Ce este un suflu cardiac?

Suflul cardiac este un zgomot anormal sesizat în timpul auscultației cu stetoscopul, fiind o problemă des întâlnită în copilărie. În multe cazuri, murmurul cardiac nu este îngrijorător și nu produce simptome, alteori poate semnala prezența unei afecțiuni serioase a inimii. De aceea, orice suflu la inimă necesită investigații suplimentare, pentru evaluarea stării de sănătate. La SANADOR, pacienții au acces la consultații realizate de medici experimentați și la toate investigațiile necesare pentru a descoperi cauza care determină suflu cardiac.

Tratamentul pentru suflu cardiac diferă în funcție de cauzele descoperite, nefiind însă necesar dacă suflul cardiac este fiziologic.

Valvele (membrane) dintre camerele inimii se închid și se deschid pentru a permite curgerea sângelui în direcția normală. În mod tipic, închiderea valvelor produce două zgomote scurte. Însă, atunci când sunetele percepute sunt similare unui șuierat, acesta poartă denumirea de suflu cardiac. Murmurul cardiac poate fi rezultatul fluxului anormal sau turbulent de sânge, semnalând faptul că valvele sau inima nu funcționează corespunzător.

În general, suflul sistolic la copii este inofensiv și trece de la sine odată cu înaintarea în vârstă, atunci când nu este cauzat de malformații cardiace congenitale sau de alte afecțiuni.

Tipuri de suflu la inimă

Principalele tipuri de suflu la inimă sunt:

  • Suflu sistolic – murmurul cardiac este sesizat în sistolă, adică atunci când mușchiul inimii se contractă pentru a pompa sânge;
  • Suflu diastolic – apare în diastolă sau atunci când mușchiul inimii se relaxează, pentru a permite umplerea cu sânge;
  • Suflu cardiac continuu – apare atât în timpul sistolei, cât și în timpul diastolei.

În funcție de intensitatea murmurului, medicul poate atribui un grad de la 1 la 6.

De asemenea, suflul cardiac poate fi congenital, adică prezent încă de la naștere, sau dobândit pe parcursul vieții.

Pe de altă parte, murmurul la inimă mai poate fi clasificat și în funcție de cauze:

  • Suflu sistolic inocent (benign, fiziologic) – acesta nu se asociază cu prezența unei afecțiuni cardiace serioase, fiind frecvent la nou-născuți, la copii și adolescenți. În cele mai multe cazuri, dispare adesea de la sine, în timp. Atunci când persistă pe tot parcursul vieții, nu produce complicații. Exercițiul fizic, sarcina, anemia, hipertiroidismul, febra pot cauza, de asemenea, astfel de zgomote cardiace;
  • Suflu sistolic anormal (patologic) – este cauzat de afecțiuni cardiace serioase, cum ar fi malformații cardiace congenitale, infecții ale inimii (precum endocardita), febra reumatică și altele.

De regulă, suflul cardiac continuu și cel diastolic se asociază mai frecvent cu prezența unei afecțiuni cardiace. Totuși, orice zgomot anormal trebuie investigat. Deși suflul sistolic la bebeluși este des întâlnit și inofensiv în primele săptămâni de viață, uneori acesta poate fi semnul unei malformații cardiace.

Cauze care determină murmur cardiac

Suflurile cardiace patologice pot fi cauzate de malformații cardiace congenitale:

În aceste situații, murmurul la inimă este sesizabil încă de la naștere sau din copilărie.

Alte cauze ale suflului cardiac patologic:

  • Endocardita – infecția și inflamația membranei care căptușește inima la interior;
  • Boli valvulare dobândite – închiderea incorectă a valvelor produce regurgitarea sângelui (întoarcerea acestuia în camerele inimii), în timp ce stenoza valvelor împiedică fluxul sângelui. Unele boli valvulare apar în cursul îmbătrânirii, din cauza calcificărilor în jurul valvelor, infecțiilor sau altor boli cardiace;
  • Febră reumatică – este o complicație severă a faringitei streptococice. Aceasta afectează valvele cardiace;
  • Tumori ale inimii.

Factorii de risc pentru bolile asociate cu suflul cardiac sunt:

Semne și simptome care pot însoți un suflu cardiac

De obicei, suflul cardiac nu produce simptome, fiind descoperit în timpul unui examen clinic de rutină. Uneori, în funcție de cauzele patologice, acesta poate fi însoțit de următoarele manifestări:

  • Palpitații;
  • Tuse persistentă;
  • Durere în piept sau presiune;
  • Dificultăți de respirație;
  • Cianoză – albăstrirea tegumentelor, unghiilor și buzelor;
  • Slăbiciune și amețeli;
  • Sincopă (leșin);
  • Ficat mărit;
  • Vene jugulare umflate;
  • Transpirații excesive;
  • Edeme (picioare umflate, abdomen mărit de volum) sau creștere ponderală bruscă;
  • Lipsa apetitului, dificultăți de hrănire, transpirații în timpul hrănirii, întârziere de creștere și dezvoltare – la copii și bebeluși.

Investigații recomandate în cazul zgomotelor cardiace

Zgomotele cardiace sunt depistate cu ajutorul stetoscopului. Dacă medicul sesizează sunete anormale în timpul auscultației, acesta va recomanda teste adiționale:

  • Electrocardiogramă (EKG) – presupune atașarea unor electrozi de piept, la glezne și la încheieturile mâinilor. Aceștia captează semnale electrice de la nivelul inimii, iar electrocardiograful generează un grafic care reflectă activitatea inimii;
  • Ecografie cardiacă – utilizează un dispozitiv cu ultrasunete aplicat pe piele și un gel special, pentru a capta imagini ale structurii inimii. O tehnică avansată este ecocardiografia transesofagiană, care ajută la obținerea unor imagini mai detaliate. Aceasta constă în introducerea unui tub subțire prin cavitatea bucală și gât, care este prevăzut cu un transductor cu ultrasunete, de mici dimensiuni;
  • Radiografie toracică – presupune utilizarea razelor X pentru a vizualiza plămânii și inima;
  • RMN cardiac – utilizează câmpul magnetic, pentru a prelua imagini tridimensionale ale inimii;
  • Cateterism cardiac – este o procedură de cardiologie intervențională, care constă în inserarea unui cateter (tub subțire din plastic) printr-un vas de sânge, la încheietura mâinii sau în zona inghinală. Sub ghidajul razelor X, acesta este avansat până la nivelul inimii. Prin injectarea unei substanțe de contrast, sunt captate imagini detaliate. Investigația este recomandată doar în cazurile în care alte teste nu au fost suficiente pentru diagnostic.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Complicațiile provocate de un murmur la inimă

Un suflu cardiac inocent nu produce complicații și dispare de la sine. Însă suflul cardiac patologic se poate asocia cu unele complicații serioase, în absența tratamentului. Acestea nu sunt legate de zgomotul cardiac în sine, ci de afecțiunea care cauzează murmurul.

Spre exemplu, bolile valvulare ale inimii pot cauza formarea de cheaguri de sânge, insuficiență cardiacă, aritmii (tulburări de ritm), accident vascular cerebral și deces.

Malformațiile congenitale cardiace pot duce la întârzieri de creștere și dezvoltare la copii, dificultăți de învățare, toleranță scăzută la efort și limitarea unor activități fizice, infecții ale inimii (cum ar fi endocardită), aritmii, insuficiență cardiacă congestivă și accident vascular cerebral.

Așadar, în funcție de cauze, prezența unui murmur cardiac se poate asocia cu unele complicații amenințătoare de viață.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul pentru suflu cardiac

Suflul cardiac fiziologic, prezent adesea în copilărie, nu necesită tratament, deoarece acesta trece de la sine. Dacă este cauzat de febră, hipertiroidism sau anemie, dispare odată cu tratamentul cauzei.

În cazul suflului cardiac patologic, tratamentul diferă în funcție de cauze. Uneori, afecțiunile inimii pot fi ținute sub control medicamentos, cu ajutorul anticoagulantelor, vasodilatatoarelor, antiaritmicelor și antihipertensivelor (diuretice, betablocante, blocanți ai canalelor de calciu, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei). Antibioticele sunt necesare dacă este prezentă o infecție la nivelul inimii.

Dacă sunt depistate boli ale valvelor cardiace sau malformații congenitale cardiace, poate fi necesară corectarea defectelor prin chirurgie cardiovasculară pe cord deschis, clasic sau prin chirurgie asistată robotic, fie prin tehnici minim invazive (cum ar fi prin cateterism cardiac). În cadrul procedurilor, medicul poate repara valva prin excizia țesutului în exces sau reatașarea marginilor acesteia, poate implanta o proteză valvulară sau poate închide defectele septale folosind dispozitive implantabile de dimensiuni mici.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de cardiologie sau de cardiologie pediatrică realizate de medici dedicați și foarte experimentați, care recomandă toate investigații necesare în cazul unui murmur cardiac anormal. Pentru diagnostic avansat, pacienții au acces la diferite tipuri de ecografie cardiacă realizată cu echipamente de ultimă generație – ecografie de stres sau ecografie cu substanță de contrast Sonovue – la RMN de cord cu aparat RMN 3 Tesla și la CT 128 slice.

În funcție de afecțiunile care provoacă murmur cardiac și de specificul fiecărui caz în parte, tratamentul se poate realiza la Spitalul Clinic SANADOR prin proceduri endovasculare, în Laboratorul de Cateterism dotat cu angiografe performante Philips Azurion 7, sau prin chirurgie cardiovasculară, în primul bloc operator complet digitalizat din România, cu suportul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară, de asemenea digitalizată.

La SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale complete pentru screening cardiovascular și de monitorizarea pe termen lung a bolilor cardiovasculare, prin consultații și investigații periodice.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR