Ce este infecția cu HIV/SIDA?

Infecția cu HIV este o infecție cauzată de virusul imunodeficienței umane (HIV). Acest virus afectează sistemul imunitar prin distrugerea celulelor T, ceea ce slăbește capacitatea corpului de a lupta împotriva infecțiilor și bolilor. La SANADOR beneficiezi de teste precise pentru depistarea infecției cu HIV și a altor afecțiuni cu transmitere sexuală.

În absența tratamentului, infecția cu HIV poate progresa către sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA), care reprezintă cea mai avansată etapă a unei infecții cu HIV. În această etapă, sistemul imunitar este atât de slăbit, încât corpul nu mai poate lupta eficient împotriva infecțiilor și bolilor, chiar și a celor minore. Infecția cu SIDA este posibilă doar în prezența infecției cu HIV.

Deși nu există un tratament sau vaccin pentru HIV/SIDA, medicamentele antivirale pot controla infecția, preveni transmiterea HIV și agravarea bolii.

  • 021 9699 Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru infecția cu HIV/SIDA

HIV afectează și distruge globulele albe din sânge, numite celule T CD4, care sunt importante pentru lupta împotriva bolilor. Când numărul acestor celule scade, sistemul imunitar devine mai vulnerabil la infecții și boli.

Riscul de a contracta HIV este ridicat în timpul sexului neprotejat cu o persoană infectată, fie vaginal, fie anal. Sexul oral poate fi riscant dacă unul dintre parteneri are răni deschise sau sângerări în gură. Utilizarea de ace și seringi infectate pentru consumul de droguri poate contribui, de asemenea, la transmiterea virusului. În situații rare, HIV este transmis prin sânge contaminat de la un donator. Femeile însărcinate care au HIV pot transmite virusul la bebelușii lor în timpul sarcinii, la naștere sau în timpul alăptării. În plus, există un risc mai mare de transmitere a HIV în timpul sexului anal, comparativ cu cel vaginal, iar probabilitatea de a contracta HIV este mai mare în cazul în care o persoană are mai mulți parteneri sexuali.

Interacțiunile obișnuite, precum îmbrățișările, săruturile sau ținutul de mână, nu sunt căi de transmitere a virusului HIV, iar donarea de sânge nu este o modalitate de infectare cu acest virus. De asemenea, HIV nu poate fi transmis prin utilizarea toaletelor publice sau a piscinelor, sau prin înțepături de insecte.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Stadiile infecției cu HIV

HIV evoluează în trei stadii distincte. Primul stadiu este cunoscut sub numele de HIV acut sau infecția primară. În acest stadiu, unele persoane infectate dezvoltă simptome precum cele ale unei răceli, care pot apărea la scurt timp după infecție, în timp ce altele pot să nu prezinte niciun simptom.

Următorul stadiu este cunoscut sub numele de etapă cronică sau latența clinică. În acest timp, persoanele pot trăi ani de zile fără să prezinte simptome evidente ale infecției cu HIV. Virusul poate rămâne latent în organism și este important de ținut cont că, chiar și în absența simptomelor, persoana infectată poate rămâne contagioasă și transmite HIV altora.

Ultimul stadiu este cel mai avansat al infecției cu HIV, cunoscut sub numele de SIDA. În această fază, sistemul imunitar este foarte compromis, iar riscul de a dezvolta infecții oportuniste este mult mai mare. Diagnosticul de boala SIDA este confirmat atunci când numărul de celule CD4 scade sub 200 per milimetru cub de sânge sau când apar boli asociate SIDA, cum ar fi anumite tipuri de cancer sau infecții grave.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome de infecție cu HIV/SIDA

Semnele și simptomele de infecție HIV și SIDA variază de la o persoană la alta și depind de stadiul infecției. Primele simptome de HIV la femei și la bărbați pot include febră, cefalee, mialgii și artralgii, erupții cutanate, dureri în gât, adenopatie, diaree, pierdere în greutate, tuse și transpirații excesive în timpul nopții. Aceste simptome pot fi atât de ușoare, încât să nu fie sesizate, dar persoanele sunt mai contagioase în acest stadiu. Erupțiile cutanate de la HIV apar de obicei ca multiple pete roșii, de dimensiuni mici și ridicate.

În stadiul latent al infecției, virusul rămâne prezent în organism și în globulele albe din sânge. Cu toate acestea, în acest stadiu, mulți oameni nu manifestă semne de HIV sau infecții asociate.

Infecția simptomatică cu HIV se caracterizează prin apariția unor precum febră, fatigabilitate, adenopatie, diaree, scădere în greutate, candidoză orală, zona zoster și pneumonie.

Simptomele de SIDA la bărbați sunt similare cu simptomele de SIDA la femei, dar pot varia în funcție de individ. Simptomele specifice bărbaților și femeilor pot fi semne ale infecției cu HIV, dar și ale altor afecțiuni. De exemplu, leziunile pe penis pot fi un indicator al infecției, dar și al altor infecții cu transmitere sexuală precum gonoreea sau Chlamydia. Femeile prezintă o susceptibilitate crescută la infecții vaginale, boală inflamatorie pelvină și modificări ale ciclului menstrual.

Simptomele de SIDA în fază terminală sunt severe și includ infecții oportuniste repetate ce afectează organele vitale, pierdere semnificativă în greutate și slăbiciune extremă, dureri intense, tulburări neurologice, dermatologice și gastrointestinale, afectare renală sau hepatică, dificultăți respiratorii și cardiace.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Complicații în infecția cu HIV/SIDA

Complicațiile legate de HIV/SIDA sunt numeroase și serioase, afectând diverse organe și sisteme ale corpului. Aceste complicații apar deoarece HIV slăbește sistemul imunitar, făcând organismul mai predispus la infecții și anumite tipuri de cancer. 

Persoanele infectate cu HIV sunt mai susceptibile la o serie de infecții comune, cum ar fi pneumonia pneumocistică, candidoza orală, tuberculoza, citomegalovirusul, meningita criptococică și toxoplasmoza. În plus, riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, cum ar fi limfomul, sarcomul Kaposi și cancerele legate de HPV, este semnificativ crescut. Pe lângă acestea, alte complicații grave includ sindromul cașectic, diverse tulburări neurologice, cum ar fi confuzia și demența, boala renală și boala hepatică.

Diagnosticul de infecție cu HIV/SIDA

Testul pentru HIV poate fi realizat prin teste de sânge sau salivă pentru a detecta virusul în organism. Testele utilizate sunt testele antigen-anticorp, teste de anticorpi și teste pentru detectarea acizilor nucleici. Testele antigen-anticorp detectează antigenele prezente pe virusul HIV, iar anticorpii se formează în câteva săptămâni sau luni după expunerea la virus. Testele de anticorpi caută prezenta acestora în sânge sau salivă, iar testele pentru detectarea acizilor nucleici caută virusul în sânge pentru a măsura încărcătura virală.

Testul HIV este recomandat să fie efectuat la câteva săptămâni sau luni după expunerea la virus pentru a obține rezultate precise. Un test HIV pozitiv indică prezența virusului în organism.

Analiza pentru HIV poate fi realizată pentru a măsura numărul de celule CD4 și încărcătura virală, precum și pentru a identifica alte infecții sau complicații asociate cu boala. De asemenea, testul de rezistență la medicamente pentru HIV este esențial pentru determinarea eficacității tratamentului. Acesta identifică dacă tulpinile virusului sunt rezistente la medicamentele antivirale disponibile.

Tratamentul pentru infecția cu HIV/SIDA

Nu există tratament curativ pentru infecția cu HIV/SIDA. Tratamentul are scopul de a reduce încărcătura virală pentru ca sistemul imunitar să fie cât mai puțin slăbit de virus. Acesta constă în administrarea unor medicamente sau combinații de medicamente. Este important ca tratamentul să fie administrat conform indicațiilor medicului, altfel virusul își poate schimba modul în care infectează celulele, făcând medicamentele ineficiente. Vizitele și investigațiile periodice sunt esențiale pentru evaluarea răspunsului la tratament și a stării de sănătate.

Prevenirea infecției cu virusul imunodeficienței umane

Pentru a preveni o infecție cu virusul imunodeficienței umane (HIV), este importantă cunoașterea modalităților de transmitere a virusului și luarea de măsuri de precauție corespunzătoare. Utilizarea prezervativelor în timpul actului sexual și evitarea drogurilor și folosirii în comun a acelor de seringă sunt metode eficiente de prevenire.

De asemenea, este recomandată realizarea de teste regulate pentru alte infecții cu transmitere sexuală și consultarea unui medic pentru a discuta despre terapiile preventive, precum profilaxia pre-expunere (PrEP) sau profilaxia post-expunere (PEP) în caz de expunere la HIV. Profilaxia pre-expunere este recomandată pentru persoanele care sunt expuse în mod regulat la riscul de a contracta HIV, precum cei cu parteneri HIV-pozitivi sau cei care folosesc droguri intravenoase. Pe de altă parte, profilaxia post-expunere este recomandată pentru cei care au fost expuși recent la HIV.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR sunt disponibile teste precise pentru depistarea infecției cu HIV și a altor afecțiuni cu transmitere sexuală, Laboratorul SANADOR fiind dotat cu tehnologii moderne. Pacienții confirmați cu HIV/SIDA sunt monitorizați și evaluați amănunțit și primesc tratamentul potrivit. De asemenea, medicii le oferă recomandări pentru îmbunătățirea stilului de viață și managementul corect al afecțiunii.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR