Cum decurge o procedură de Cardiologie intervențională
Procedura se desfășoară în sala de Cardiologie intervențională, pe o masă radiotransparentă; arcul angiografului, care este mobil in jurul pacientului, permite emiterea de radiații X (ca la radiografie) de sub masa radiotransparentă pe care se află pacientul; razele trec prin corpul pacientului și sunt captate într-un detector situat deasupra pacientului, fără să îl atingă, și, printr-un sistem de cabluri TV, imaginile ajung pe un ecran, unde sunt văzute de medic. Pe baza acestor imagini radiologice, medicul pune diagnosticul și decide tratamentul.
Pacientul primește anestezie locală cu xilină la locul de puncție – arterele radială, brahială sau femurală, după care se montează un introductor asemănător unei branule, intraarterial sau intravenos; pe acest introductor, cateterele ajung în sistemul vascular arterial sau venos. Injectarea de substanță de contrast în vase permite vizualizarea desenului pereților interiori ai vaselor, desenând dilatări sau îngustări ale acestora, cu ajutorul sistemului de raze X.
După finalizarea procedurii, pacientul primește la locul de puncție al arterei radiale o brățară compresivă, pentru hemostază la locul de puncție (să nu curgă sânge), pentru 4–6 ore. La locul de puncție de la nivelul arterei brahiale, ca și la locul de puncție de la nivelul arterei femurale, pacientului i se aplică un pansament compresiv pentru 12 ore.
În ultimii ani, pacienții pot beneficia de sisteme de închidere arterială la nivelul arterei femurale (Angioseal, Proglide), care suturează artera, astfel încât timpul de pansament compresiv se reduce la 4–6 ore și la nivelul puncției arterei femurale.
Abordul percutanat permite recuperarea rapidă a pacienților.