Ce este abcesul anal?

Un abces anal reprezintă o infecție localizată în jurul rectului și a orificiului anal. Înfundarea și blocarea criptelor anale cu secrețiile glandulare se poate complica prin infecția lichidului și formarea de puroi, rezultatul fiind un abces cutanat extrem de dureros, localizat în jurul anusului. Abcesul anal se mai regăsește și sub următoarele denumiri: abces perianal, abces (peri)rectal sau abces anorectal.

Canalul anal reprezintă porțiunea terminală a tubului digestiv, situându-se între rect și orificiul anal (anus), care este situat la nivelul perineului și este vizibil la exterior. Acest canal are o lungime de aproximativ 4-5 centimetri și prezintă în porțiunea superioară câteva pliuri mucoase verticale, numite columne anale Morgagni. La baza acestora se regăsesc criptele (sinusurile) anale, orificii de evacuare ale glandelor anale în interiorul anusului.

La nivelul canalului anal se regăsește și sfincterul anal, format din doi mușchi: sfincterul anal intern, situat la interiorul rectului, acționat sub control involuntar și sfincterul anal extern, ce înconjoară sfincterul anal extern și se află sub control voluntar. Acești mușchi controlează eliberarea scaunului, menținând continența fecală. Se consideră că sfincterul anal intern acționează ca o barieră în calea răspândirii infecțiilor din lumenul intestinului gros către țesuturile profunde perirectale (din jurul rectului). Această barieră poate fi întreruptă la nivelul criptelor Morgagni, care pot pătrunde prin sfincterul anal intern către spațiul intersfincterian și, de acolo, mai departe către spațiile perirectale înconjurătoare.

Cauzele și factorii de risc

Abcesul perianal apare mai frecvent în rândul persoanelor de sex masculin, mai ales la vârstele tinere, între 20 și 40 de ani. Cauza principală o reprezintă infecția de la nivelul criptelor anale sau a unei fisuri anale netratate, ce poate avea ca punct de plecare o infecție bacteriană de la nivelul colonului și rectului sau o infecție cu transmitere sexuală.

Alți factori de risc pentru dezvoltarea abcesului anal sunt:

Semnele și simptomele de abces anal

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Pacientul cu abces anal va prezenta la inspecția regiunii anusului o formațiune roșie, caldă, tumefiată și extrem de dureroasă. Durerea este continuă, la început mai ușoară, însă cu agravare progresivă pe parcursul următoarelor zile sau săptămâni. Așezarea pe scaun, efortul de tuse sau defecația vor accentua durerea. Abcesele anale situate în spațiile perirectale mai profunde nu vor fi la fel de evidente la inspecție, însă acestea se întâlnesc mai rar.

Alte semne și simptome ale unui abces anal sunt:

  • Durere în regiunea perineului (spațiul dintre anus și organele genitale), durere lombară joasă sau iradiată în jurul feselor și membrelor inferioare;
  • Eliminarea de puroi de la nivelul abcesului;
  • Febră și frisoane – apar rar, prezența lor semnificând extensia procesului infecțios în țesuturile învecinate.

Complicațiile provocate de un abces anal

Aproximativ 50% dintre pacienții cu abces perianal vor dezvolta o complicație de tip fistulă perianală; aceasta reprezintă un mic tunel subcutanat (sub piele) care face legătura între abces și pielea regiunii anale. Tratamentul unei fistule anale necesită intervenție chirurgicală. Alte complicații care pot apărea sunt:

  • Abcese perianale recurente (abcese care reapar la un anumit interval de timp);
  • Celulita tegumentului înconjurător;
  • Sepsis – un abces perianal spart poate determina diseminarea infecției prin sânge spre alte organe; este o complicație severă și amenințătoare de viață, ce poate determina insuficiență multiplă de organ;
  • Incontinență fecală – poate să apară din cauza abcesului în sine, sau poate reprezenta o complicație a intervenției chirurgicale;
  • Gangrenă Fournier – un tip de infecție extrem de severă a regiunii scrotului, penisului și perineului.

Diagnosticul de abces anal

Diagnosticul abcesului anal este unul clinic, bazat pe anamneză (discuția dintre medic și pacient), urmată de inspecția și palparea regiunii anale. Anamneza pacientului va oferi informații referitoare la caracterul durerii, durata acesteia și factorii de risc care ar fi putut determina apariția abcesului.

Uneori, poate fi necesar examenul rectal digital (tușeul rectal) pentru a exclude durerea provenită din alte surse, cum ar fi determinată de hemoroizii trombozați sau de alte procese rectale. Dacă durerea este deosebit de intensă și împiedică examinarea, medicul poate folosi sedarea sau anestezia pentru a putea examina clinic pacientul.

În cazul abceselor profunde, care nu sunt vizibile la examenul clinic al regiunii anale, medicul poate folosi un instrument prevăzut cu o cameră, numit anuscop, pentru a vizualiza interiorul canalului anal și a rectului inferior. Mai rar, tot în cazul abceselor profunde, pentru o vizualizare mai bună a țesuturilor perirectale profunde, pot fi recomandate metode imagistice, precum ecografia, imagistică prin CT (computer tomograf) sau RMN (rezonanța magnetică).

Metode de tratament

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Tratamentul unui abces anal va fi realizat obligatoriu pe cale chirurgicală, prin incizia și drenajul abcesului. Este de preferat ca intervenția să fie realizată înainte de erupția abcesului, pentru a se evita contaminarea țesutului înconjurător și răspândirea infecției. Procedura se poate realiza în regim ambulator în cazul abceselor superficiale, folosind anestezie locală. În cazul abceselor mari sau în cazul celor profunde se recomandă spitalizare și anestezie generală.

Incizia folosită este una în formă de cruce și se realizează cât mai aproape de marginea anală, pentru a micșora lungimea unei potențiale fistule anale ce se poate forma ca o complicație a intervenției. La finalul intervenției poate fi lăsat în cavitatea abcesului un cateter (tub) mic, pentru a permite drenajul continuu al secrețiilor care se pot acumula după evacuare. Cavitatea abcesului nu se va sutura (coase), ci va fi pansată și curățată zilnic, urmând să se închidă de la sine după aproximativ 5 zile.

Tratamentul antibiotic poate fi administrat în cazul pacienților cu afectări ale sistemului imunitar, însă nu se recomandă de rutină pentru abcesele necomplicate și niciodată de unul singur, ci doar în combinație cu intervenția chirurgicală.

La SANADOR, tratamentul abceselor anale se face în condiții de confort și siguranță maximă pentru pacient. Medicii au experiență în chirurgia colorectală, astfel că sunt pregătiți pentru orice caz de acest tip. Investigațiile se realizează cu echipamente de ultimă generație, iar evaluarea pacienților este minuțioasă. După tratament, aceștia sunt monitorizați atent, pentru evitarea complicațiilor și recuperare rapidă.  

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR