Ce este un traumatism obstetrical?

Traumatismul obstetrical este un accident produs în timpul nașterii, ce poate afecta nou-născutul sau mama. Numărul acestora a scăzut în ultima vreme, datorită accesului mai facil la operația cezariană atunci când nașterea naturală este dificilă. La Maternitatea SANADOR, pacientele se bucură de naștere în siguranță, chiar și în cazul unor situații neprevăzute.

Deși un traumatism obstetrical se vindecă de obicei spontan, fără tratament, în anumite cazuri poate conduce la complicații severe, precum paralizia cerebrală.

Tipuri de traumatism obstetrical matern

Epiziotomia este o incizie realizată de către medicul ginecolog la nivel perineal, pentru a ușura nașterea pe cale vaginală. Mușchii planșeului pelvin pot fi afectați în timpul epiziotomiei, cât și în timpul nașterii naturale.

Prolapsul organelor poate să ducă la incontinență urinară, datorită traumatismului din timpul nașterii. Afectarea nervilor din regiunea perineală în timpul trecerii copilului prin canalul vaginal determină durere cronică la acest nivel sau, de asemenea, tulburări în timpul urinării. Un traumatism obstetrical matern poate conduce la afectare de-a lungul întregii vieți în anumite cazuri, cum este incontinența urinară.

Tipuri de traumatism obstetrical la nou-născut

Leziunile craniene pot fi cauzate de utilizarea forcepsului sau a vacuumului pentru extragerea nou-născutului. Hematomoul cefalic se simte ca o zonă umflată la nivelul scalpului și se vindecă în câteva săptămâni.

Cefalhematomul apare într-un procent de până la 2.5% dintre nașteri. Utilizarea instrumentelor în timpul nașterii poate duce de asemenea la fracturi craniene. Nervul facial este cel mai frecvent afectat în timpul nașterii (10 din 1000 de nașteri). Paralizia facială se asociază cu utilizarea forcepsului în general, dar poate să apară chiar dacă nu există o traumă în timpul nașterii.

Fractura claviculară este cea mai frecventă fractură obstetricală. Aceasta este suspectată atunci când nou-născutul mișcă asimetric membrele superioare în cadrul reflexului Moro. Zona este sensibilă, iar la palpare se simt crepitații. Fractura claviculară are un prognostic bun, cu recuperare spontană.

Hemoragiile subconjunctivale, la nivel ocular, sunt superficiale și apar datorită presiunii excesive din timpul travaliului. Acestea trec de asemenea fără a fi necesar un tratament. Echimozele (vânătăile) pot fi localizate oriunde la nivelul corpului nou-născutului, fiind cauzate de angajarea copilului prin canalul vaginal sau de procedeele de extracție efectuate de medicul obstetrician.

Factori de risc pentru traumatismele obstetricale

Factorii de risc pentru producerea unui traumatism în timpul nașterii pot ține atât de mamă, cât și de copil și de sarcină. Obezitatea sau diabetul zaharat al mamei favorizează producerea unui traumatism la naștere.

Disproporția cefalo-pelvică cauzată de un pelvis matern de dimensiuni mici poate pune probleme la angajarea capului copilului prin canalul vaginal și poate provoca un traumatism obstetrical la nou născut. Mamele aflate la prima sarcină sunt mai predispuse accidentelor obstetricale, datorită travaliului lung, ce poate cauza suferință fetală.

Un făt macrosom (cu greutate mai mare de 4000 de grame) este predispus la traumatisme în timpul nașterii, din cauza dimensiunilor și greutății crescute. Lichidul amniotic în cantitate mică (oligoamnios) și nașterea prematură sunt alți factori de risc pentru producerea accidentelor în timpul nașterii. Prezentația fetală diferită de prezentația craniană, spre exemplu prezentația pelviană sau prezentația transversă, pot pune probleme în timpul nașterii vaginale și de aceea, de multe ori, este indicată operația cezariană în aceste cazuri.

Cum se produce un traumatism obstetrical?

Traumatismul obstetrical se produce în special în timpul nașterii pe cale vaginală. Un copil cu dimensiuni sau greutate mare, ce se angajează într-un canal vaginal strâmt, într-o poziție vicioasă, duce la producerea unui traumatism obstetrical.

Cu cât copilul petrece mai mult timp în canalul vaginal, cu atât suferința fetală crește. De aceea, în unele cazuri medicul va opta pentru utilizarea unui forceps sau vacuum, pentru a ușura nașterea. Dacă aceste metode nu funcționează, poate fi necesară operația cezariană.

Complicațiile provocate de traumatisme în timpul nașterii

Cea mai severă complicație a traumatismelor din timpul nașterii este paralizia cerebrală. Hemoragia intracraniană și privarea creierului de oxigen afectează nou-născutul. Paralizia cerebrală impactează viața copilului, ducând la spasticitate, malnutriție, complicații cardiace, pulmonare, musculare sau articulare.

Un traumatism obstetrical al mamei se poate complica cu durere cronică, incontinență fecală sau urinară sau disfuncție sexuală. Acestea afectează viața de zi cu zi a pacientei, ducând la implicații psihologice importante.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Îngrijirile medicale necesare după un traumatism la naștere

Majoritatea traumatismelor din timpul nașterii se vindecă spontan, fără a necesita îngrijiri suplimentare. Echimozele, cefalhematomul, fractura claviculară sau hemoragiile subconjunctivale se pot vindeca în câteva zile, până la câteva săptămâni.

Cicatricea de epiziotomie a mamei necesită curățare și pansare, pentru a preveni infecția rănii. Medicul ginecolog poate solicita mamei să revină la un control pentru inspecția cicatricei. Pentru a trata ruptura de perineu poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

  • Alege nașterea în siguranță la Maternitatea SANADOR!

Cum poate fi prevenit un traumatism obstetrical?

Operația cezariană poate preveni producerea unui traumatism obstetrical. Dacă nou-născutul are greutate mare sau este poziționat altfel decât în prezentație craniană, medicul poate recomanda nașterea prin cezariană.

Traumatismul obstetrical poate fi prevenit de asemenea printr-o naștere care nu necesită instrumentar ajutător, precum vacuum sau forceps. Acestea, deși sunt utile pentru a extrage un făt sănătos, pot determina mici leziuni (echimoze) sau alte semne.

Prevenirea traumatismelor obstetricale la Maternitatea SANADOR

La Maternitatea SANADOR, parte a celui mai mare spital privat multidisciplinar din România, Spitalul Clinic SANADOR, pacientele beneficiază de naștere în cele mai bune condiții și în deplină siguranță. Echipa medicală experimentată intervine prompt în cazul unor situații neprevăzute, care sunt rezolvate cu succes.

Spitalul Clinic SANADOR dispune de un bloc operator bine dotat, pentru naștere prin cezariană, și de o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I, pentru asistență medicală avansată. Micuții care vin pe lume cu probleme de sănătate sau prematur primesc îngrijirile medicale necesare pe Secția de Terapie Intensivă Neonatală, dotată cu echipamente de ultimă generație.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR