Acromegalia este o tulburare hormonală a organismului, care apare atunci când glanda hipofiză din creier produce o cantitate crescută de STH (hormon somatotrop/hormon de creștere) în perioada adultă. Această afecțiune este rar întâlnită, având un proces evolutiv lent. Din acest motiv, este greu de depistat și de stabilit un diagnostic, simptomele făcându-și apariția la 10-20 de ani de la debut.
Sub cantități mari de STH, oasele cresc mai accelerat, astfel că, la copii, produce gigantism. La adult, nu se produce creșterea în înălțime, în schimb, apar efecte la nivelul oaselor mâinii, picioarelor și feței, iar boala este numită acromegalie.
Netratată, boala poate produce efecte și asupra altor părți ale corpului, înafară de oase. Acest lucru poate duce la probleme serioase de sănătate, uneori chiar amenințătoare de viață. Însă, tratamentul poate reduce riscul de a dezvolta complicații și poate ameliora semnificativ simptomatologia.
Pacienții cu anomalii de creștere cum este acromegalia trebuie să se adreseze și unui medic genetician, pentru un sfat genetic, în vedererea evaluării riscului de a transmite această afecțiune și urmașilor.