Ce este vezica hiperactivă?

Vezica hiperactivă este un sindrom caracterizat de lipsa controlului optim asupra vezicii urinare și de contracția anormală a acesteia. Astfel, apar urinări frecvente, nevoia urgentă de a folosi toaleta și incontinență urinară. La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale complete, de înaltă calitate, pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor urinare.

Vezica hiperactivă nu este considerată o boală, ci o combinație de simptome care afectează calitatea vieții pacientului, în special pe plan psihoemoțional și social. În general, modificarea unor obiceiuri zilnice este principala măsură terapeutică, însă sunt disponibile și o serie de tratamente medicale, atunci când manifestările clinice persistă sau sunt severe.

Cauzele vezicii hiperactive

Sindromul de vezică hiperactivă apare atunci când mușchii vezicii urinare se contractă involuntar, chiar și atunci când cantitatea de urină acumulată este mică.

Multiple patologii pot afecta modul în care funcționează acești mușchi:

Astfel, prezența acestor afecțiuni reprezintă un factor de risc pentru vezica hiperactivă. Alți factori care pot favoriza apariția acestei sindromului sunt înaintarea în vârstă, sexul feminin, obezitatea și fluctuațiile hormonale de la menopauză.

Sarcina și nașterea naturală pot duce la slăbirea mușchilor planșeului pelvin, care sunt implicați în controlul micțiunii. De asemenea, alte traumatisme la nivelul pelvisului, cum ar fi intervențiile chirurgicale, pot deteriora nervii vezicii urinare.

Alte cauze posibile ale vezicii hiperactive sunt:

  • Consumul excesiv de alcool, cafeină și alte substanțe, care irită vezica urinară;
  • Consumul excesiv de lichide;
  • Retenția de urină – inabilitatea de a goli complet vezica urinară;
  • Anumite medicamente, cum ar fi diuretice;
  • Constipația;
  • Declinul cognitiv (cum ar fi boala Alzheimer), din cauza percepției diminuate a nevoii de urinare.

Semne și simptome de vezică hiperactivă

Sindromul de vezică hiperactivă produce un cumul de manifestări clinice:

  • Apariția nevoii urgente și incontrolabile de a urina, ceea ce determină pacientul să se îndrepte spre toaletă cât mai repede posibil;
  • Micțiuni frecvente – pacientul urinează de 8 ori sau mai mult în 24 de ore;
  • Incontinența urinară urgentă – pierderi involuntare de urină apărute după senzația de urinare bruscă;
  • Nocturie – nevoia de a urina de cel puțin două ori pe noapte.

Unele femei cu vezică hiperactivă prezintă, în același timp, incontinență de stres – pierderi de urină provocate de presiunea intraabdominală (cum ar fi de strănut, râs, exerciții fizice, tuse).

Complicații provocate de vezica hiperactivă

Vezica hiperactivă poate cauza pierderi involuntare de urină atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții, afectând încrederea și stima de sine. Senzația puternică de urinare interferă cu viața de zi cu zi, deoarece întrerupe orice tip de activitate, inclusiv relațiile sexuale.

Nevoia frecventă de a urina pe timpul nopții întrerupe ciclul de somn, ceea ce provoacă oboseală cronică, afectând în același timp dispoziția și productivitatea la locul de muncă. Toate acestea produc un stres psihologic puternic, ceea ce se asociază cu anxietate și risc de depresie. Pacientul începe să evite evenimentele sociale, izolându-se de cei din jur. De asemenea, manifestările îl pot determina să evite anumite activități sportive, dar și alte tipuri de activități, dacă accesul la toaletă este dificil.

Nevoia de a urina noaptea, dar și graba de a ajunge mai repede la toaletă, cresc riscul de căzături și fracturi la vârstnici. Deshidratarea este o altă complicație posibilă a vezicii hiperactive, deoarece pacientul limitează consumul de lichide, pentru a preveni senzația de urinare. Astfel, vezica hiperactivă scade semnificativ calității vieții.

Diagnosticul de vezică hiperactivă

Pot fi necesare consulturi interdisciplinare pentru un diagnostic diferențial corect. Pe lângă consultația de urologie, poate fi indicat un consult de neurologie și de ginecologie.

Specialiștii vor analiza manifestările și istoricul medical, apoi vor efectua un examen clinic, care poate include palparea abdomenului, examen pelvin (ginecologic), tușeu rectal (pentru verificarea prostatei) și neurologic, care implică testarea reflexelor și a senzațiilor. Ulterior, vor recomanda mai multe investigații, cum ar fi:

  • Sumar de urină;
  • Ecografie abdominală, pentru vizualizarea vezicii urinare;
  • Teste urodinamice – pentru măsurarea fluxului urinar, a cantității de urină rămase în vezică după micțiune, a presiunii din vezica urinară;
  • Cistoscopie sau uretroscopie – presupune inserarea unui tub prevăzut cu o cameră video prin uretră, până în vezica urinară;
  • CT (tomografie computerizată).
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Stil de viață și tratament pentru vezica hiperactivă

În general, vezica hiperactivă nu dispare niciodată complet, însă simptomele pot fi gestionate eficient, printr-o combinație de obiceiuri, proceduri și tratamente medicamentoase.

Prima măsură terapeutică recomandată este modificarea obiceiurilor legate de stilul de viață:

  • Menține o greutate optimă – dacă prezinți un exces ponderal, scăderea în greutate poate ameliora simptomele. Poți slăbi sănătos prin alimentație echilibrată și sport, sub îndrumarea specialistului;
  • Consumă suficiente lichide – excesul de lichide agravează simptomele, însă și consumul deficitar are același efect. Bea înghițituri mici de apă pe tot parcursul zilei, evitând consumul acesteia cu 2-3 ore înainte de culcare;
  • Evită băuturile și alimentele care pot irita mucoasa vezicii urinare – sucurile carbogazoase, alcoolul, cafeaua, ceaiul verde și negru, citricele, roșiile și sucul de roșii, alimentele iuți, ciocolata, alimentele procesate care conțin arome artificiale, conservanți și alți aditivi alimentari;
  • Menține o alimentație bogată în fibre – constipația poate pune presiune suplimentară pe vezica urinară, însă fibrele susțin tranzitul intestinal optim (cereale integrale, tărâțe, fructe și legume, leguminoase boabe, semințe);
  • Efectuează exerciții Kegel – acestea te ajută să îți întărești mușchii planșeului pelvin și sfincterul urinar, pentru un control mai bun al micțiunii. Un specialist în kinetoterapie te poate învăța cum să faci corect aceste exerciții.

Este indicat să ții un jurnal, în care să scrii cât de des urinezi, ce simptome experimentezi, ce activități au precedat exacerbarea manifestărilor, câtă apă bei, ce mănânci.

De asemenea, există o serie de strategii pentru „antrenarea” vezicii urinare:

  • Atunci când apare senzația puternică de urinare, amână câteva minute utilizarea toaletei;
  • Dacă simți că vezica nu s-a golit complet, mai urinează o dată, la câteva minute distanță;
  • Mergi la toaletă după un program prestabilit – cum ar fi la fiecare 2-4 ore, în funcție de severitatea simptomelor;
  • După ce reușești să menții cel puțin o săptămână programul stabil de urinare, încearcă să crești intervalul dintre urinări cu 15 minute sau atât cât este confortabil.

Poate dura 6-8 săptămâni până ce toate aceste modificări să producă rezultate. Între timp, utilizarea unor absorbante pentru incontinență poate fi de ajutor.

Medicamentele pentru vezica hiperactivă includ substanțe farmaceutice care reglează activitatea musculară de la nivelul vezicii urinare, cum ar fi antimuscarinice, care ajută la relaxarea acestor mușchi. Acestea se administrează în combinație cu modificările stilului de viață.

Tratarea nervilor implicați în controlul vezicii urinare prin proceduri non-invazive sau minim invazive reprezintă o altă soluție posibilă pentru gestionarea manifestărilor:

  • Stimulare nervoasă – presupune transmiterea unor impulsuri electrice de intensitate scăzută, cu ajutorul unui ac fin sau unui fir plasat sub piele, fie în zona coccisului, deasupra feselor (stimularea nervului sacral), fie la nivelul tibiei, în apropierea gleznei (stimularea percutană a nervului tibial). Sunt necesare mai multe ședințe pentru a obține rezultate;
  • Injecție cu toxina botulinică – relaxează musculatura vezicii urinare, astfel încât aceasta reține mai multă urină. Procedura se realizează cu ajutorul cistoscopiei.

Dacă toate celelalte metode terapeutice au eșuat, vezica hiperactivă se vindecă doar prin intervenție chirurgicală. Cistoplastia sau operația pentru vezica hiperactivă presupune reconstrucția și augmentarea vezicii folosind porțiuni ale intestinului, pentru a putea stoca mai multă urină.

O altă tehnică este diversia urinară, prin care se modifică anatomia tractului urinar. Ureterele care conectează rinichii cu vezica sunt redirecționate spre peretele abdominal, urina fiind astfel eliminată printr-o deschidere (stomă) la exterior (cistostomie) și colectată într-o pungă specială.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum poate fi prevenită vezica hiperactivă?

Un stil de viață echilibrat menținut pe termen lung reprezintă principala metodă de prevenire a vezicii hiperactive. Ia în considerare următoarele măsuri:

  • Caută soluții pentru renunțarea la fumat;
  • Fă mișcare regulat, inclusiv exerciții Kegel pentru întărirea planșeului pelvin;
  • Limitează consumul de alcool și cafeină;
  • Menține o greutate optimă, adoptând o alimentație sănătoasă și un stil de viață activ;
  • Gestionează afecțiunile cronice, cum ar fi diabetul zaharat, infecțiile urinare sau bolile neurologice, respectând tratamentul prescris de medic și recomandările acestuia.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu probleme urinare beneficiază de consultații realizate de medici foarte experimentați și de toate analizele de laborator și investigațiile imagistice necesare pentru stabilirea diagnosticului. SANADOR dispune de echipamente de ultimă generație, precum CT 128 slice și RMN 3 Tesla pentru urografie prin rezonanță magnetică.

În funcție de indicație, consultul de urologie poate fi urmat de o consultație de neurologie sau de ginecologie, pentru diagnosticul de vezică hiperactivă și excluderea altor afecțiuni cu manifestări clinice similare, precum spasmul vezical sau vezica neurogenă. În plus, prin abordare integrată, multidisciplinară, sunt gestionare corect toate afecțiunile asociate, care contribuie la sindromul de vezică hiperactivă.

Atunci când este necesară o intervenție chirurgicală, operația se desfășoară în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, prin abord minim invaziv – laparoscopic sau robotic - atunci când acest lucru este posibil.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR