Tratamentul pentru cancer de col uterin
Tratamentul cancerului cervical poate să includă chirurgie, radioterapie, chimioterapie, dependent de stadiul cancerului, alte patologii preexistente și preferința de abordare terapeutică acceptată de pacientă.
Tratament chirurgical
Tratamentul pentrru cancer de col uterin în stadiu incipient poate fi chirurgical. În funcție de stadiu, de dimensiunile cancerului și de dorința pacientei de a obține o sarcină pe viitor, se optează pentru metoda chirurgicală potrivită.
Opțiunile chirurgicale includ:
- Chirurgie radicală pentru îndepărtarea cancerului in-situ – în cazul cancerelor cervicale de mici dimensiuni, poate fi necesară îndepărtarea unui fragment tisular în formă de con de la nivelul colului uterin; efectuarea acestei proceduri are avantajul de a lăsa restul colului uterin integru, modalitate care permite femeii să obțină o sarcină pe viitor;
- Trahelectomie (îndepărtarea chirurgicală a colului uterin) – cancerul de col uterin în stadiu incipient poate fi abordat prin chirurgie radicală, ceea ce înseamnă îndepărtarea chirurgicală a colului uterin în întregime și a zonelor de siguranță tisulare învecinate tumorii; în urma acestei proceduri, uterul rămâne integru, ceea ce permite obținerea ulterioară a unei sarcini;
- Histerectomie (intervenția chirurgicală de extirpare a colului uterin și a uterului) – o pondere mare a cancerelor cervicale în stadiu incipient au parte de acest abord chirurgical, care presupune efectuarea unei chirurgii radicale, cu îndepărtarea colului uterin, uterului, a unei porțiuni din vagin si a grupurilor ganglionare regionale; avantajul histerectomiei este obținerea vindecării bolii și asigurarea prevenirii recidivelor; dezavantajul acestei proceduri este imposibilitatea de a obține o sarcină ulterior.
Uneori, în cancerele cervicale incipiente, se poate opta pentru efectuarea unei histerectomii minim invazive, care presupune executarea de incizii abdominale de dimensiuni mici. Pacientele care aleg această opțiune chirurgicală se pot recupera mai repede, procedura necesitând o spitalizare mai scurtă. Însă, există studii clinice care arată că histerectomia minim invazivă este mai puțin eficientă decât histerectomia clasică. Tipul de tratament chirurgical potrivit trebuie stabilit cu medicul curant, în urma analizării riscurilor și beneficiilor fiecărei metode.
Radioterapie
Radioterapia utilizează fascicule de radiații de intensitate înaltă cu scopul de a distruge celulele canceroase. Radioterapia poate fi utilizată în asociere cu chimioterapia ca modalitate de tratament principală pentru cancerele cervicale loco-regionale avansate. De asemenea, poate fi utilizată post-chirurgie dacă se consideră că riscul de recidivă este crescut.
Watch on YouTube
Modurile în care poate fi administrată radioterapia sunt:
- Radioterapie externă: prin direcționarea fasciculelor de radiații către zona afectată;
- Radioterapie internă (brahiterapie): prin plasarea unui dispozitiv intern cu conținut radioactiv în interiorul cavităților anatomice (de exemplu vagin), pentru câteva minute;
- Radioterapie combinată (internă și externă).
Unul dintre efectele adverse cu impact important ale radioterapiei valabile pentru femeile aflate la vârstă fertilă este provocarea menopauzei precoce sau forțate. Dacă pacienta dorește să obțină o sarcină după radioterapie, se poate sfătui cu medicul curant privind opțiunea de a conserva ovule înainte de inițierea radioterapiei.
Brahiterapia HDR este prima linie de atac în cancerele ginecologice și în recurența unui cancer cervical. Poate fi folosită ca singură modalitate de tratament sau în completarea radioterapiei externe. Specialiștii recomandă pacientelor acest tratament, deoarece iradierea este țintita, precisă, cu doză ridicată de radiații asupra tumorii. Astfel, celulele canceroase sunt distruse, dar țesutul inconjurator este protejat. Procedura nu este dureroasă, nu presupune internare, iar recuperarea este rapidă.
Brahiterapia interstițială, o formă de iradiere internă cu precizie ridicată, este disponibila in cadrul Centrului Oncologic SANADOR. Tehnicile interstițiale permit utilizarea unei doze mari de radiații asupra tumorii, limitând totodată iradierea tesuturilor sănătoase.
Brahiterapia adaptativă ghidată imagistic CT/RM (IGABT) este de asemenea disponibilă la Centrul Oncologic SANADOR. Această formă avansată de brahiterapie este ideală pentru tratamentul recidivei cancerului cervical. Cu ajutorul unui nou tip de aplicator, compatibil cu tomografia computerizată și cu rezonanța magnetică, medicul poate administra o doză mare de radiații mult mai țintit, protejând totodată organele învecinate.
Chimioterapie
Chimioterapia reprezintă o metodă de tratament prin care se administrează chimioterapice cu scopul de a distruge celulele canceroase. Chimioterapia poate fi administrată oral sau intravenos, ori utilizând ambele forme de administrare concomitent.
Pentru tratamentul cancerului avansat locoregional, se poate recomanda utilizarea chimioterapiei în doze mici asociată cu radioterapie, datorită avantajului chimioterapiei de a îmbunătăți rezultatul terapeutic al radiațiilor. Pentru a obține un control eficient al simptomelor formelor severe de cancer poate fi recomandată utilizarea chimioterapicelor în doze crescute.
Terapie țintită
Terapia țintită se concentrează pe anumite anomalii de la nivelul celulelor canceroase. Prin efect asupra acestor defecte, aceste terapii pot distruge țintit populațiile celulare tumorale.
Medicația de acest tip este de obicei asociată cu chimioterapicele și această combinație este frecvent folosită în cazurile de cancer avansat.
Imunoterapie
Imunoterapia reprezintă un tip de terapie medicamentoasă care se bazează pe acțiunea sistemului imun pentru a contracara cancerul. Combaterea bolilor prin sistemul imun propriu organismului poate să nu funcționeze asupra celulelor canceroase pentru că acestea produc proteine ce le ajută să nu fie detectate și distruse de sistemul imun propriu. Imunoterapia însă acționează tocmai prin interferența cu mecanismul anterior descris.
În cancer de col uterin, imunoterapia este considerată o opțiune de tratament pentru formele avansate de boală sau în cazurile în care celelalte alternative de tratament nu au funcționat.
Îngrijire paliativă
Paliația este domeniul medical care se ocupă cu îngrijirea suportivă, controlul simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacienților cu afecțiuni severe oncologice.
Pacienții diagnosticați cu cancer de col uterin care primesc tratamentele optime asociate cu o îngrijire paliativă corespunzătoare beneficiază de o calitate superioară a vieții și de un prognostic mai bun al bolii.
-
La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect.
Programează-te!