Procedura de implantare transcateter a valvei aortice (TAVI)
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați.
Programează-te!
Pacientul este cu intubație endotraheală și ventilat mecanic sau în somnolență profundă (mai ales pentru pacienții cu boli respiratorii), cu cale venoasă centrală și stimulatorul cardiac temporar montat pe vena jugulară și poziționat în ventriculul drept.
Pacientul beneficiază de ecocardiografie transesofagiană atât imediat înaintea intervenției, pentru confirmarea dimensiunii necesare a noii valve aortice, cât și imediat după montarea valvei, pentru verificarea poziției corecte a valvei și a eventualelor complicații imediate (poziția prea sus sau prea jos, hematomul periaortic etc.).
Abordul arterial femural transcutanat se realizează la nivelul arterei femurale comune după efectuarea unei arteriografii locale. În funcție de calitatea arterială a acestei zone (calcificări importante sau nu) se va alege modul de abord arterial: fie prin denudare chirurgicală, fie cu ajutorul unor dispozitive care se utilizează, de asemenea, transcutanat, în vederea unei suturi arteriale de la piele, fără incizie chirurgicală (Proglide, Angioseal etc.).
Valva va fi implantată fie prin expandarea balonului ce o susține, fie prin aotoexpandare, după poziționarea în inelul aortic.
Pentru menținerea poziției corecte la momentul poziționării și expandării valvei, pacientul este trecut pe ritm cardiac cu frecvență înaltă, 160–180 bătăi/min, la care mișcările cordului sunt practic oprite timp de 30–45 secunde. După expandarea valvei cu ajutorul balonului sau prin autoexpandare, se revine, cu ajutorul stimulatorului cardiac temporar, la frecvența cardiacă nativă a pacientului, pentru evidențierea eventualelor modificări electrocardiografice – bloc atrioventricular, supra- sau subdenivelări de segment ST ca semne de ischemie miocardică, în vederea corectării lor. Dacă se instalează bloc atrioventricular de grad înalt sau total, stimulatorul va rămâne în funcțiune, cu urmărirea pacientului timp de 24–72 ore, până la decizia de montare sau nu a unui stimulator definitiv.
După montarea valvei, se îndepărtează dispozitivul din calea arteriala și se închide locul de abord (chirurgical sau cu dispozitivele specifice).
Supravegherea postintervențională
După finalizarea procedurii, pacientul este transferat pe Secția de Terapie Intensivă, unde este supravegheat clinic, biologic și ecocardiografic în vederea diagnosticării precoce a eventualelor complicații postoperatorii. După primele 24 de ore de terapie intensivă, dacă pacientul nu are complicații, este transferat în salon sub îngrijirea medicului cardiolog și poate fi externat după 72 de ore, cu reevaluare ecocardiografică, electrocardiografică și biologică.
Pacientul revine la control după prima lună și apoi la 6 luni și la 1 an, dacă nu sunt probleme care să necesite control cardiologic precoce.
Posibile complicații
Procedura se poate asocia, în anumite situații de boli asociate, cu complicații majore, unele incompatibile cu viața.
Complicațiile legate de cateterizare pot fi minore (hematom la locurile de puncție) sau majore (ischemie acută a membrelor inferioare, hematom retroperitoneal), legate de caracterul invaziv al intervenției.
Complicațiile legate de implantarea valvei pot include: disecția de aortă, ruperea inelului aortic, hematomul periaortic, ruptura de aortă, regurgitarea paravalvulară (trecerea sângelui pe lângă valva implantată – leak paraprotetic – sau regurgitare severă), tamponada cardiacă, infarctul miocardic acut sau modificări ECG postprocedural, tulburări de ritm cardiac (în 29% din cazuri bloc atrioventricular complet, necesitând implantarea unui pacemaker definitiv), accident vascular cerebral, embolie periferică secundară.
Complicațiile pot necesita tratament intervențional (montarea de stenturi pe arterele coronare sau arterele de abord) sau tratament chirurgical clasic, în urgență.