Ce este abcesul glandei Bartholin?

Abcesul glandei Bartholin apare ca urmare a infectării glandelor sau a unui chist Bartholin. Glandele Bartholin, numite și glandele vestibulare mari, sunt două glande pereche, situate de o parte și de alta a orificiului (introitului) vaginal, care secreta o substanță mucoasă cu rol lubrifiant. Aceste glande au dimensiuni de până la un centimetru, iar ductele lor se deschid între himen și labia mică, de o parte și de alta a vestibulului vaginal.

Atunci când ductele acestor glande se blochează, acea secreție mucoasă se acumulează retrograd, formând un chist Bartholin. În mod normal, aceste glande nu sunt palpabile, însă un chist format se poate simți ca o protruzie la nivelul pielii ce acoperă labiile mari. Acest chist poate conține, pe lângă fluidul mucos, și bacterii din flora vaginală normală, precum stafilococ, streptococ sau Escherichia coli (E.coli).

Infecția glandelor (bartholinita) sau a chistului Bartholin poate determina apariția unui abces cutanat numit abces bartholinian. Deși chisturile Bartholin sunt de obicei de dimensiuni reduse și nu cauzează disconfort, infecția acestora face ca fluidul din interiorul lor să devină rapid purulent, determinând o presiune crescută la nivelul zonei afectate și durere puternică.

Cauze și factori de risc

Un chist al glandei Bartholin odată format și netratat se poate infecta ulterior, determinând un abces Bartholinian. Aceste chisturi se formează din cauza îngustării ductelor glandulare, care determină blocarea scurgerii secreției lichidului vaginal. Aceste blocaje ductale pot fi determinate de diverse infecții ale zonei genitale, inclusiv cele cu transmitere sexuală sau din cauza traumatismelor la nivelul zonei vulvare, care pot apărea în cazul nașterilor vaginale sau în cazul epiziotomiilor.

Odată infectat, chistul Bartholinian se va transforma într-un abces de glandă Bartholin. Cele mai frecvente cauze sunt reprezentate de infecțiile cu transmitere sexuală. Agenții patogeni cei mai frecvent implicați sunt Neisseria gonorrhoeae și Chlamydia trachomatis (clamidioză). O altă situație ce poate cauza un abces de glandă Bartholin este atunci când bacteriile oportuniste din interiorul chistului Bartholin, ce aparțin de flora normală a vaginului – speciile de stafilococ, streptococ și Escherichia coli devin patogene, cauzând formarea de puroi și, consecutiv, a unui abces.

Cum se manifestă abcesul bartholinian?

Abcesul glandei Bartholin determină următoarele semne și simptome:

  • Tumefiere palpabilă la nivelul labiilor, roșie, dureroasă și caldă, din cauza inflamației;
  • Durere la desfășurarea oricărei activități care determină presiune asupra zonei inflamate, precum mersul, statul în șezut sau introducerea unui tampon intravaginal;
  • Dispareunie – durere în timpul actului sexual;
  • Dificultate la urinare;
  • Febră și frison;
  • Stare generală de rău;
  • Uneori, se poate elibera un lichid galben-verzui, purulent de la nivelul abcesului.

Analize și investigații pentru diagnostic

Diagnosticul abcesului glandei Bartholin este, în primul rând, unul clinic, bazat pe inspecția și palparea zonei genitale. Medicul ginecolog va examina aria labială și va observa o tumefiere roșie, caldă, sensibilă la palpare, cu originea la nivelul zonei posterioare a labiilor mari. Pielea din jurul abcesului poate fi, de asemenea, infectată, infecția determinând celulită în jurul abcesului Bartholinian.

Printre investigațiile imagistice care pot vizualiza un abces de glandă Bartholin se numără tomografia computerizată (CT), examenul RMN, precum și ecografia cu frecvență înaltă. Acestea nu sunt recomandate, însă, de rutină.  

Deși diagnosticul abcesului Bartholin nu necesită investigații suplimentare, pentru a confirma infecția cu transmitere sexuală ca punct de plecare a formării abcesului, medicul poate preleva lichid din cavitatea abcesului, precum și un tampon vaginal pentru cultura secrețiilor. De obicei, culturile efectuate din lichidul abcesului Bartholinian decelează infecții polimicrobiene. De asemenea, dacă pacienta afectată este o doamnă cu vârsta de peste 40 de ani, se recomandă biopsie, pentru a exclude posibila coexistență a unui carcinom vulvar.

Posibile complicații ale abcesului glandei Bartholin

Abcesul glandei Bartholin se poate complica prin:

  • Ruperea pielii și drenarea spontană a abcesului – acest lucru se poate întâmpla atunci când abcesul crește foarte mult în dimensiuni, determinând presiune crescută asupra tegumentului de deasupra acestuia, care se subțiază și se rupe; atunci când abcesul se rupe spontan, durerea pe care o resimțea anterior pacienta dispare brusc;
  • Recurența abcesului ­– odată dezvoltat un abces de glandă Bartholin, există șanse foarte mari ca acesta să reapară; acest risc poate fi redus semnificativ printr-un tratament adecvat;  
  • Extinderea celulitei în zona pelvi-perineală – este o complicație severă, ce implică o mortalitate ridicată, ce constă în extinderea infecției la nivelul pielii zonei perineale, din jurul organelor genitale; apare de obicei la paciente cu imunitate scăzută, cum este în cazul pacientelor cu diabet;
  • Sepsis – netrată, infecția poate ajunge în sânge, situație numită septicemie sau sepsis, și, de acolo, poate ajunge la nivelul diverselor organe.

Tratamentul recomandat

Pentru a reduce durerea provocată de abces, medicul ginecolog poate recomanda băi calde de șezut de câteva ori pe zi. Acestea pot determina chiar deschiderea abcesului și evacuarea spontană a acestuia, însă recurența este crescută în aceste situații și abcesul se va forma din nou. De aceea, tratamentul recomandat pentru abcesul glandei Bartholin este cel chirurgical. Scopul acestuia este eliminarea puroiului și crearea unui nou orificiu sau duct prin care fluidul vaginal să se evacueze în vagin.

Tratamentul chirurgical implică incizia (tăierea) cavității abcesului și plasarea în interior a unui cateter special, adică un tub subțire prevăzut cu un balonaș, prin care lichidul purulent din interior să fie drenat (evacuat). Balonașul se va lăsa în cavitatea abcesului pentru aproximativ 2-4 săptămâni, pentru a ține pe loc cateterul. Acest cateter special are rolul de a preveni închiderea orificiului de evacuare, pentru ca un nou duct să se formeze în jurul acestuia. Această variantă de tratament nu implică suturi (fire) și se poate realiza sub anestezie locală.  

O altă variantă chirurgicală similară este marsupializarea. Această intervenție se realizează sub anestezie generală și implică incizia abcesului, urmată de evacuarea lichidului și sutura marginilor de piele din jur pentru a forma o mică deschidere prin care fluidul să se dreneze permanent. Cavitatea deschisă se poate împacheta cu meșe de tifon, care să absoarbă lichidul evacuat.

Ambele variante necesită ca pacientele să facă băi calde de șezut în următoarele 1-2 zile după intervenție și să evite contactul sexual până la vindecarea completă a abcesului.

Tratamentul antibiotic vine în completarea tratamentului chirurgical, întrucât sursa apariției abcesului este reprezentat, de fiecare dată, de o infecție bacteriană. Cu toate acestea, un drenaj chirurgical corect al abcesului poate fi suficient pentru eliminarea infecției și a abcesului.

Pentru a elimina complet riscul de recurență a abcesului, glandele Bartholin pot fi excizate (eliminate) chirurgical. Această intervenție se realizează în spital, sub anestezie generală.

Cum poate fi prevenit abcesul glandei Bartholin?

Un chist Bartholin se poate forma spontan, fără o cauză aparentă, astfel încât nu există variante de prevenire a formării acestora. Aproximativ 2 femei din 100 pot dezvolta un chist sau abces de glandă Bartholin pe parcursul vieții. Abcesele, însă, se formează în urma infecției chisturilor Bartholiniene, de obicei prin bacterii care se transmit pe cale sexuală. De aceea, pentru a preveni formarea unui abces Bartholinian, se recomandă protejarea în timpul actului sexual prin utilizarea de prezervative. De asemenea, o igienă riguroasă a zonei genitale poate preveni infecțiile cu diverse bacterii care colonizează vaginul în mod obișnuit, dar care pot deveni patogene în diverse condiții și determina infecții în zona respectivă.

Tratament la SANADOR

La SANADOR, pacientele cu chist sau abces al glandei Bartholin beneficiază de consultații ginecologice complete și tratament adecvat, pentru a reduce riscul de extindere a infecției și de recurență. Pacientele beneficiază de analize de laborator și alte investigații avansate pentru diagnostic rapid și acurat. În afară de investigațiile pentru afecțiunile glandelor Bartholin, la SANADOR pacientele au acces și la ecografie transvaginală, testul Babeș-Papanicolau, genotipare HPV, colposcopie, examen de secreție vaginală și alte proceduri diagnostice pentru depistarea afecțiunilor genitale.

În cazul în care medicii consideră că este nevoie de tratament chirurgical, se preferă abordarea minim invazivă. Dotările de top și echipa medicală cu pregătire la cel mai înalt nivel de la Spitalul Clinic SANADOR asigură realizarea intervențiilor în condiții de siguranță maximă.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR