Proceduri Radiologie Intervențională
Cele mai multe tratamente de radiologie intervențională încep printr-o înțepătură de ac. Medicul introduce printr-un vas de sânge un cateter (un fir subțire) pe care apoi îl conduce, sub control imagistic, până la organul-țintă, la nivelul căruia are loc procedura. De cele mai multe, procedurile de radiologie intervențională necesită doar anestezie locală.
Prin faptul că sunt minim invazive, procedurile de radiologie intervențională au mai puține riscuri decât chirurgia. În plus, au fost impuse standarde înalte privind siguranța pacienților și calitatea acestor proceduri.
Pentru pacienți, beneficiile includ spitalizarea de scurtă durată (adesea, procedurile se pot efectua în sistem ambulatoriu sau cu spitalizare de zi), recuperarea foarte rapidă, dar și mai puține dureri în timpul și după procedura de radiologie intervențională.
Tehnicile imagistice utilizate pentru efectuarea procedurilor de radiologie intervențională includ angiografia, ecografia, fluoroscopia, angiografia prin rezonanță magnetică (angio-RM), angiografia prin tomografia computerizată (angio-CT).
Dat fiind progresul continuu al tehnologiei și al imagisticii, noi opțiuni terapeutice își dovedesc constant beneficiile pentru diverse afecțiuni. Întreabă medicul specializat în radiologie intervențională dacă există astfel de opțiuni minim invazive pentru tratamentul de care ai nevoie. În era medicinei personalizate, fiecare caz are particularitățile sale și trebuie abordat ca atare. În cazul în care optezi pentru o procedură de radiologie intervențională, te poți bucura de un risc intervențional mai mic decât cel chirurgical, de dureri mai puține și de o recuperare rapidă.