Tulburările de alimentație ale nou-născutului

Ce sunt tulburările de alimentație a nou-născutului?

Există multiple tipuri de tulburări de alimentație la nou-născut. Printre cele mai frecvente probleme de alimentație la nou-născut se numără alergia la proteina laptelui de vacă, refluxul fiziologic, constipația și colicile abdominale. Medicul pediatru va examina copilul și, dacă este necesar, va recomanda investigații suplimentare pentru a diagnostica anumite tulburări de alimentație la nou-născut.

Alăptarea este cea mai bună opțiune în alimentația nou-născutului. Aceasta este încurajată încă din maternitate, unde mamele sunt învățate cum, pentru cât timp și la câte ore trebuie să hrănească nou-născutul. Formulele de lapte au o compoziție apropiată de cea a laptelui de mamă și reprezintă o alternativă în cazul în care alăptarea nu este posibilă sau nu este de ajuns pentru a susține creșterea sugarului.

Alergia la proteina laptelui de vacă afectează un procent de 2-5% dintre copii, în special înaintea vârstei de un an. Aceasta se manifestă prin tulburări digestive precum vărsături sau diaree. La nivelul pielii, alergia la proteina laptelui de vacă poate să producă leziuni roșiatice de dermatită atopică sau urticarie. Formele severe determină manifestări respiratorii ce pot pune viața în pericol, caracterizate prin wheezing (respirație șuierătoare), tuse și dificultate în respirație.

Refluxul fiziologic este prezent frecvent în primele săptămâni și luni de viață. Acesta poate să apară după fiecare masă, atunci când o parte din lapte se întoarce în cavitatea bucală. Acesta dispare cu timpul, însă dacă sugarul nu ia în greutate sau varsă în jet, este necesar un consult pediatric.

Constipația este diagnosticată atunci când nou-născutul are mai puțin de trei scaune în decursul unei săptămâni. Dacă nou-născutul este alăptat, acesta are în mod normal aproximativ șase scaune pe zi. Copiii alimentați cu formulă de lapte  au mai puține scaune și tendința către constipație.

Colicile abdominale sunt frecvente la nou-născuți, cauzând perioade de agitație și plâns, în special pe timpul nopții. Acestea apar cel mai frecvent la sugarul în vârstă de șase săptămâni și dispar până la vârsta de patru luni. Colicile pot fi cauzate de imaturitatea sistemului digestiv și de un dezechilibru al bacteriilor bune din intestin.

  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

De ce apar probleme de alimentație la sugar?

Din cauza  imaturității sistemului digestiv, pot să apară tulburări de alimentație la sugar. Acestea sunt mai frecvente la prematuri. Pe de altă parte, tipul alimentației poate determina tulburări de alimentație în perioada neonatală – utilizarea formulei de lapte în locul laptelui matern poate favoriza constipația. Dezechilibrul bacterian din intestin poate fi o altă cauză a tulburărilor digestive ale sugarului.

  • La SANADOR, nou-născuții beneficiază de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Manifestări clinice care pot însoți tulburările de alimentație la nou-născut

În funcție de tipul tulburărilor de alimentație, nou-născutul poate prezenta diferite simptome. Regurgitațiile sau vărsăturile orientează diagnosticul către un reflux fiziologic, însă în funcție de severitatea acestora pot fi necesare investigații suplimentare. Modificările scaunului, precum diareea, stoparea creșterii în greutate sau vărsăturile pot fi întâlnite în alergia la proteina laptelui de vacă. Colicile abdominale se manifestă prin plâns și agitație, putând alarma părinții care se confruntă cu acestea pentru prima dată. Scaunul rar (mai puțin de trei scaune pe săptămână) și crampele abdominale pot fi cauzate de constipație, iar cauza acesteia trebuie stabilită de medicul pediatru.

  • Dacă nou-născutul are manifestări care ar putea indica o afecțiune, vino la SANADOR!

Complicațiile provocate de tulburările de alimentație la nou-născut

Principala complicație a unui nou născut cu probleme de alimentație este pierderea în greutate. Nou-născutul trebuie să ia în greutate aproximativ 750 de grame pe lună în fiecare dintre primele patru luni de viață. Dacă acesta nu ia în greutate sau chiar prezintă scădere, acesta trebuie consultat de medicul pediatru.

Vărsăturile în jet și diareea pot cauza deshidratare la nou-născut. Sindromul de deschidratare poate fi sever la această vârstă și necesită consult la camera de gardă. Pentru a controla deshidratarea, copilul va primi tratament cu perfuzie endovenoasă și va necesita internare dacă starea de deschidratare este severă.

Analize și investigații necesare pentru problemele de alimentație la sugar

Pentru a diagnostica problemele de alimentație ale sugarului, medicul pediatru va recomanda anumite investigații, în funcție de simptomele prezente. Pentru diagnosticul alergiei la proteina laptelui de vacă (APLV) se vor recolta analize de sânge pentru dozarea IgE (imunoglobulinei E) specific la laptele de vacă sau IgE specific la betalactoglobulină. Intoleranța la lactoză poate determina, de asemenea, tulburări digestive, însă este diagnosticată cu ajutorul testului genetic pentru intoleranță la lactoză și este mult mai rar întâlnită la vârsta de sugar decât APLV. Intoleranța la lactoză este cauzată de un deficit al enzimei ce ajută la digestia laptelui și poate da simptome precum crampe abdominale, balonare sau diaree.

Refluxul gastroesofagian poate necesita investigații suplimentare dacă nu se ameliorează sau simptomatologia este severă. Ecografia abdominală este o investigație neinvazivă de primă intenție și poate diagnostica stenoza pilorică ce determină vărsături. Radiografia abdominală sau chiar endoscopia digestivă superioară pot fi efectuate în cazul suspicionării unei cauze chirurgicale a bolii de reflux.

În marea majoritate a cazurilor, constipația nu necesită investigații suplimentare. Dacă simptomele nu se ameliorează sub tratament simptomatic, medicul pediatru poate recomanda efectuarea unui tranzit baritat pentru a identifica zone de îngustare la nivelul intestinului sau alte cauze ale constipației, precum boala Hirschprung (megacolon congenital).  

Diagnosticul colicilor abdominale la sugar este unul clinic. Simptomele precum agitația psiho-motorie a copilului și plânsul incontrolabil sunt sugestive pentru acest diagnostic la un copil fără alte probleme de sănătate.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Ce soluții există în cazul tulburărilor de alimentație la nou-născut?

În cazul alergiei la proteina laptelui de vacă se recomandă formule de lapte hipoalergenice – parțial sau extensiv hidrolizate. Acestea conțin proteina descompusă, fiind tolerată de către sistemul imun. Atunci când mama își dorește să continue alăptarea, aceasta trebuie să evite produsele ce conțin această proteină.

Simptomele refluxul gastroesofagian pot fi manageriate prin multiple metode, facil de realizat acasă. Adoptarea pozițiilor contra refluxului în timpul alăptării sau poziționarea copilului pe o pernă antireflux pot ameliora simptomele. Dacă aceste măsuri nu sunt de ajuns, medicul pediatru poate recomanda schimbarea meselor cu o formulă de lapte antireflux sau tratament medicamentos. În cazuri rare, refluxul gastroesofagian la sugar necesită tratament chirurgical în care se strâmtează sfincterul esofagian inferior.  

Constipația poate fi ameliorată prin masajul zonei abdominale de către mamă, acasă. Alte exerciții ce pot ajuta în această situație sunt mișcări ale membrelor inferioare asemănătoare pedalatului pe bicicletă. Supozitoarele cu glicerină, lactuloza sau microclismele pot fi recomandate de medicul pediatru în tratamentul constipației.

Pentru a ține sub control episoadele de colici abdominale, medicul pediatru va recomanda tratament cu probiotice sub formă de picături, ce au rolul de a regla dezechilibrul bacterian din intestinul sugarului. Simeticona va ameliora de asemenea simptomele, prin eliminarea gazelor din intestin. În anumite cazuri, se poate recomanda tratament enzimatic cu picături ce conțin lactază, o enzimă ce ajută la digestia laptelui.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, medicii neonatologi efectuează consultații și investigații amănunțite pentru depistarea tulburărilor de alimentație ale nou-născutului și oferă tratament individualizat, în funcție de cauza și specificul tulburării și particularitățile fiecărui pacient. Secția de Neonatologie a Spitalului Clinic SANADOR asigură sprijin specializat pentru o gamă vastă de afecțiuni care pot afecta bebelușul, inclusiv cele de natură digestivă. La SANADOR există o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă Neonatală, cu competențe extinse, dotată cu echipamente ultraperformante, unde nou-născuții beneficiază de îngrijiri avansate, asigurate de medici cu experiență bogată.

Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR are o linie permanentă de pediatrie, care asigură servicii medicale în cazurile de tulburări de alimentație care determină deshidratare severă și alte consecințe cu potențial periculos. CPU SANADOR are dispecerat propriu și o flotă de ambulanțe complet echipată, pentru a interveni prompt în orice situație de urgență.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR