Diagnosticul de abces la nivel abdominal
Abcesul abdominal poate fi suspectat la următoarele categorii:
- Pacienți care au suferit recent intervenții chirurgicale abdominale recente și care prezintă febră persistentă, în ciuda tratamentului antibiotic;
- Pacienți cu istoric de traumatism abdominal recent;
- Pacienți cu afecțiuni precum apendicită sau diverticulită acută care prezintă febră de cauză neexplicată sau sepsis;
- Pacienți cu imunitate alterată, care acuză durere abdominală, semne sistemice de inflamație (tahicardie, tahipnee) sau confuzie.
Pentru precizarea diagnosticului este necesară efectuarea unui set de analize de sânge, care vor releva marcată leucocitoză (creșterea numărului de celule albe din sânge, cu preponderența neutrofilelor), creșterea marcată a markerilor inflamatori, precum proteina C reactivă (CRP) sau viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) și, în cazurile cu evoluție mai îndelungată, posibil anemie.
Pentru confirmarea diagnosticului și identificarea agentului infecțios este necesar examenul bacteriologic al lichidului din interiorul abcesului, ce poate fi obținut prin aspirarea acestuia cu un ac subțire sau prin intervenție chirurgicală. Odată recoltată secreția din interiorul abcesului, proba va fi însămânțată pe diferite medii de cultură și va fi testată în vederea evaluării sensibilității bacteriei la diverse antibiotice (efectuarea antibiogramei).
Investigațiile imagistice sunt esențiale nu doar pentru diagnosticul abcesului abdominal, cât și pentru localizarea și ghidarea corectă a tratamentului. Cel mai des efectuate sunt:
- Ecografia abdominală – investigație non-invazivă, rapidă și neiradiantă utilizată pentru vizualizarea directă a colecției abdominale, dar și pentru ghidarea drenajului percutanat al abcesului;
- Tomografia computerizată (CT abdominal) – reprezintă standardul de aur pentru diagnosticul abcesului abdominal, permițând atât localizarea precisă, evaluarea corectă a dimensiunilor și extensia abcesului, cât și identificarea și caracterizarea corectă a afecțiunilor abdominale asociate; de asemenea, poate fi utilizat pentru ghidarea drenajului percutanat sau a tehnicilor de biopsie.
-
La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect.
Programează-te!