Ce este ablația endometrială?

Ablația endometrială este o procedură medicală prin care este îndepărtată mucoasa uterină (endometrul), pentru a reduce sau pentru a opri sângerările menstruale abundente. Procedura este recomandată femeilor care nu planifică o sarcină în viitor. La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de ablație endometrială sunt efectuate în cele mai bune condiții, într-un bloc operator dotat cu echipamente moderne.

Înainte această procedură, medicul indică tratamentul medicamentos, pentru a controla sângerările abundente. După ablația endometrului, sângerările pot dispărea, se pot reduce sau pot rămâne la fel.

Procedura este considerată minim invazivă, deoarece nu necesită efectuarea de incizii sau tăieturi. Medicul folosește instrumente introduse prin vagin, pentru a aplica tehnici precum electrocauterizarea, hidrotermia, ablația cu radiofrecvență și crioablația, pentru a trata fluxul menstrual abundent. Ablația endometrială este mai puțin invazivă și permite o recuperare mai rapidă în comparație cu intervenția chirurgicală de histerectomie.

Indicațiile ablației de endometru

Ablația de endometru este indicată femeilor cu pierderi mari de sânge în timpul menstruației. Este recomandată în cazurile în care menstruațiile sunt foarte abundente, necesitând schimbarea frecventă a absorbantelor sau a tampoanelor, uneori la fiecare două ore sau mai des. De asemenea, este indicată pentru perioadele menstruale care durează mai mult de o săptămână și care pot duce la anemie, din cauza pierderilor excesive de sânge.

Este important ca medicul să evalueze sângerarea, pentru a determina dacă ablația endometrială este recomandată. De obicei, ablația endometrială nu se indicată femeilor care au trecut de menopauză sau celor care au afecțiuni uterine specifice, au avut cancer endometrial sau au un risc crescut pentru această afecțiune, suferă de o infecție activă în pelvis sau doresc să rămână însărcinate în viitor.

Pregătirea pentru ablația endometrului

Pregătirea pentru ablația endometrială implică mai multe etape de evaluare. În primul rând, pacienta face un test de sarcină, deoarece ablația nu poate fi făcută în timpul unei sarcini. Apoi, medicul ginecolog va realiza o biopsie, pentru a verifica prezența cancerului, prin colectarea unei mici mostre din endometru, printr-un tub subțire introdus prin cervix.

Următorul pas este examinarea uterului, care poate include o ecografie transvaginală sau un examen RMN. Aceste proceduri ajută medicul să evalueze starea uterului și să decidă ce tip de ablație endometrială este potrivită. Dacă pacienta are un dispozitiv intrauterin (DIU), acesta va trebui să fie îndepărtat înainte de procedură, deoarece ablația nu se poate realiza cât timp acest dispozitiv este în uter.

În funcție de tipul de ablație endometrială aleasă, pacienta poate lua medicamente pentru a subția mucoasa uterină sau i se poate recomanda o dilatație și chiuretaj, pentru a pregăti uterul pentru procedură. Este important ca pacienta să discute cu medicul despre medicamentele administrate, pentru a evita complicațiile în timpul procedurii. Cu 8 ore înainte de procedură, nu trebuie consumate alimente și nici lichide.

Cum se realizează ablația de endometru?

Procedura poate fi efectuată fie într-un cabinet medical, fie într-o sală de operație. Pacienta este așezată pe masa de examinare, într-o poziție similară unui examen pelvin. Pentru a reduce disconfortul, zona pelvină poate fi anesteziată, iar pacientei i se pot administra sedative.

În timpul procedurii, medicul introduce în vagin un instrument delicat, având forma unei baghete. Acest dispozitiv străbate cervixul și ajunge în uter, unde aplică energie, pentru a distruge porțiuni din mucoasa uterină.

Există mai multe opțiuni pentru ablația endometrială, fiecare folosind tehnici diferite pentru distrugerea mucoasei uterine. Crioterapia implică introducerea unei sonde răcite în uter, unde temperatura extrem de scăzută îngheață și distruge mucoasa în secțiuni. Ablația hidrotermală utilizează un lichid încălzit pentru a distruge mucoasa timp de aproximativ 10 minute, fiind o opțiune bună în cazul uterelor cu forme neregulate.

În contrast, ablația prin radiofrecvență folosește un dispozitiv special care emite energie prin radiofrecvență pentru a distruge mucoasa uterină într-un interval scurt de timp, în timp ce ablația prin electrocauterizare utilizează curent electric pentru îndepărtarea sau distrugerea mucoasei, necesitând de obicei anestezie generală. În ablația prin microunde, un instrument special este introdus în uter. Acest instrument utilizează microunde pentru a aplica energie și a distruge mucoasa uterină.

Recuperarea după ablația endometrială

După ablația endometrială, este normal să fie resimțite unele modificări. Pacienta poate simți greață și nevoia de a urina mai des în primele zile după procedură. De asemenea, pot să apară crampe asemănătoare celor din perioada menstruală timp de câteva zile și sângerări ușoare sau scurgeri vaginale rozalii pentru câteva săptămâni.

Aceste simptome sunt parte a procesului de vindecare în care mucoasa uterină distrusă în timpul ablației este eliminată treptat din organism, reducând astfel cantitatea de sânge pierdută în timpul menstruațiilor.

Trebuie evitate dușurile vaginale, tampoanele și raporturile sexuale în primele 3 zile, pentru a facilita recuperarea naturală a corpului. Poate fi necesară să evitarea efortului fizic intens.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Posibile complicații ale ablației de endometru

Complicațiile ablației endometriale sunt rare, dar pot include durere, hemoragie sau infecție după procedură, precum și posibile leziuni datorate expunerii organelor din apropiere la temperaturi extreme (ridicate sau scăzute) în timpul tratamentului și leziuni ale peretelui uterin, cauzate de instrumentele chirurgicale.

După ablația endometrială, pacienta poate rămâne însărcinată, dar sarcina prezintă riscuri mari. Acestea includ avort spontan, din cauza deteriorării mucoasei uterine, sau o implantare incorectă a placentei în peretele uterin. Există, de asemenea, riscul unei sarcini ectopice, când ovulul fertilizat se dezvoltă în afara uterului, de obicei într-una din trompele uterine sau în cervix. Prin urmare, după ablația endometrială, este recomandată utilizarea unei metode contraceptive permanente sau de lungă durată, pentru a preveni o posibilă sarcină.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Ablația endometrială la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, medici ginecologi foarte experimentați realizează intervenții de ablație endometrială prin diferite tehnici moderne, în funcție de indicația stabilită în urma unei evaluări medicale complete. În acest fel, sunt obținute cele mai bune rezultate terapeutice pentru fiecare pacientă în parte, cu îmbunătățirea calității vieții pe termen lung.

Procedurile de ablație endometrială sunt realizate cu echipamente performante, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din țară. Pacientele primesc asistență medicală de specialitate în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I, pentru o recuperare optimă. Ulterior, pacientele beneficiază de monitorizarea stării de sănătate, prin consultații ginecologice periodice și investigații indicate de medic, astfel încât să fie descoperite și gestionate din timp eventuale probleme.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR