Ce este fractura de scapulă?

O fractură de scapulă produce discontinuități la nivelul osului scapular sau omoplat, care apar sub acțiunea unei forțe traumatice puternice, de tipul celor produse în coliziunile auto sau în urma căderii de la mare înălțime. La SANADOR, pacienții primesc diagnostic rapid și corect și beneficiază de tratamentul adecvat pentru fractură scapulară, de la medici ortopezi empatici și foarte bine pregătiți profesional.

Fractura de scapulă este una rară, având o frecvență de aproximativ 1% dintre toate fracturile și reprezintă, în general, un indicator al unui traumatism toracic sever.

Scapula sau omoplatul este un os lat, de formă triunghiulară, situat în regiunea posterioară a toracelui, între umăr și coloana vertebrală. Aceasta se conectează cu osul brațului – humerusul – la nivelul articulației glenohumerale (articulația umărului) și cu clavicula la nivelul articulației acromio-claviculare. Prin aceste articulații, cele două scapule conectează membrele superioare cu toracele.

Scapula este acoperită atât pe fața anterioară, cât și pe cea posterioară de un manșon muscular bogat, ceea ce îi oferă o protecție crescută în fața diverselor traumatisme. De aceea, în cazul fracturilor de scapulă, deplasarea fragmentelor osoase se produce rar, datorită tonusului muscular crescut al musculaturii periscapulare, care menține fragmentele osoase pe loc și le împiedică deplasarea acestora.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Tipuri de fracturi ale scapulei

Fiind un os triunghiular, scapula prezintă, din punct de vedere anatomic, două fețe (anterioară și posterioară), trei margini și trei unghiuri (lateral, superior și inferior). Unghiul lateral este cel mai voluminos, la acest nivel regăsindu-se cavitatea glenoidă și procesul coracoid, o prelungire osoasă la nivelul căreia se inseră mușchii biceps brahial și coracobrahial.

În funcție de regiunea afectată, există mai multe tipuri de fracturi ale scapulei:

  • fractură de corp al scapulei – este cea mai frecventă, însumând aproximativ 45% dintre toate fracturile scapulare; în funcție de direcția traiectului de fractură, fractura corpului scapulei se clasifică în transversă, oblică și longitudinală;
  • fractură de cavitate glenoidă a scapulei (35%)– cavitatea glenoidă este o concavitate la nivelul căreia se inseră capul humeral; acest tip de fractură este una intra-articulară, motiv pentru care tratamentul necorespunzător al acesteia se poate complica pe termen lung cu instabilitate glenohumerală cronică și osteoartrită de umăr; în general, atât fracturile de cavitate glenoidă, cât și cele de col sunt provocate de forțe care determină impactarea capului humeral la nivelul cavității glenoide;
  • fractură de col a scapulei (25%) – colul sau gâtul este acea porțiune anatomică îngustă, ce conectează cavitatea glenoidă de corpul scapulei; sunt descrise trei tipuri de fractură de col scapular: fractură de col anatomic, fractură de col chirurgical și fractura colului din regiunea inferioară a spinei scapulei; un omoplat fracturat la nivelul colului anatomic determină separarea cavității glenoide de restul scapulei, lăsând procesul coracoid atașat în continuare de corpul scapulei, pe când în cazul unui omoplat rupt la nivelul colului chirurgical, fragmentul lateral e mai voluminos și cuprinde atât procesul coracoid, cât și acromionul;
  • fracturi ale unghiului scapulei;
  • fractura acromionului scapular;
  • fractură a procesului coracoid.
  • 021 9699 Medicii ortopezi de la SANADOR au experiență vastă.

Cauze și factori de risc pentru ruptura de scapulă

O fractură scapulară sau o ruptură de scapulă este produsă, în cele mai multe dintre cazuri, de traumatisme directe de energie înaltă, precum:

  • accidentele de motocicletă;
  • coliziunile auto;
  • căderile de la mare înălțime;
  • practicarea unor sporturi de contact.

Fracturile de scapulă pot apărea și prin mecanism indirect, de exemplu, în timpul unei crize convulsive sau în caz de electrocutare. În acest caz, contracțiile musculare violente pot determina desprinderea unui fragment osos de la nivelul inserției mușchiului, provocând fracturi parcelare ale scapulei.

Pacienții cu fractură de scapulă sunt în general pacienți tineri, de sex masculin, cu vârste cuprinse între 25 și 50 de ani. Factorii ce cresc riscul producerii unei astfel de fracturi sunt reprezentați de:

  • participarea la sporturi, precum fotbal, box;
  • practicarea unor activități ce prezintă un risc potențial de cădere și accidentare, precum alpinism, cățărat pe stânci, ciclism;
  • lipsa purtării centurii de siguranță în timpul deplasării cu mașina;
  • osteoporoza, afecțiune care predispune la fracturi; este cazul pacienților vârstnici sau al celor cu afecțiuni cronice osoase.
  • Vino la SANADOR pentru pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semne și simptome de fractură de omoplat

Pacienții cu fractură de omoplat pot prezenta următoarele semne și simptome:

  • durere severă la mobilizarea umărului;
  • tumefierea marcată a țesuturilor moi din jurul articulației umărului, mai ales posterior de aceasta;
  • prezența de echimoze (vânătăi), abraziuni (zgârieturi) sau chiar plăgi deschise la nivelul tegumentului din jurul umărului;
  • imposibilitatea de a ridica brațul;
  • producerea unor zgomote asemănătoare unor pocnituri, cunoscute drept crepitații, la finalul mișcărilor efectuate din articulația umărului;
  • aspect de umăr deformat – umăr aplatizat sau umăr căzut;
  • durere în timpul respirației, datorată leziunilor toracice asociate;
  • senzație de furnicături, amorțeală sau răceală la nivelul membrului superior în cazul leziunilor vasculo-nervoase, care determină scăderea aportului vascular și a inervației la acel nivel.

Complicațiile în fractura omoplatului

O ruptură de omoplat se poate complica prin:

  • leziuni ale vaselor și nervilor din regiunea scapulo-humerală; de exemplu, fracturile cu dislocare toraco-scapulară pot leza vena subclavie și vasele axilare, ceea ce se poate complica mai departe prin hemoragii severe;
  • lipsa de consolidare (fuziune) a fragmentelor osoase;
  • capsulită retractilă sau adezivă sau „umăr înghețat” (rigidizarea articulației umărului);
  • durere cronică la nivelul regiunii umărului;
  • sindrom de impingement al umărului;
  • artroza articulației umărului, datorată fracturilor intraarticulare, cu leziuni asociate ale cartilajului articular.

Diagnosticul de scapulă ruptă

Din cauza energiilor mari necesare producerii unei fracturi de scapulă, pacienții cu scapulă ruptă vor prezenta în majoritatea cazurilor (80-95%) și leziuni asociate ale coastelor, claviculelor, plămânilor sau ale organelor interne. De aceea, astfel de pacienți sunt urgențe medicale, trebuie evaluați drept pacienți politraumatizați, întrucât anumite leziuni asociate cu fractura de scapulă pot fi amenințătoare de viață.

Cele mai multe fracturi de scapulă pot fi identificate la radiografia toracelui sau a articulației umărului. Examinarea CT (tomografie computerizată) a toracelui se efectuează ca parte a evaluării pacienților politraumatizați și poate identifica traiectele de fractură scapulare, precum și extensia traiectului de fractură intraarticular, la nivelul cavității glenoide. Reconstrucțiile 3D ale articulației umărului pot evalua cu o acuratețe crescută gradul de deplasare a fragmentelor osoase și sunt utile pentru planificarea preoperatorie.

Pentru o evaluare mai detaliată a gradului de extensie a leziunii la nivelul părților moi (tendoane, ligamente, cartilaje, vase și nervi), care nu sunt vizibile la examinările radiografice sau CT, medicul ortoped poate recomanda efectuarea rezonanței magnetice de umăr.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru fractura de scapulă

Întrucât majoritatea fracturilor de scapulă (peste 90% dintre acestea) sunt nedeplasate, tratamentul ortopedic, nonchirurgical, bazat pe simpla imobilizare a articulației într-o orteză poate fi suficient pentru vindecarea acestora. Rolul ortezei este de a menține articulația într-o poziție stabilă, în timp ce are loc vindecarea fracturii. Aceasta este menținută, în general, pentru o perioadă de aproximativ 6-12 săptămâni.

Tratamentul chirurgical este recomandat pentru anumite tipuri de fracturi ale scapulei:

  • fracturi cu deplasare ale suprafeței articulare glenoidale;
  • fracturi cu angulare ale colului scapulei;
  • fracturi ale acromionului care determină impactarea humerusului la nivelul acromionului.

În timpul intervenției chirurgicale pentru fractura de omoplat, fragmentele osoase deplasate sunt repoziționate manual la locul lor și sunt stabilizate prin utilizarea de plăci sau șuruburi metalice prin suprafața externă osoasă.

Terapia fizică inițiată cât mai rapid, chiar din prima săptămâna de la momentul traumatismului, bazată pe exerciții menite să crească amplitudinea mișcărilor în articulație, este imperativă pentru a reduce riscul dezvoltării sindromului de umăr înghețat. Perioada necesară vindecării complete și redobândirii mobilității articulare se poate întinde de la 6 la 12 luni.

Diagnostic și tratament la SANADOR

Pacienții care au suferit o fractură de scapulă se pot adresa pentru evaluare rapidă și tratament eficace la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR, singurul din sistemul privat de sănătate din România, unde sunt gestionate cu succes numeroase urgențe medicale și politraumatisme. Aici, pacienții au acces nonstop la investigații imagistice performante, astfel încât fracturile sunt diagnosticate corect și rapid.

În funcție de tipul de fractură de scapulă suferit și de eventualele complicații apărute, pacientul beneficiază de imobilizarea articulației cu orteză sau de tratament chirurgical. Atunci când apare necesitatea operației, aceasta are loc într-unul dintre cele mai avansate blocuri operatorii din țară, iar postoperator pacienții primesc îngrijiri avansate, asigurate de Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, acreditată ca secție ATI de categoria I.

Chirurgii ortopezi de la Spitalul Clinic SANADOR au experiență în efectuarea de proceduri chirurgicale variate. Materialele ortopedice folosite sunt de calitate superioară, durabile și alese personalizat, în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte. Pentru recuperarea optimă, fie postchirurgical, fie după îndepărtarea ortezei, pacienții beneficiază de un program de reabilitare medicală individualizat, stabilit de medic specialist.

  • 021 9699 Sună la SANADOR pentru orice urgență medicală!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR