Ce este abcesul anal?
-
Abcesul anal necesită tratament medical. Programează-te!
Un abces anal reprezintă o infecție localizată în jurul rectului și a orificiului anal. Înfundarea și blocarea criptelor anale cu secrețiile glandulare se poate complica prin infecția lichidului și formarea de puroi, rezultatul fiind un abces cutanat extrem de dureros, localizat în jurul anusului. Abcesul anal se mai regăsește și sub următoarele denumiri: abces perianal, abces (peri)rectal sau abces anorectal.
Canalul anal reprezintă porțiunea terminală a tubului digestiv, situându-se între rect și orificiul anal (anus), care este situat la nivelul perineului și este vizibil la exterior. Acest canal are o lungime de aproximativ 4-5 centimetri și prezintă în porțiunea superioară câteva pliuri mucoase verticale, numite columne anale Morgagni. La baza acestora se regăsesc criptele (sinusurile) anale, orificii de evacuare ale glandelor anale în interiorul anusului.
La nivelul canalului anal se regăsește și sfincterul anal, format din doi mușchi: sfincterul anal intern, situat la interiorul rectului, acționat sub control involuntar și sfincterul anal extern, ce înconjoară sfincterul anal extern și se află sub control voluntar. Acești mușchi controlează eliberarea scaunului, menținând continența fecală. Se consideră că sfincterul anal intern acționează ca o barieră în calea răspândirii infecțiilor din lumenul intestinului gros către țesuturile profunde perirectale (din jurul rectului). Această barieră poate fi întreruptă la nivelul criptelor Morgagni, care pot pătrunde prin sfincterul anal intern către spațiul intersfincterian și, de acolo, mai departe către spațiile perirectale înconjurătoare.