Echipa condusă de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR, a realizat, în premieră națională, primele intervenții de plastie tricuspidiană transcateter cu implant Pascal Ace. Procedurile au fost realizate fără oprirea inimii și fără deschiderea toracelui. Echipa de la SANADOR a realizat intervențiile de plastie tricuspidiană la doi pacienți, o femeie în vârstă de 50 de ani și un bărbat în vârstă de 73 de ani, ambii cu insuficiență tricuspidiană severă. Repararea valvei tricuspide s-a realizat cu ajutorul unor implanturi de ultimă generație de tip Pascal Ace, utilizând catetere special create în acest sens, sistemul Pascal Precision. La doar câteva ore după intervenție, la ambii pacienți simptomatologia era spectaculos ameliorată, iar investigațiile imagistice au demonstrat o reducere semnificativă a regurgitării tricuspidiene.

Prof. Dr. Victor Cosctahe în timpul intervenției de protezare transcateter a valcei tricuspide.
Intervențiile realizate de echipa coordonată de Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR, reprezintă o premieră națională.

Tratamentele transcateter de reparare valvulară pentru insuficiența tricuspidiană sunt de dată foarte recentă, la nivel internațional, și în prezent sunt disponibile într-un număr limitat de centre. Anterior, plastia valvei tricuspide se putea face doar chirurgical, prin operație pe cord deschis sau prin chirurgie endoscopică. Prin intervențiile transcateter, pacienții nu mai trebuie să sufere deschiderea toracelui și oprirea inimii, spitalizarea este de scurtă durată și recuperarea rapidă.

Intervenția transcateter durează aproximativ o oră. „Este o procedură de înaltă tehnicitate, dar foarte sigură pentru pacienți, cu rezultate clinice foarte bune”, precizează Prof. Dr. Victor Costache. Realizarea unei astfel de intervenții necesită o echipă multidisciplinară, cu multă experiență în procedurile minim invazive, din care fac parte chirurgul cardiovascular, medicul cardiolog cu competență în ecografia transesofagiană, medicul de terapie intensivă cardiovasculară, precum și asistenți medicali și tehnicieni specializați. La Spitalul Clinic SANADOR, echipa inimii beneficiază de dotări moderne, deosebit de performante. Laboratorul de Cateterism este singurul din România dotat cu două angiografe Philips Azurion 7, ultraperformante.

Din echipa condusă de Prof. Dr. Victor Costache la aceste intervenții au făcut parte Dr. Cristina Pitiș, Dr. Florentina Matache, Dr. Anca Filip, Dr. Anca Chitic, Dr. Andreea Costache, Dr. Raluca Aflorii, Dr. Vlad Leanca, Dr. Vlada Ursu și asistenții medicali Georgeta Barbu, Bianca Muntean și Alexandru Vlada.

Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR asigură tratamente moderne pentru sănătatea inimii, foarte bine suportate de pacienți. Medici cu vastă experiență și cu stagii de formare și perfecționare în importante centre de excelență internaționale operează la SANADOR în primul bloc operator complet digitalizat din România.

Echipa medicală care a realizat în premieră națională intervențiile de protezare transcateter a valvei tricuspide, la Spitalul Clinic SANADOR.
Echipa medicală care a realizat în premieră națională intervențiile de protezare transcateter a valvei tricuspide, la Spitalul Clinic SANADOR.

„Repararea transcateter a valvei tricuspide se integrează foarte bine în multitudinea de tehnici minim invazive realizate în Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR. Practic, pacienții care se adresează centrului nostru pentru boli valvulare nu sunt operați prin intervenții pe cord deschis, ci beneficiază de cele mai moderne proceduri minim invazive, prin chirurgie endoscopică sau intervenții transcateter”, declară Prof. Dr. Victor Costache.

Intervențiile au fost realizate cu sprijinul echipei Edwards, coordonate de Ștefan Ungureanu și Dr. Konstantinos Spargias.

Galerie foto

SANADOR