nu sunt la fel de durabile pe termen lung. Combinația dintre albirea profesională în cabinet și o albire profesională domiciliară oferă cele mai bune rezultate pe termen lung.

Indiferent de tipul de albire ales, primul pas necesar este evaluarea stării de sănătate, a cariilor, a leziunilor de colet și a posibilelor retracții din boala parodontală. Împreună cu medicul dentist, vei evalua culoarea obturațiilor și a lucrărilor pe care le ai în gură. În baza acestei evaluări, ți se va arăta, utilizând o cheie de culori, care este culoarea actuală și ce poți obține prin albire.

Riscuri posibile

Tratamentele excesive de albire dentară pot duce la sensibilitate dentară și la deshidratarea dinților. Studiile arată că, pentru a deshidrata sever smalțul și pentru a ajunge la terminațiile nervoase din dentină, provocând durere, substanța de albire în concentrație mare trebuie să stea minimum 10 minute pe suprafața dintelui.

Cu ajutorul tratamentelor de albire asistate laser, aceste posibile neplăceri sunt înlăturate. Albirea laser este mult mai rapidă (aproximativ 8 minute de expunere a dintelui la peroxid) datorită capacității lungimilor de undă de a recunoaște cromoforii din gelul de albire și de a accelera tot procesul.

Cui se recomandă albirea dinților?

Persoanele tinere, cu vârsta până în 30 de ani, sunt cele care vor beneficia cel mai mult de rezultatele tratamentelor de albire. Odată cu înaintarea în vârstă, smalțul devine mai subțire și, prin uzură firească, dentina se va vedea mai galbenă. În aceste condiții, deși rezultatele vor fi vizibile, ele nu vor fi spectaculoase.

Tratamentele de albire nu sunt recomandate:

  • Femeilor însărcinate și celor care alăptează;
  • Copiilor sub 16 ani;
  • Persoanelor cu carii netratate, dinți crăpați, fisurați și afecțiuni netratate ale gingiilor;
  • Persoanelor cu dantură artificială, deoarece procesul de albire a dinților nu are efect pe suprafețe artificiale – obturații, coroane dentare, fațete ceramice sau implanturi dentare. Ele nu se albesc, dar nici nu sunt afectate de procesul de albire.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR