Ce este psitacoza?

Psitacoza este o boală zoonotică provocată de infecția cu Chlamydia psittaci, numită și ornitoză sau febra papagalilor, ce se transmite în principal de la păsări la om. Infecția este uzual contractată pe cale respiratorie de la păsări precum papagalii, canarii și porumbeii. La SANADOR, pacienții beneficiază de îngrijiri personalizate și de acces la tehnologii de ultimă generație pentru diagnosticarea și tratamentul bolilor infecțioase.

Psitacoza este o boală întâlnită și în rândul altor specii aviare sau la anumite mamifere, așadar contactul direct cu păsările nu este o condiție strict necesară pentru a dezvolta boala. Persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta psitacoza sunt deținătorii de păsări ca animale de companie, cei ce lucrează în industria prelucrării produselor provenite de la păsări, veterinarii și grădinarii.

Cum se transmite infecția cu Chlamydia psittaci?

Infecția cu Chlamydia psittaci are ca mecanism principal de transmitere inhalarea particulelor aerosolizare din secrețiile respiratorii, materiile fecale sau puful penelor de la păsările infectate.

Atât păsările simptomatice cât și cele fără simptome pot răspândi infecția prin dejecții și secreții respiratorii. Când aceste secreții se usucă, pot forma mici particule de praf, care ajung în aer și pot fi astfel inhalate.

Mai rar, infecția cu Chlamydia psittaci se poate transmite prin mușcături de pasăre sau contact direct cu ciocul păsării infectate. Transmiterea interumană este rară, însă există cazuri documentate. Nu există date care să susțină transmiterea bacteriei prin alimente contaminate sau insuficient preparate.

Cum se manifestă febra papagalilor?

Psitacoza afectează în principal adulții de vârstă mijlocie, la care produce simptomatologie bruscă, cu febră, durere de cap severă și tuse seacă. Perioada de incubație variază între 5-14 zile, deși se poate prelungi până la 39 de zile. Persoanele infectate au în istoric expunerea la păsări.

Frecvent apar manifestări sistemice, precum febră, frisoane, transpirații și dureri musculare. Simptomele respiratorii precum tusea, dispneea, durerea în piept și hemoptizia apar în majoritatea cazurilor, deși 18% din pacienți nu au simptome respiratorii.

În diagnosticul diferențial al cazurilor severe intră și boala COVID-19. În cazul psitacozei, leziunile pulmonare sunt în general unilaterale și afectează un număr redus de lobi pulmonari.

Alte simptome includ fotofobia, faringita, diareea și statusul mental alterat – ce poate merge de la confuzie ușoară până la encefalită.

La examenul obiectiv se decelează frecvent raluri sau focare de consolidare pulmonară și mai rar, pleurezie (apă la plămâni).

Diagnosticul de psitacoză

Psitacoza poate fi greu de diagnosticat, din cauza izolării dificile a Chlamydiei psittaci în probele biologice și a dificultății creșterii sale pe mediile de cultură.

Diagnosticul de psitacoză este pus luând în considerare simptomatologia, istoricul pacientului și prezența factorilor de risc, precum expunerea la păsări.

Probe cu mucus expectorat, sânge și secreții muco-seroase din nas sau gât pot fi analizate pentru semne de infecție bacteriană.

Teste imagistice, precum radiografiile pulmonare sau tomografia computerizată toracică pot fi utile, în special în prezența simptomelor respiratorii sugestive.

Cultivarea Chlamydiei psittaci este frecvent dificilă și necesită condiții speciale, motiv pentru care culturile nu sunt metoda standard de diagnostic. Testele serologice cu urmărirea prezenței ADN-ului bacterian în sânge sunt mai rapide și ușor de utilizat.

Cu toate acestea, testele pentru Chlamydia psittaci sunt rar folosite în laboratoarele spitalelor obișnuite și probele suspectate de infecție cu această bacterie trebuie în general trimise la laboratoare de referință.

Complicații provocate de boala papagalului

Febra papagalilor poate duce la complicații ce afectează sistemic întregul organism, însă acest tip de afectare este neobișnuit.

Complicațiile pulmonare includ pneumonie severă, insuficiența respiratorie acută (cu sau fără necesar de suport ventilator). Aceste complicații pot duce uneori până la deces. În anumite cazuri, pacienții cu pneumonie fulminantă dezvoltă și complicații neurologice, renale și gastrointestinale.

Complicațiile hematologice, precum coagularea intravasculară diseminată sau sindromul de activare macrofagică, pot apărea în cazurile severe. Complicații hematologice mai rare includ anemia hemolitică, purpura trombocitopenică și pancitopenia severă.

Afectarea renală implică proteinurie moderată și oligurie intermitentă, cu rare cazuri de necroză tubulară acută sau nefrită acută. Complicațiile hepatice sunt rar întâlnite, însă când apar includ hepatita icterică și granulom hepatic.

Encefalita, meningita și afectarea cerebeloasă, ocazional cu decompensare psihiatrică, sunt complicații neurologice descrise extrem de rar. De asemenea, paralizia de nervi cranieni sau complicațiile oftalmologice (uveita) pot indica o afectare neurologică. Afectarea musculoscheletală în ornitoză se poate manifesta prin artrită reactivă sau rabdomioliză. Rare complicații dermatologice de tipul eritemului nodos sau dermatită atopică nespecificate pot fi cauzate de boala papagalului.

Din punct de vedere al afectării cardiace, psitacoza poate duce la endocardită, miocardită sau pericardită în funcție de nivelul la care este afectat cordul. Complicațiile infecției cu Chlamydia psittaci asociate sarcinii pot fi grave, cu riscuri ridicate atât pentru mamă cât și pentru făt, în special în trimestrul 2 și 3 de sarcină, când mortalitatea este crescută.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul pentru ornitoză

Boala perușilor are tratament etiologic, ce se bazează preponderent pe antibioterapie. Evoluția pacienților cu simptome ușoare sau moderate de psitacoză este favorabilă, cu ameliorarea drastică a simptomatologiei în primele 48 de ore. Cazurile severe pot necesita spitalizare și administrarea de tratament intravenos. Durata tratamentului este variabilă. Cele mai multe persoane tratate cu antibiotic pentru psitacoză se vindecă complet.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum poate fi prevenită psitacoza?

Prevenția ornitozei cuprinde multiple strategii aplicate atât populației umane, cât și  păsărilor. Momentan, nu există un vaccin care să poată preveni această infecție. De asemenea, un episod de psitacoză nu oferă imunitate de durată, așadar o persoană poate dezvolta psitacoză de mai multe ori în cursul vieții.

Cea mai utilizată metodă de prevenție este igiena riguroasă a mâinilor după contactul direct cu păsările sau cu produsele de origine aviară. În timpul procesului de curățare a cuștilor de păsări, este recomandat ca suprafețele să fie udate cu apă sau cu dezinfectanți în prealabil, pentru a împiedica ridicarea prafului și aerosolizarea particulelor infectante.

Mai mult, este recomandată utilizarea de echipament de protecție (măști, mânuși) pentru cei care lucrează cu păsările sau cu produse de origine aviară.

Pentru păsări, controlul sursei implică evitarea supraaglomerării acestora în spații restrânse, izolarea păsărilor cu semne de boală și tratamentul prompt al acestora cu antibiotice, precum și menținerea condițiilor riguroase de igienă în spațiile în care sunt depozitate păsările.

Pentru cei ce au animale de companie este indicată evitarea contactului cu orice tip de secreție de la păsări și igiena mâinilor după manevrarea păsării.

Evitarea hrănitului de păsări sălbatice este o măsură suplimentară de prevenție a epidemiilor de psitacoză, mai ales datorită faptului că păsările infectate, dar asimptomatice, pot transmite boala.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură diagnosticarea și tratarea corectă a bolilor infecțioase prin intermediul unei echipe de medici cu experiență și al unui circuit complet de analize și investigații imagistice. Printre afecțiunile gestionate de specialiștii SANADOR se numără boli precum hepatite virale, infecții respiratorii, infecții cu transmitere sexuală.

Pacienții care prezintă semne și simptome de infecție beneficiază de consultații de specialitate, urmate de investigații de laborator și imagistice, precum și de monitorizarea atentă a evoluției bolii. Pentru stabilirea diagnosticului corect, esențial în recomandarea tratamentului adecvat, probele biologice recoltate în orice clinică sau punct de lucru SANADOR sunt analizate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente performante, care asigură obținerea unor rezultate rapide și de încredere. Pacienții pot efectua analizele fără a fi necesară o programare în prealabil, iar rezultatele sunt disponibile într-un timp scurt.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR