Ce este abcesul dentar

Un abces dentar este o acumulare de puroi la nivelul gingiilor, cauzată de o infecție bacteriană. De obicei, un abces dentar arată ca o umflătură roșie. Acesta afectează dintele implicat, dar infecția se poate răspândi și la osul din jur și la dinții vecini. Un abces periapical se formează la vârful rădăcinii și poate apărea ca rezultat al unei carii netratate, al unei leziuni sau al unor lucrări dentare anterioare. Un abces parodontal se dezvoltă în gingii, lângă rădăcina dintelui. Vino la Clinica de Stomatologie SANADOR pentru consultații asigurate de medici experimentați!

Medicul stomatolog tratează un abces prin drenarea acestuia și eliminarea infecției dentare. Este posibil să salveze dintele printr-un tratament de canal. Însă, în unele cazuri, poate fi nevoie de extracție dentară. Lăsarea unui abces dentar netratat poate duce la complicații grave, chiar amenințătoare de viață.

  • 021 9699 Programează-te!

Tipuri de abces dentar

Abcesele dentare pot apărea în diverse locuri în jurul unui dinte, din motive diferite. Infecții dentare pot provoca trei tipuri de abcese dentare:

  • abces gingival este produs de o infecție ce se dezvoltă în gingii și, de obicei, nu afectează dintele sau structurile de susținere;
  • abces periapical se formează la vârful rădăcinii dintelui. Dacă este vorba de un dinte cariat sau de un dinte fracturat, bacteriile pot pătrunde în dinte și se pot răspândi către pulpă, adică spre partea interioară a dintelui, care conține nervi și vase de sânge. Când bacteriile invadează pulpa, infecția la măsea se poate extinde până la vârful rădăcinii și, în cele din urmă, la osul din jur, provocând formarea unui abces;
  • abces parodontal este dat de o infecție care începe în osul și țesuturile care susțin dinții. Un abces parodontal apare de obicei ca rezultat al bolii parodontale și este mai frecvent la adulți.

De ce apare abcesul dentar?

Orice factor care creează o deschidere pentru ca bacteriile să pătrundă în dinte sau în țesuturile din jur poate duce la formarea unui abces dentar. Cauzele includ:

  • carii severe o carie reprezintă deteriorarea suprafeței dure a dintelui și apare atunci când bacteriile descompun zaharurile din alimente și băuturi, creând acid care atacă smalțul;
  • dinții ciobiți, crăpați sau rupți – în astfel de cazuri, bacteriile pot pătrunde prin orice deschidere dintr-un dinte și se pot răspândi până la pulpă;
  • boala parodontală este o infecție și inflamație a țesuturilor din jurul dinților, iar pe măsură ce progresează, bacteriile acced la țesuturile mai profunde;
  • traumă dentară a unui dinte poate afecta pulpa acestuia, chiar dacă nu există o crăpătură vizibilă.

Cum se manifestă un abces dentar?

Semnele și simptomele unui abces dentar includ:

  • durere dentară severă, constantă și pulsatilă, care poate iradia spre osul maxilar, gât sau ureche;
  • durere sau disconfort la temperaturi calde și reci;
  • durere sau disconfort la presiunea masticației sau mușcăturii;
  • febră;
  • umflături la nivelul feței, obrazului sau gâtului, care pot duce la dificultăți de respirație sau înghițire;
  • ganglioni limfatici sensibili și umflați sub maxilar sau în gât;
  • miros urât în gură (halitoză);
  • în cazul în care punga cu puroi la măsea se sparge, apare în gură un fluid sărat, cu miros și gust neplăcut, dar și diminuarea durerii.

Diagnosticarea unui abces la dinte

Pe lângă examinarea dintelui și a țesuturilor înconjurătoare pentru semne de infecție, medicul stomatolog poate recomanda și teste specifice. În primul rând va apăsa și va atinge dinții, întrucât un dinte cu abces este adesea sensibil la atingere sau presiune. În plus, poate efectua teste termice, care pot ajuta în evaluarea stării de sănătate a pulpei dentare.

De asemenea, o radiografie dentară poate ajuta la identificarea cauzelor care au dus la formarea abcesului. Radiografiile permit dentistului să determine dacă infecția s-a răspândit și afectează alte zone. În plus, în unele cazuri pacientul va trebui să efectueze și un examen de tomografie computerizată. Dacă infecția s-a extins în alte zone ale gâtului, această investigație va ajuta la identificarea extinderii infecției.

  • Clinica de Stomatologie SANADOR are dotări de ultimă generație. Programează-te!

Complicații provocate de o infecție dentară

Un abces dentar nu se va remite fără intervenție medicală adecvată. În cazul în care abcesul se sparge, ameliorarea durerii poate fi semnificativă, creând iluzia dispariției problemei — cu toate acestea, este imperativ să se obțină tratament stomatologic.

În absența drenajului abcesului, infecția are potențialul de a se extinde la nivelul mandibulei și în alte regiuni ale capului și gâtului. În situațiile în care dintele afectat se află în proximitatea sinusului maxilar — două cavități mari localizate sub ochi și în spatele obrajilor — există riscul formării unei fistule între abcesul dentar și sinus. În cazuri extreme, se poate ajunge la septicemie, o reacție exagerată la o infecție sistemică severă cu potențial letal.

În contextul unui sistem imunitar compromis, lăsarea unui abces dentar netratat crește considerabil riscul de diseminare a infecției.

Tratamentul pentru puroi la dinte

Tratamentul abcesului dentar vizează eliminarea infecției, putând implica deschiderea și drenajul pentru abces. Medicul stomatolog va face o mică incizie și va spăla zona cu soluție salină. În unele cazuri, se poate plasa un mic dren de cauciuc pentru a menține zona deschisă până la reducerea umflăturii.

Un alt tratament posibil este cel de canal radicular, prin care medicul îndepărtează țesutul infectat din pulpa dintelui și drenează abcesul, apoi umple și sigilează canalele radiculare. Adesea, dintele este acoperit cu o coroană pentru a-i asigura durabilitatea. Cu îngrijire adecvată, dintele restaurat poate rezista toată viața.

Dacă dintele nu poate fi salvat, este necesară extracția acestuia și drenarea abcesului. Antibioticele sunt utile dacă infecția s-a răspândit la dinții vecini și mandibulă sau dacă pacientul are un sistem imunitar slăbit.

Tratamentul pentru abces dentar la copii implică îndepărtarea țesutului infectat prin tratament de canal sau extracția dintelui, în funcție de gravitate. În cazuri severe, antibioticele pot fi prescrise pentru a controla infecția înainte de efectuarea tratamentului propriu-zis.

De asemenea, modificările hormonale la femeile însărcinate pot crește riscul de abces dentar în sarcină. Antibioticele sunt uneori necesare, însă unele nu sunt sigure pentru gravide. Este esențial ca femeile însărcinate să evite automedicația și să solicite sfatul medicului specialist pentru tratamentele necesare.

Cum poate fi prevenit un abces dentar?

Prevenirea cariilor dentare este esențială pentru evitarea abcesului dentar. Îngrijirea adecvată a dinților include:

  • perierea dinților timp de două minute de cel puțin două ori pe zi, folosind pastă de dinți cu fluor;
  • utilizarea aței dentare sau a dușului bucal pentru igienizarea spațiilor interdentare zilnic;
  • înlocuirea periuței de dinți la fiecare 3 până la 4 luni sau când periile sunt uzate;
  • adoptarea unei alimentații sănătoase, cu limitarea consumului de produse zaharoase și gustări între mese;
  • programarea periodică a vizitelor la dentist pentru controale și curățări profesionale;
  • folosirea unui ape de gură cu antiseptic ori fluor pentru a oferi o protecție suplimentară împotriva cariilor dentare.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Clinica de Stomatologie SANADOR, persoanele cu abces dentar beneficiază de tratament asigurat de medici cu pregătire înaltă și experiență. În cazurile în care dinții pot fi salvați, medicii utilizează coroane de calitate, durabile. De altfel, Clinica de Stomatologie are dotări de ultimă generație, iar toate tratamentele sunt realizate cu materiale de cea mai bună calitate. Medicii empatici asigură consultații complete pentru adulți și copii, iar pacienții beneficiază de o gamă largă de servicii, în funcție de fiecare caz: endodonție, estetică dentară, protetică, paradontologie, implantologie, ortodonție. Pacienții primesc recomandările necesare pentru o igienă corectă a cavității bucale, astfel încât să prevină apariția abceselor și a altor probleme dentare.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR