Ce este adenomul de prostată?

Adenomul de prostată, prostata mărită sau hipertrofia benignă de prostată reprezintă hiperplazia țesutului prostatic, adică transformarea nodulară, fibrotică a prostatei. Afecțiunea produce simptomatologie severă și, în lipsa tratamentului adecvat, poate provoca retenție urinară și alte complicații care pun în pericol viața pacientului. La SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate, la analize și investigații imagistice avansate, pentru diagnosticul rapid și precis al hiperplaziei benigne de prostată. Atunci când este indicată operația, echipa Spitalului Clinic SANADOR poate realiza în deplină siguranță orice intervenție necesară.

Watch on YouTube

Prostata este o glandă anexă a aparatului urogenital masculin, situată sub vezica urinară, în jurul porțiunii inițiale a uretrei. Situarea sa înaintea rectului o face accesibilă examenului clinic prin tușeul rectal. Secrețiile produse de glandă intră în componența lichidului spermatic.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cauze și factori de risc pentru hipertrofia benignă de prostată

Apariția adenomului de prostată este favorizată de îmbătrânire, sub acțiunea testosteronului. La nivelul prostatei situate în jurul uretrei se produce hiperplazia structurilor glandulare, a fibrelor musculare și a țesutului de susținere, sub forma unor noduli.

Această transformare a prostatei determină modificări ale segmentului de uretră care traversează prostata – îngustarea și devierea laterală, îngustarea colului vezical, care determină creșterea rezistenței la flux, alterând astfel modul de desfășurare a micțiunii, cu apariția acuzelor urinare.

Apar astfel tulburări micționale mai mult sau mai puțin accentuate, care trădează o suferință de tip vezical-subvezical –  simptomatologie de tip obstructiv sau iritativ.

Cum se manifestă prostata mărită?

Manifestările provocate de prostata mărită pot fi de mai multe feluri:

1. Simptome iritative, de umplere/stocare vezicală: micțiuni nocturne, cu frecvență variată, cu volume mici de urină. De multe ori, aceste simptome reprezintă principalul motiv de adresare la medic al pacientului, alterând somnul. Mai pot fi întâlnite și: imperiozitatea micțională, urgența – nevoia bruscă și imediată de a urina, imposibil de amânat, frecvența crescută a micțiunilor diurne.

2. Prezența sângelui în urină (hematuria) poate fi un alt semnal de alarmă.

3. Simptome obstructive, de evacuare: modificări de jet urinar – presiune scăzută, jet subțire, întrerupt, inițierea dificilă a micțiunii, micțiune cu greutate.

4. Simptome care apar la sfârșitul micțiunii: senzația de golire incompletă, micțiuni reduse cantitativ, cu picătura, repetate.

Aceste simptome izolate sau asociate reprezintă de obicei motivul prezentării la medic.

Sunt situații când hiperplazia de prostată s-a constituit ca boală, dar simptomatologia lipsește sau este discretă, și, instalându-se progresiv, modificările sunt considerate consecința înaintării în vârstă și sunt acceptate ca normale, pacientul amânând prezentarea la medic.

Alteori acuzele sunt severe, tulburările sunt importante și au un impact semnificativ asupra calității vieții – intime (impotență), sociale, profesionale.

Complicațiile hiperplaziei benigne de prostată

În lipsa tratamentului potrivit, adenomul de prostată poate duce la complicații severe. Din cauza disconfortul resimțit în timpul urinării și al urinărilor frecvente, pacientul poate ajunge să nu se mai hidrateze corect. Astfel, poate ajunge la deshidratare, cu toate problemele care pot genera din această situație. Cel mai mare pericol al deshidratării îl reprezintă îngroșarea sângelui, care crește semnificativ riscul de accident vascular cerebral (AVC).

Alte complicații care pot să apară în caz de prostată mărită sunt retenția urinară, calculii vezicali, vezica neurogenă, vezică hiperactivă, impotența, prostatita, incontinența urinară, strictura uretrală, infecția urinară și, în cazuri severe, pacientul poate dezvolta hidroureter și poate ajunge chiar la insuficiență renală acută. De asemenea, evoluția unui adenom de prostată poate masca apariția unui cancer de prostată.

Stabilirea diagnosticului de adenom de prostată

Diagnosticul se stabilește în urma discuției cu medicul urolog, urmată de efectuarea examenului clinic și a testelor de laborator, precum și a investigațiilor imagistice, atunci când este cazul.

Consultația urologică include mai multe etape:

1. Discuția medic – pacient: Prin aceasta discuție se pun în evidență manifestările clinice ale pacientului – usturime sau durere la urinare, senzație de urinare frecventa, urinare fără presiune, jet urinar întrerupt, jet urinar slab. De cele mai multe ori, pacientul cu adenom de prostată se plânge că „trebuie să facă pipi des”, inclusiv noaptea, astfel încât nu se poate odihni suficient. Pacientul poate completa un chestionar care permite cuantificarea acuzelor sale și obținerea unui scor de gravitate al bolii – scorul Boyarsky, scorul AUA, scorul IPSS și QoL.

2. Examenul clinic: Consultul propriu-zis poate evidenția o vezică urinară destinsă în diferite grade – până la globul vezical (vezică urinară plină, ca urmare a dificultății extreme de a urina), modificări la nivelul penisului – fimoza cicatriceală, care poate determina tulburări micționale similare. Elementul principal al consultului este tușeul rectal, care permite evaluarea palpatorie digitală directă a prostatei – importante fiind, în afară de dimensiune, consistență, delimitarea, sensibilitatea.

Analizele și investigațiile specifice pentru diagnosticul de prostată pot include:

1. Sumarul de urină și urocultura;

2. Antigenul specific prostatic (test PSA), free PSA;

3. Ureea și creatinina;

4. Ecografia abdominală sau ecografia reno-vezico-prostatică, determinarea reziduului;

5. Calendarul micțional.

6. Pentru a exclude un cancer de prostată, medicul urolog poate recomanda, în anumite situații, și investigații avansate, precum RMN multiparametric de prostată și biopsie prostatică.

Atitudinea terapeutică nu este condiționată de prezența bolii. Ea este determinată de prezența sau de absența acuzelor, de severitatea lor, de modificările evidențiate de examenele de laborator și imagistice, de prezența complicațiilor și gravitatea lor, mergând de la supravegherea activă, la tratamentul medicamentos, până la intervenția chirurgicală.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Tratamentul pentru prostată mărită

Tratamentul hiperplaziei benigne de prostată poate fi, după caz, medicamentos sau chirurgical, în funcție de indicația medicului curant, de evoluția bolii și de statusul imunitar al pacientului. Este important ca pacientul să se adreseze unui medic urolog, pentru recomandarea medicației potrivite și să evite administrarea unor suplimente alimentare care nu i-au fost indicate.

La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul chirurgical pentru adenomul de prostată este realizat în deplină siguranță, într-unul dintre cele mai performante blocuri operatorii din țară.

Tratamentul chirurgical prin prostatectomie poate fi indicat atunci când medicația nu are efectul dorit sau atunci când apar complicații ale afecțiunii. În unele situații, dacă apare o urgență medicală, primul ajutor constă în montarea unei sonde uretrovezicale, însoțită de tratament de reechilibrare, operația efectuându-se ulterior.

Intervenția chirurgicală standard este rezecția endoscopică a prostatei, folosind energii diferite – curent electric monopolar, curent bipolar, plasmă sau LASER. În funcție de indicația medicală, tratamentul chirurgical poate fi realizat și printr-o intervenție de chirurgie robotică urologică, prin laparoscopie sau prin operația clasică, deschis. În anumite situații, tratamentul pentru adenom de prostată poate fi realizat și printr-o procedură de radiologie intervențională – embolizarea adenomului de prostată.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnostic și tratament la Spitalul Clinic SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de urologie asigurate de medici cu o deosebită pregătire profesională, care vor indica toate analizele de laborator și investigațiile specifice, necesare pentru stabilirea diagnosticului de adenom de prostată. Astfel, pacienții beneficiază de ecografie și de analize de laborator complete, inclusiv test free PSA. La indicația medicului, pacienții pot efectua și investigații avansate – inclusiv RMN multiparametric de prostată și fusion biopsy.

Atunci când este indicat tratamentul chirurgical, operația se desfășoară în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, care deține unul dintre cele mai performante blocuri operatorii din țară și Secție de Anestezie și Terapie Intensivă acreditată ca secție ATI de categoria I, cu nivel extins de competență.

În funcție de indicația medicală stabilită pentru fiecare pacient, operația se poate realiza clasic, laparoscopic sau robotic, Spitalul Clinic SANADOR având în dotare robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat model existent în prezent. Intervenția asistată robotic permite incizii mai precise și mai fine, cu protejarea țesutului sănătos și a structurilor nervoase învecinate, astfel încât pacientul își păstrează funcția urinară și funcția sexuală, iar riscul de complicații este redus.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

Echipă medicală

Conf. Dr. Constantin Gîngu

Urologie Competență în ultrasonografie generală
Coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă, Spitalul Clinic SANADOR

Spitalul Clinic SANADOR, Centrul Oncologic SANADOR

Conf. Dr. Marcian Antonio Manu

Urologie Supraspecializări în: Endoscopie urologică, Laser în Urologie, Ecografie, Litotriție extracorporală, Laparoscopie urologică, Transplant renal, Urologie oncologică, Urologie medicală non-chirurgicală
Șef Secție Urologie - Spitalul Clinic SANADOR

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Spitalul Clinic SANADOR, Centrul Oncologic SANADOR, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Bogdan Radu

Urologie Competență în ultrasonografie generală

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Liviu-Vasile Chiperi

Urologie Competență în ultrasonografie generală.

Clinica SANADOR Militari

Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu

Urologie Competență în ecografie generală

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Vlad Hurduc

Urologie

Clinica SANADOR Decebal, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Fares Ad

Urologie Competențe în: ultrasonografie generală, litotriție extracorporeală

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Buzești, Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Andrei Andreșanu

Urologie Competență în ultrasonografie generală

Centrul Oncologic SANADOR, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Cosmin Bălșanu

Urologie

Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Raluca Borcăiaș

Urologie Competențe în: ultrasonografie generală; litotriție extracorporală.

Clinica SANADOR Decebal

Dr. Cristian-Cătălin Bucur

Urologie Competență în ultrasonografie generală.

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Cătălin-Andrei Bulai

Urologie Competență în ultrasonografie generală.

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Centrul Oncologic SANADOR

Dr. Victor Cauni

Urologie Competență în ecografie generală

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Ionuț Dumitru Chira

Urologie Competențe în Ecografie Generală, Litiotriție Extracorporeală, Alternative Terapeutice în tratamentul Litiazei Coraliforme

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Octavian Cretu

Urologie Competente in: ultrasonografie generala, litotritie extracorporeala

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Alexandru Dick

Urologie Competențe în Ultrasonografie generală

Spitalul Clinic SANADOR

Dr. Mihai Adrian Dobra

Urologie Competențe în: ESWL Litotriție extracorporeală și Ultrasonografie generală.
Asistent Universitar Urologie Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Mihai Dumitrache

Urologie Competente in Ultrasonografie Generala

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Cosmin Ene

Urologie Competente in: litotritie extracorporala

Prof. Dr. Bogdan Geavlete

Urologie Competență în ultrasonografie generală

Clinica SANADOR Buzești

Prof. Dr. Petrișor Geavlete

Urologie Doctor in Stiinte Medicale

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Conf. Dr. Dragos Georgescu

Urologie Competente in: ecografie generala

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Băneasa, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Gabriel Nicolae Georgescu

Urologie Competente in: echografie generala; sexologie

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Gabriel Gluck

Urologie

Dr. Daniel-Petrișor Hristea

Urologie Competențe în: ultrasonografie generală.

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Valentin Florin Iordache

Urologie Competențe în: litotriție extracorporală, ultrasonografie generală

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Rucsandra Manu

Urologie Competențe în: ecografie generală, litotriție extracorporală

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Valentin Mitroi

Urologie Competențe în: ultrasonografie generală, litotripsie ESWL și ecografie urologică

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Spitalul Clinic SANADOR, Clinica SANADOR Buzești, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Cristian Moldoveanu

Urologie Competență în ultrasonografie generală

Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Razvan Multescu

Urologie Competente in: ultrasonografie generala

Spitalul Clinic SANADOR

Dr. Cosmin Neicuțescu

Urologie

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Floreasca

Dr. George Opriș

Urologie Competente in Ultrasonografie Generala, Litotritie Extracorporeala

Clinica SANADOR Decebal, Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Adrian Pantalon

Urologie Doctor in stiinte medicale

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Ioan Prie

Urologie Competente in Ultrasonografie Generala, Litotritie Extracorporeala

Dr. Andrei Constantin Radulescu

Urologie

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Florin-Ioan Rusu

Urologie Competente In: Ultrasonografie Generala, Litotritie Extracorporeala

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Buzești

Dr. Sebastian Voinea

Urologie

Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Mircea Merticariu

Urologie Competență în ultrasonografie generală.
Asistent Universitar

Clinica SANADOR Floreasca

Dr. Mihai Bucur

Urologie Competență în ecografie generală.

Clinica SANADOR Floreasca, Centrul FIV SANADOR

Dr. Emanuel-Boris Alexandrescu

Urologie Competențe în: Ultrasonografie Generală si Litotriție Extracorporală.

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Codruț-Ovidiu Răduță

Urologie Competență în ecografie generală.

Clinica SANADOR Buzești

Dr. Ovidiu-Cătălin Nechita

Urologie Competențe în: ultrasonografie generală, litotriție extracorporeală.

Dr. Ionuț-Lucian Vintilă

Urologie Competență în ultrasonografie generală.

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A

Dr. Daniel-Lucian Iorga

Urologie Competență în ultrasonografie generală.

Clinica SANADOR Victoriei, Corp A, Clinica SANADOR Floreasca

SANADOR