Diagnosticul de adenopatie
Diagnosticul de adenopatie se face pe criterii clinice și întotdeauna va fi făcut de către un medic de familie sau un medic internist, în urma unui examen medical general. Acesta va corobora date din anamneza pacientului (durata adenopatiei, istoricul medical, fumatul, deținerea unui animal de companie, istoricul de călătorii recente, istoricul de boli familiale) cu semnele descoperite în urma examinării clinice a bolnavului.
Mai mult, clinicianul va analiza atent ganglionul/ganglionii inflamați, aspectul și localizarea acestora, putând ghida pașii următori necesari pentru diagnosticarea etiologiei. Majoritatea adenopatiilor se remit în 2-3 săptămâni, iar dacă suspiciunea clinică este de boală acută, autolimitată (precum infecțiile de tract respirator), medicul poate decide dacă sunt necesare investigații suplimentare.
Analizele de laborator și investigațiile imagistice au un rol esențial în stabilirea etiologiei. Atunci când adenopatia persistă peste 3 săptămâni, următoarele analize pot fi necesare pentru diagnostic: hemoleucogramă completă, frotiu de sânge periferic, biochimie serică, ecografie de părți moi și radiografie pulmonară.
În anumite cazuri, se pot recomanda suplimentar și teste serologice speciale, de exemplu: serologie de Bartonella henselae – dacă se suspectează boala ghearelor de pisică, test Quantiferon TB Gold sau test de intradermoreacție la tuberculină (IDR) – dacă se suspectează infecția cu mycobacterium tuberculosis.
Radiografia pulmonară poate decela o adenopatie pulmonară sau mediastinală – zone care nu sunt accesibile altfel examinării clinice, și poate pune diagnosticul în anumite boli cu afectare pulmonară precum tuberculoza, sarcoidoza, limfoame, pneumoconioze (boli pulmonare datorate expunerii la substanțe inerte) sau alte boli mai rare.
Adenopatia supraclaviculară are implicații medicale serioase, ea fiind un semn comun al mai multor boli severe, precum tuberculoza și tumorile maligne intra-abdominale. Din acest motiv, în adenopatiile supraclaviculare se recomandă efectuarea unei scanări computer-tomografice (CT) a toracelui și/sau a abdomenului. De asemenea, în eventualitatea unui proces inflamator sau malign intra-abdominal, adenopatiile mezenterice (ganglioni inflamați în jurul vaselor de sânge ce vascularizează intestinul) pot fi vizualizate aproape exclusiv doar prin examen CT abdominal.
În situațiile în care ganglionul inflamat prezintă semne de alarmă, înalt sugestive pentru malignitate, ori testele preliminare nu oferă un diagnostic cert, se poate recomanda efectuarea unei biopsii excizionale. Șansele unui diagnostic cert cresc în urma examenului histopatologic realizat în Laboratorul de Anatomie Patologică, însă este important de reținut că interpretarea rezultatului poate dura până la câteva săptămâni.
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!