Obezitatea este o boală endocrinologică care afectează metabolismul corpului uman și care se manifestă prin creșterea excesivă în greutate, pe seama acumulării țesutului adipos visceral sau subcutanat. Managementul activ al pacientului obez are ca obiective principale atât scăderea propriu-zisă în greutate, cât și reducerea riscului și ameliorarea complicațiilor induse de obezitate.
Tratamentul obezității necesită consecvență și implicare activă din partea pacienților. Sunt pacienți care parcurg cicluri repetitive de pierdere și câștig ponderal, cu consecințe negative asupra sănătății (risc crescut de hipertensiune arterială, dislipidemie și litiază biliară). De aceea, menținerea greutății după scăderea ponderală constituie, alături de prevenirea și tratamentul complicațiilor, un criteriu important de succes în managementul obezității.
Obligatoriu, tratamentul obezității trebuie să includă, în afara reducerii greutății și managementul dislipidemiei, optimizarea controlului glicemic la diabetici, normalizarea tensiunii arteriale la hipertensivi, tratamentul sindromului de apnee în somn, precum și ameliorarea tulburărilor psihosociale (tulburările afective, cele de comportament alimentar sau de imagine corporală, reducerea stimei de sine).
Principalele metode de reducere a greutății corporale sunt:
- modificarea dietei și a comportamentului alimentar
- creșterea activității fizice
- farmacoterapia
- chirurgia bariatrică