Ce este hipertrigliceridemia?

Hipertrigliceridemia este un tip de dislipidemie (tulburare a nivelului de grăsimi din sânge), definită de o valoare a trigliceridelor serice mai mare de 150 mg/dL, atunci când este măsurată pe nemâncate. Trigliceridele sunt un tip de grăsimi care se găsesc în organismul uman. Alimentația dezechilibrată, abuzul de alcool, prezența unor patologii sunt doar câțiva factori care duc la instalarea hipertrigliceridemiei.

Nivelul trigliceridelor în sânge în cazul adulților se clasifică astfel:

  • Sub 150 mg/dL: valori normale ale trigliceridelor;
  • 150-199 mg/dL: peste limită, nivel ușor ridicat;
  • 200-499 mg/dL: trigliceride crescute;
  • Peste 500 mg/dL: valori foarte crescute sau hipertrigliceridemie severă. Aceasta trebuie tratată cât mai rapid, pentru a preveni complicațiile.
Watch on YouTube
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru trigliceride mărite

Cauzele pentru trigliceride mărite sunt reprezentate de o combinație de factori, cum ar fi cei legați de stilul de viață, particularitățile genetice, prezența unor patologii și unele tratamente medicamentoase.

Stilul de viață are un impact major asupra nivelului trigliceridelor serice, deoarece excesul caloric furnizat prin alimente și băuturi este transformat în trigliceride, care sunt depozitate apoi în țesutul adipos. Factorii alimentari care favorizează hipertrigliceridemia sunt consumul excesiv de grăsimi saturate (din surse animale, cum ar fi mezeluri, brânzeturi sau carne roșie grasă), excesul de carbohidrați rafinați (cum ar fi pâinea albă, produsele de patiserie, zahăr și dulciuri) și abuzul de alcool. De asemenea, sedentarismul este un alt factor predispozant pentru această tulburare.

Patologiile care pot crește trigliceridele sunt:

Printre medicamentele care favorizează trigliceridele mărite se numără unele antipsihotice, antiretrovirale pentru tratamentul HIV, beta-blocantele, estrogenii, corticosteroizii. Totuși, niciun tratament medicamentos nu trebuie întrerupt fără a avea recomandarea medicului.   

Femeile aflate la menopauză și în ultimul trimestru de sarcină prezintă, de asemenea, risc de trigliceride crescute. Mai rar, afecțiunea poate avea cauze ereditare, fiind moștenită din familie – hiperlipidemie familială combinată, hipertrigliceridemia familială și alte condiții similare.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome de hipertrigliceridemie

Pacienții care prezintă această problemă medicală nu experimentează manifestări, lucru care subliniază importanța efectuării analizelor de rutină. În general, semnele și simptomele de hipertrigliceridemie apar după ce nivelul acestor grăsimi în sânge atinge o valoare foarte ridicată, mai mare de 1000 mg/dL. Pacienții pot dezvolta xantoame, depozite cutanate de grăsime, de culoare galbenă sau portocalie, care pot apărea la nivelul pleoapelor, palmelor, genunchilor, coatelor și feselor. Uneori, pot apărea simptome gastrointestinale (durere epigastrică, care iradiază spre spate sau piept, greață și vărsături). În această etapă, însă, riscul de complicații este extrem de crescut.

Complicațiile hipertrigliceridemiei

Hipetrigliceridemia severă (peste 500 mg/dL) se asociază cu un risc ridicat de pancreatită acută, o urgență medicală. Această afecțiune este caracterizată de inflamația pancreasului, organul care produce insulină pentru a scădea glicemia. Pancreatita poate determina insuficiența acestui organ și în cazuri severe poate cauza chiar instalarea diabetului zaharat.

Pancreatita acută se manifestă prin durere puternică bruscă în abdomenul superior, care iradiază spre spate, senzație de indigestie, vărsături, sensibilitate la atingerea abdomenului, febră, palpitații. Mergi de urgență la spital dacă te confrunți cu aceste simptome.  

De asemenea, un nivel ridicat al grăsimilor în sânge crește riscul de pseudochist pancreatic și afecțiuni cardiovasculare (de exemplu ateroscleroza, care îngustează vasele de sânge) și evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi infarctul miocardic acut și accidentul vascular cerebral.

Diagnosticarea trigliceridelor mărite

Hipertrigliceridemia este diagnosticată pe baza valorii serice crescute determinate prin analize de sânge (profilul lipidic). De asemenea, medicul va efectua o anamneză, pentru a analiza istoricul medical, medicația și stilul de viață. Ulterior, va realiza un examen clinic pentru a depista semnele hipertrigliceridemiei severe (cum ar fi xantoamele). Acesta poate măsura tensiunea arterială și poate colecta date antropometrice (prin cântărire, măsurarea circumferinței abdominale), pentru diagnosticul obezității și sindromului metabolic. 

Pentru că trigliceridele mărite pot apărea în contextul mai multor afecțiuni, în special al celor metabolice, specialistul poate recomanda analize și investigații suplimentare pentru evaluarea stării generale de sănătate.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru trigliceride crescute

Pe baza valorii serice a trigliceridelor, medicul va stabili schema de tratament medicamentos potrivită. Acesta va prescrie medicamente pentru scăderea trigliceridelor și colesterolului, cum ar fi:

  • Fibrați – pot scădea hipertrigliceridemia cu 25-50%;
  • Statine – reduc colesterolul;
  • Acizi grași Omega-3 DHA și EPA;
  • Niacină.

Schema de tratament poate conține și alte medicamente, în funcție de patologiile diagnosticate.

Intervenția asupra stilului de viață este obligatorie în managementul hipertrigliceridemiei. Pentru pacienții cu obezitate și cei supraponderali se recomandă o scădere în greutate de minim 5% din greutate. Alimentația echilibrată și activitatea fizică sunt instrumentele prin care se poate obține o scădere ponderală adecvată. Nu se recomandă, însă, dietele restrictive sau sever hipocalorice. Alimentația trebuie să fie variată și să presupună o restricție calorică moderată. Specialistul îndrumă pacienții în vederea optimizării dietei.  

Este indicat consumul de alimente care scad trigliceridele, cum ar fi peștele gras bogat în Omega-3 (somon, macrou, hering, sardine). De asemenea, se recomandă:

  • Evitarea totală a alcoolului;
  • Evitarea carbohidraților rafinați (zahăr, produse de patiserie, dulciuri, cereale albe) și înlocuirea lor cu variante integrale;
  • Creșterea consumului de legume și fructe;
  • Înlocuirea grăsimilor saturate (din sursele animale, cum ar fi carnea roșie) și de tip trans, hidrogenate (din produse procesate industrial și alimente prăjite) cu grăsimi sănătoase din nuci, semințe și uleiuri vegetale extravirgine;
  • Prepararea dietetică a alimentelor (prin fierbere, la abur, cuptor) și evitarea prăjirii în ulei;
  • Alegerea lactatelor semidegresate și a cărnii slabe;
  • Evitarea produselor fast-food și a alimentelor procesate din comerț, cum ar fi mezeluri, snacks-uri, conserve și produse gata de consum.

De asemenea, este importantă odihna și gestionarea stresului.

În cazul hipertrigliceridemiei severe, obiectivul este de a reduce valorile trigliceridelor serice sub 500 mg/dL, pentru a scădea riscul de progresie spre pancreatită. Pe lângă medicamente, pacienții cu această formă de hipertrigliceridemie trebuie să restricționeze aproape complet grăsimile alimentare, până la atingerea obiectivului.

Măsuri de prevenție a trigliceridelor mărite

Pentru a reduce riscul de hipertrigliceridemie, sunt necesare următoarele măsuri de îmbunătățire a stilului de viață:

  • Menținerea greutății normale;
  • Adoptarea unei alimentații echilibrate, fără excese și cardioprotectivă;
  • Efectuarea regulată de exerciții fizice;
  • Limitarea consumului de alcool;
  • Controlul afecțiunilor preexistente cunoscute, cum ar fi diabetul zaharat tip 2, prin respectarea tratamentului și recomandărilor dietetice;
  • Realizarea de analizele și investigații medicale anuale, de rutină, pentru a depista în timp util eventuale modificări ale nivelului lipidelor din sânge. 

Diagnostic și tratament la SANADOR

Pentru măsurarea nivelului de trigliceride și alte analize, oricine se poate adresa Laboratoarelor SANADOR, care sunt dotate cu tehnologie modernă și funcționează la standarde de excelență, pentru a furniza rezultate precise, în cel mai scurt timp posibil. Medicii experimentați ai Departamentului de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice oferă tratamentul adecvat în funcție de rezultatele investigațiilor și particularitățile fiecărui pacient, precum și recomandări pentru îmbunătățirea stilului de viață.

Cazurile de pancreatită acută sunt tratate de urgență, Spitalul Clinic SANADOR fiind singurul spital din sistemul privat care dispune de un Compartiment de Primiri Urgențe disponibil non-stop. Pentru că hipertrigliceridemia se poate asocia și cu alte afecțiuni, medicii îți pot recomanda și consultații la alte specialități, ca, de exemplu, cardiologia. La SANADOR, pacienții au acces la consultații complete de cardiologie, precum și de tratamente moderne, indicate de medici cardiologi de renume, cu experiență și competențe vaste.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR