Ce este testul de toleranță la glucoză?

Testul de toleranță la glucoză orală (TTGO) evaluează capacitatea organismului de a stoca și a metaboliza glucoza și este utilizat pentru diagnosticul diabetului zaharat. Cel mai des, testul de toleranță la glucoza orală este utilizat pentru screeningul diabetului gestațional.

În mod normal, pe parcursul unei sarcini obișnuite, mama dezvoltă o ușoară intoleranță la glucoză, ceea ce se manifestă prin valori ușor crescute ale glicemiei. Acest lucru se datorează modificărilor metabolice și hormonale care apar pe parcursul sarcinii, principalul incriminat fiind hormonul lactogen placentar, un hormon secretat de placentă, care determină o ușoară rezistență la insulină, ceea ce va determina valori crescute ale glicemiei.  

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Insulina este un hormon secretat de pancreas, care are rolul de a introduce glucoza din sânge în interiorul celulelor, pentru producerea de energie. Atunci când insulina nu este secretată în cantitate corespunzătoare de către pancreas, sau atunci când insulina nu poate acționa la nivelul celulelor, valorile glucozei în sânge cresc foarte mult, ceea ce va determina hiperglicemie și boala cunoscută drept diabet.            

Diabetul zaharat este o boală care poate afecta persoanele de orice vârstă și care devine tot mai frecventă pe plan mondial. Există mai multe subtipuri de diabet zaharat: diabetul de tip I (o afecțiune autoimună, în care pancreasul nu mai produce deloc insulină), diabetul de tip II (cel mai frecvent tip de diabet, caracterizează prin rezistență la insulină, asociat cu obezitatea și cu un stil de viață sedentar) și diabetul gestațional (apare pentru prima dată în timpul sarcinii, după 24 de săptămâni).

Indicații pentru analiza TTGO

Analiza TTGO este indicată pentru:

  • Diagnosticul diabetului zaharat – testul poate fi recomandat pacienților care prezintă semne și simptome de diabet, pentru a confirma diagnosticul, sau atunci când valorile glicemiei sunt neconcludente și pentru diagnostic sunt necesare investigații suplimentare, de exemplu pentru pacienții care prezintă valori mari ale glicemiei à jeun (pe nemâncate) între 100 și 126 mg/dL, intervalul normal fiind între 70 și 100 mg/dL. Aceste valori ușor ridicate ale glicemiei se încadrează în categoria de prediabet, care identifică acei pacienți cu risc crescut de a dezvolta boala.
  • Screeningul diabetului zaharat – testele de screening reprezintă investigații efectuate pentru detectarea riscului unui pacient să dezvolte o anumită afecțiune. Aceste teste se realizează la pacienții care nu prezintă semenle și simptomele bolii respective, dar care prezintă factori de risc pentru dezvoltarea acesteia.

În cazul diabetului, screeningul prin testul de toleranţă la glucoză pe cale orală se efectuează pentru pacienții care prezintă:

Diagnosticul și screeningul diabetului gestațional se efectuează între săptămânile 24 și 28 pentru a testa toleranța la glucoză în sarcină, sau mai devreme de acest interval, pentru femeile care sunt la risc de a dezvolta diabet gestațional.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Acest test este recomandat pacientelor cu următorii factori de risc:

  • Istoric personal de diabet gestațional într-o sarcină anterioară;
  • Istoric familial de diabet zaharat;
  • Vârsta mai mare de 35 de ani;
  •  Hipertensiune arterială;
  • Sindrom de ovare polichistice;
  • Obezitate;
  • Nașterea unui făt macrosom (cu greutatea foarte ridicată) într-o sarcină anterioară;
  • Consum de corticosteroizi;
  • Istoric de avort spontan.

Pregătirea pentru pentru testul de toleranță la glucoză

Înainte de efectuarea testului, pacientul va fi instruit să consume cel puțin 150 de grame de carbohidrați pe zi, timp de 3 zile. Se recomandă în această perioadă o dietă normală și un consum de carbohidrați din surse precum fructe, cartofi, cereale și evitarea consumul de alcool și de alimente cu conținut ridicat de zahăr, precum dulciurile și sucurile.

De asemenea, se recomandă evitarea activității fizice pe durata celor 3 zile anterioare testării. Dacă pacientul se află în tratament cu medicamente care pot afecta toleranța la glucoză, este indicată o discuție cu medicul diabetolog, pentru a evalua posibilitatea opririi acestora pe perioada efectuării testului.

Pacientului nu îi este permis să consume alimente, ci doar cantități mici de apă, cu cel puțin 8-12 ore înainte. Testul se efectuează, în general, la primele ore ale dimineții. Prima dată va fi recoltată glicemia pe nemâncate, din sângele venos, apoi pacientul va primi o doză de 75 de grame de glucoză, care va fi dizovată în aproximativ 250-300 ml de apă. Pacientul va consuma băutura cu glucoză în mai puțin de 5 minute, apoi glicemia va fi recoltată din nou la 30 de minute, la o oră și la 2 ore de la ingestie.  

Cum se realizează testul pentru diabet gestațional?

Pentru femeile însărcinate, testul pentru diabet gestațional se realizează în doi pași. Prima dată va fi realizat un test de screening, sau testul de toleranță la glucoză la o oră, care este obligatoriu pentru toate femeile gravide și care implică ingestia a unei cantități de 50 de grame de glucoză dizolvată în apă, urmată de recoltarea glicemiei la o oră. Acest test nu necesită o pregătire anterioară. O valoare anormală, considerată o valoare a glicemiei de peste 135-140 mg/dL la o oră, va impune efectuarea testului de toleranță la glucoză la 3 ore. Valorile anormale ale acestui test vor confirma diagnosticul de diabet gestațional.

Pentru următorul test, pregătirea implică un consum de cel puțin 150 mg de carbohidrați pe zi timp de 3 zile, anterior efectuării testului. Pacienta nu va consuma nimic în afară de cantități mici de apă cu cel puțin 8-12 ore anterior efectuării testării. Prima glicemie va fi recoltată pe nemâncate, dimineața, după care pacienta va consuma o cantitate de 100 de grame de glucoză, dizolvată în apă într-un interval scurt, de până la 5 minute. Ulterior, glocemia va fi testată la o oră, la două, respectiv la trei ore după consumul glucozei.

Interpretarea rezultatelor testului de toleranță la glucoză

Rezultatele testului de toleranță la glucoză vor fi interpretate astfel:

• Valoare normală - pentru glicemie à jeun: peste 100 mg/dl și sub 140 mg/dL la 2 ore de la administrarea glucozei;
• Prediabet - pentru glicemie à jeun între 100-126 mg/dl și între 140-199 mg/dL la 2 ore de la administrarea glucozei;
• Diabet zaharat - pentru glicemie à jeun: mai mare sau egal cu 126 mg/dl și mai mare sau egal cu 200 mg/dL la 2 ore de la administrarea glucozei.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnosticul de diabet zaharat gestațional necesită următoarele valori ale glicemiei:

  • >95 mg/dl pentru glicemia à jeun;
  • >180 mg/dl la o oră de la ingestia celor 100 de grame de glucoză;
  • >150 mg/dl la 2 ore;
  • >140 mg/dl la 3 ore.

Testul de toleranță la glucoză la SANADOR

În clinicile SANADOR, pacienții beneficiază analize de laborator performante pentru screeningul și diagnosticul diabetului zaharat, inclusiv prin test de toleranță la glucoză.

Probele de sânge recoltate sunt analizate în Laboratoarele SANADOR, acreditate RENAR, dotate cu tehnologie performantă și reactivi CE de calitate, conform standardelor internaționale. Pacienții diagnosticați cu diabet zaharat în urma acesteor teste au acces la consultații de specialitate asigurate de medici diabetologi experimentați, pentru stabilirea tratamentului potrivit și prevenirea complicațiilor diabetului.

De asemenea, pacientele care aleg nașterea la Maternitatea SANADOR se bucură de o monitorizare completă a sarcinii, prin analize de înaltă calitate, inclusiv de screening pentru diabetul gestațional. Dacă este diagnosticată această afecțiune sau alte complicații asociate sarcinii, precum placenta preavia, preeclampsia sau eclampsia, acestea vor fi gestionate eficient la Spitalul Clinic SANADOR, care este cel mai mare spital privat multidisciplinar din țară.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR