Ce este abcesul renal?

Abcesul renal este o colecție de puroi care se dezvoltă în țesutul rinichiului. Această afecțiune este destul de rară, iar în trecut, înainte de utilizarea antibioticelor, apărea în cadrul infecțiilor cu stafilococ prelungite, care se răspândeau pe cale sangvină, până la nivelul rinichilor.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

În prezent, abcesul renal apare cel mai des ca o complicație a infecțiilor de tract urinar asociate cu pielonefrită. Infecția ajunge la rinichi și se instalează în grăsimea perirenală sau apare chiar în interiorul rinichiului, în cortex sau în medulă. De cele mai multe ori, colecția de puroi apare între fascia Gerota (învelișul care acoperă rinichii, glanda suprarenală și grăsimea renală) și capsula renală (învelișul protector propriu-zis al rinichiului).

Cauzele și factorii de risc

De obicei, un abces renal este o complicație a unei infecții de tract urinar sau a pietrelor la rinichi. În afara acestor cauze, abcesul renal poate fi declanșat și de o infecție a pielii, inflamații renale, operații la nivelul tractului urinar sau genital ori consumul de droguri cu injectare intravenoasă.

Factorii de risc pentru un abces renal sunt crescuți la persoanele care suferă de diabet zaharat, au o malformație congenitală a tractului urinar sau au suferit un traumatism la nivelul regiunii renale (accidente, lovituri, cazături etc.).

Sarcina poate crește și ea riscul unui abces renal, la fel și o vezică neurogenă (probleme de incontinență urinară, pe fondul unor afecțiuni neurologice). Uneori, problemele renale încep datorită unui reflux vezico-ureteral, ceea ce implică un flux anormal al urinei dinspre vezica urinară spre rinichi, favorizând infecțiile. Este o anomalie care poate să apară la naștere sau ulterior, pe parcursul vieții.

Boala polichistică renală, tumorile renale, necroza papilară renală sunt alți factori de risc pentru apariția abcesului renal.

Cum se manifestă un abces la rinichi?

Simptomele unui abces renal sunt variate și depind de severitatea și extensia infecției. Cele mai frecvente semne și simptome includ durere abdominală în flanc sau durere persistentă și severă în zona lombară, de partea rinichiului afectat.

Febra este întâlnită adesea, acompaniată de frisoane și transpirații, mai ales pe timpul nopții. De asemenea, pot să apară sânge în urină, urinare frecventă, senzația imperioasă de a urina sau durere la urinare. Durerea pe care o experimentează pacientul cu un abces renal este resimțită de obicei în partea exterioară a abdomenului (flanc) și poate să iradieze către zona inghinală (durere pelvină) sau de-a lungul piciorului.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Analize și investigații pentru diagnostic

Medicul urolog va purta o discuție cu pacientul, pentru a înțelege simptomele și pentru a configura tabloul clinic, apoi va urma o examinare fizică. Pentru a confirma o infecție renală de tipul abcesului, sunt necesare teste de sânge, o ecografie abdominală, urocultură și un sumar de urină.

Markerii de inflamație sunt întotdeauna crescuți. În cazul în care în urină sunt evidențiate bacterii, medicul va recomanda și o antibiogramă, pentru a prescrie antibioticul cel mai eficient.

Cea mai frecventă bacterie incriminată este stafilococul auriu sau stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA), care este mai greu de tratat. Cel mai bun mod de a pune în evidență un abces renal este un CT cu substanță de contrast, care poate arăta și eventualele malformații renale sau ale tractului urinar, acolo unde e cazul.

Complicațiile unui abces renal netratat

Deși un abces renal poate fi tratat aproape întotdeauna cu antibiotice, există riscul unei răspândiri a infecției în tot corpul și a transformării ei în sepsis, o infecție extrem de periculoasă, amenințătoare de viață.

Infecția renală poate duce și la o pneumonie sau la sângerări, la ruptura abcesului, rupturi la nivelul peritoneului infectat, la formarea de fistule (căi de comunicare) cu organele învecinate, la apariția unui abces subfrenic, la posibile perforații prin diafragmă sau la empiem (acumulare de puroi într-o cavitate a organismului).

Tratamentul recomandat

Tratamentul pentru abcesul renal va fi personalizat, în funcție de starea de sănătate a pacientului, de localizarea și mărimea abcesului.

Antibioticele sunt administrate intravenos, în funcție de bacteria care a produs infecția. Acest tratament este de durată și se întinde de obicei de-a lungul mai multor săptămâni. Abcesele mari sau complicate necesită proceduri de drenaj, pentru a evacua infecția. Puroiul din colecția renală va fi drenat printr-un cateter inserat percutan (prin piele) sau implantat chirurgical.

Dacă abcesul este foarte mare, medicul poate recomanda o procedură de chirurgie deschisă. Atunci când pacientul are și pietre la rinichi, acestea trebuie îndepărtate chirurgical, pentru a eradica infecția.

Cum poate fi prevenit abcesul renal?

Prevenirea unui abces renal începe, firește, cu prevenirea infecțiilor urinare și a calculilor renali. Aceasta se realizează printr-o alimentație echilibrată, hidratare adecvată, golirea vezicii urinare la timp și evitarea administrării excesive a unor suplimente sau vitamine care pot duce la formarea calculilor renali.

Atunci când pacientul are deja o pielonefrită și starea lui nu se îmbunătățește cu ajutorul terapiei antibiotice, medicul trebuie să înceapă investigațiile imagistice și să colaboreze cu un urolog, pentru a preveni un abces renal.

Pentru tratarea calculilor renali care nu răspund la tratamentul medicamentos, poate fi indicată nefrolitotomia percutană (NLP), care va asigura un tratament minim invaziv al calculilor intrarenali, litotriția cu laser sau litotriția extracorporală cu unde de șoc (ESWL - calculii sunt sparți în interiorul corpului și eliminați prin urină).

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de urologie și nefrologie realizate de medici dedicați și cu multă experiență, de analize de laborator și investigații imagistice complete, performante, pentru diagnostic rapid și corect al afecțiunile renale. Tratamentul este stabilit întotdeauna personalizat, astfel încât rezultatele obținute să fie cât mai bune, pe termen lung.

Atunci când este necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea abcesului renal, procedura se desfășoară în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, într-un bloc operator modern, complet echipat. Ori de câte ori este posibil, operația se realizează prin abord minim invaziv, prin laparoscopie sau prin chirurgie robotică urologică, în funcție de indicație.

De asemenea, tratamentul minim invaziv la litiazei renale sau al litiazei ureterale se poate realiza la Spitalul Clinic SANADOR prin litotriție extracorporală cu unde de șoc, prin nefrolitotomie percutană sau prin ureteroscopie flexibilă, conform recomandării medicale.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR