Înainte de toate, nu trebuie să uităm cuvintele de bază: moderație și echilibru. Fie că optăm pentru o alimentație de post sau nu, să ne gândim în primul rând că facem asta pentru noi, pentru sănătatea și fericirea noastră.
Postul
Tot ceea ce trebuie să facem este să evităm excesul carbohidraților: pâine, paste făinoase și cartofi care, deși sunt alimente necesare, trebuie consumate cu măsură. Pe lângă carbohidrați, este important să includem în alimentație fructe, legume (cele mai sănătoase sunt cele crude sau cele gătite la aburi) și grăsimi. Să fim atenți să suplinim lipsa grăsimilor animale cu grăsimi vegetale, ținând cont de faptul că putem consuma uneori și carne de pește.
Salatele de legume asezonate cu uleiuri vegetale (de măsline, de rapiță) sunt preparate sănătoase, cu un aport însemnat de nutrienți și, în plus, respectă rigorile alimentației de post. În lipsa proteinelor animale putem consuma leguminoase precum fasolea, soia, mazărea și lintea, care reprezintă bune alternative din punct de vedere al echilibrului nutrițional ale preparatelor pe bază de carne, întrucat acestea au conținut echilibrat de aminoacizi.
Tofu și băuturile din soia sunt sațioase, bogate în proteine și calciu, fiind sărace în grăsimi și zaharuri. Tofu poate fi consumat în salate sau într-o supă cremă de legume. Despre legume vorbim doar la superlativ! Cu cât mai multe și mai colorate, cu atât mai bine: la orice masă, în salate, ciorbe și supe, tocănițe, zacuscă, având grijă la cantitatea de grăsime folosită (dozarea uleiului de măsline se face cu lingurița).
Masa de Paște
Drobul, friptura de miel, porc sau curcan la cuptor, asezonate cu sosuri și garnituri sunt doar câteva din bunătățile pe care le găsim la masa de Paște. Orice mâncare gustoasă trebuie să conțină grăsimi, pentru că ele sunt cele care dau acea savoare specială.
Mesele tradiționale românești de sărbători includ multe mâncăruri pline de arome, dar nu tocmai prietenoase cu ficatul, cu colecistul sau cu pancreasul. Acestea îngreunează metabolismul și pot duce la indigestie sau chiar pancreatite. Este recomandat să începem consumul alimentelor cu porții mici (mai ales dacă am postit anterior), să alegem nu cel mai gras fel de carne și să îndepărtăm, pe cât posibil, grăsimea vizibilă. Și acum (ca și în post) este încurajat consumul de legume.
Fructele se consumă cu o oră înainte sau după masă. Ideal ar fi ca alimentele să fie preparate la cuptor, la grătar, la aburi sau prin fierbere și să evitam pe cât posibil alimentele prăjite, deoarece oricum produsele tradiționale de Paște sunt mai greu digerabile de către sistemul digestiv.
Ouă
Putem ciocni oricâte, dar să ne rezumăm la consumul de maxim 2 ouă/zi. Acestea sunt foarte sănătoase datorită conținutului lor de grăsimi bune, vitamina B1, B2, lecitina și alți acizi esențiali, însă consumate în exces pot îngreuna digestia. Să nu uităm că, pe lânga ouăle consumate zilnic, mâncăm și alte alimente în această perioadă care conțin ouă precum prăjituri, pască, drob etc.
Alcool
Excesul de băuturi alcoolice combinat cu mesele copioase și grase pun în dificultate ficatul, pancreasul și secretia biliară. Încercați să reduceți consumul de alcool pe cât de mult posibil și să beți suficient de multă apă pentru a vă hidrata - minim 2 litri/zi. Dacă vinul rosu nu poate lipsi de la masa de Paște, combinat cu apă minerală este mult mai ușor de metabolizat de către organism. De evitat amestecul de diferite tipuri de băuturi alcoolice între ele!
Mișcare
Mesele tradiționale în familie, alături de cei dragi, aduc invariabil un aport suplimentar de calorii. Dacă vom avem și zile însorite după Sărbătorile Pascale, o plimbare lejeră, mersul cu bicicleta, trotineta sau utilizarea aparatelor de fitness din parcuri sunt un început bun pentru a scăpa de caloriile nedorite. Pentru iubitorii sportului în apă, jumătate de oră de înot la intensitate medie arde peste 200 de calorii, cât 45 de minute de sport pe uscat, căci presiunea apei face orice mișcare mai dificilă. În plus, este un excelent exercițiu cardio, stimulând circulația sanguină și tonifiind musculatura, în special a brațelor și a abdomenului.
Informații oferite de dr. Silviu Bănățeanu, Medic specialist Medicină de Familie și Medic specialist Gastroenterologie, Spitalul Clinic SANADOR.