Ecocardiografia de stres – efort fizic sau farmacologic

Ce este ecocardiografia de stres?

Ecocardiografia de stres este un tip de ecografie cardiacă în care este evaluată funcția inimii în timpul efortului fizic sau sub efectul unor medicamente care cresc ritmul cardiac și contractilitatea miocardului. La SANADOR, investigațiile ecocardiografice sunt efectuate cu echipamente performante, de medici cardiologi foarte experimentați.

Ecografia folosește unde sonore (ultrasunete) pentru a produce imagini ale inimii în mișcare. Aceste imagini îi permit medicului să evalueze forma, dimensiunea, mișcarea inimii și a valvelor cardiace, în timpul unui stres indus, observând astfel eventualele anomalii.

Watch on YouTube

Ecocardiografia de efort fizic

Ecocardiografia de efort fizic este o investigație utilizată frecvent în practica clinică pentru evaluarea pacienților cu suspiciune de ischemie cardiacă sau pentru monitorizarea progresului bolii coronariene. În timpul acestui tip de ecocardiografie, pacientul este supus unui efort fizic progresiv, de obicei pe o bicicletă staționară sau pe o bandă de alergat, în timp ce inima este monitorizată cu ajutorul unui ecograf.

Investigația se bazează pe utilizarea unui transductor cu ultrasunete ce emite unde sonore, care se reflectă de pe structurile solide, dar pătrund în țesuturile moi. Transductorul captează apoi ecourile și le convertește în imagini în mișcare.

Medicul cardiolog compară imaginile ecocardiografice obținute în condiții de stres cu cele obținute în repaus, observând astfel modificările de contractilitate a miocardului și de flux sanguin către diferitele segmente ale inimii.

Ecocardiografia cu dobutamină

Ecocardiografia cu dobutamină este o variantă a ecocardiografiei de stres ce implică administrarea intravenoasă a unui medicament numit dobutamină, care stimulează inima, pentru a imita efectul efortului fizic. Acest tip de ecocardiografie este utilizat în special în cazurile în care pacientul nu poate efectua efort fizic sau în situațiile în care este necesară o evaluare mai precisă a funcției cardiace în repaus și sub stres.

Când este indicată ecografia cardiacă de stres?

Ecografia cardiacă de stres este recomandată pacienților care prezintă simptome cardiace, în special dacă acestea se înrăutățesc în timpul efortului. Aceste simptome includ:

Ecografia de stres este utilă și în următoarele situații:

  • Persoanelor care practică un sport de performanță,
  • Înainte de a începerea unui program de reabilitare cardiacă sau în timpul recuperării medicale după un eveniment cardiac,
  • Persoanelor care urmează să fie supuse unei intervenții de chirurgie cardiovasculară,
  • Indivizilor expuși la condiții extreme, cum ar fi în timpul scufundării sau la altitudini mari.

Există și scenarii când această investigație este considerată a fi riscantă și prin urmare nu este recomandată. Este vorba despre pacienții care au suferit recent un infarct miocardic sau care prezintă stenoză aortică severă, disecție de aortă, durere toracică persistentă, aritmie necontrolată, endocardită, miocardită sau pericardită.

Afecțiuni diagnosticate prin ecocardiografie de stres

Medicii cardiologi utilizează cel mai frecvent ecocardiografiile de stres pentru a diagnostica boala coronariană (afecțiune determinată de „blocarea” vaselor care transportă sânge către mușchiul inimii, miocardul).

Dar ecografia cardiacă de stres poate ajuta și la diagnosticarea sau monitorizarea altor afecțiuni, precum: boli ale valvelor cardiace, insuficiență cardiacă, cardiomiopatie, boli cardiace congenitale și hipertensiune pulmonară.

Pregătirea pentru ecografie cardiacă de stres

Înainte de a efectua o ecocardiografie de stres, pacientul este sfătuit să nu consume alimente sau băuturi care conțin cofeină sau alcool și să nu fumeze cu cel puțin 24 de ore înainte de test. Este recomandat postul alimentar cu patru ore înaintea investigației. Este important ca pacientul să informeze medicul despre orice medicamente (inclusiv naturiste) pe care le ia și despre orice alte afecțiuni medicale diagnosticate.

Cum se realizează ecocardiografia de stres?

Durata unei ecografii cardiace de stres este de aproximativ 30-60 minute. Investigația începe prin lipirea unor electrozi mici pe pieptul pacientului. Aceștia se conectează la un monitor de electrocardiogramă (EKG) care urmărește ritmul cardiac. Pacientul poartă și un manșon de tensiune arterială pentru a înregistra tensiunea arterială pe tot parcursul testului.

Inițial, medicul efectuează un EKG și o ecocardiografie cât timp pacientul se află încă în repaus. Apoi începe partea activă, în timpul căreia pacientul face exerciții pe o bandă de alergare sau pe o bicicletă staționară, începând încet și crescând intensitatea treptat. Această etapă se finalizează când apar simptomele sau când frecvența cardiacă atinge ritmul țintă (care variază în funcție de vârstă și de nivelul de fitness).

Timpul efectiv de exercițiu este de aproximativ 10 până la 15 minute. Este deosebit de important ca pacientul să anunțe medicul de apariția oricăror simptome neobișnuite, în special durere, presiune sau disconfort la nivelul pieptului, brațului sau mandibulei, dispnee (respirație dificilă), amețeli sau senzație de leșin. După finalizarea exercițiului fizic, pacientul se întoarce la masa de examinare, pentru efectuarea unei noi ecocardiografii. În situația în care pacientul este pe bicicletă, medicul poate efectua examinarea în timp ce acesta pedalează.

Dacă se efectuează o ecocardiografie de stres farmacologic, cu dobutamină, protocolul este similar cu ecografia cardiacă la efort fizic, constând tot în plasarea electrozilor pe pieptul pacientului și efectuarea unui EKG și a unei ecocardiografii de repaus. Diferența constă în înlocuirea efortului fizic pe banda de alergat sau bicicleta staționară cu administrarea de dobutamină pe cale intravenoasă, printr-o branulă plasată la nivelul brațului. Această substanță determină inima să reacționeze ca și când pacientul ar fi activ fizic, crescând ritmul cardiac.

Pe măsură ce testul avansează, pacientul este întrebat periodic despre starea lui, dacă simte durere sau disconfort în piept, braț sau mandibulă, amețeli, dificultăți de respirație, senzație de leșin. Doza de dobutamină este ajustată în funcție de răspunsul inimii pacientului și de obiectivele testului, medicul urmărind activitatea cardiacă și obținând imagini ecocardiografice pe toată durata testului. După întreruperea administrării de dobutamină ritmul cardiac ar trebui să revină la normal în decurs de cinci până la zece minute.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Ce urmează după o ecografie cardiacă de stres?

După finalizarea testului, pacientul rămâne în unitatea medicală unde a fost realizată investigația pentru aproximativ încă 30 de minute, până ce toate simptomele dezvoltate pe parcurs au remis. Medicul interpretează rezultatele și discută cu pacientul. În funcție de rezultate, pot fi recomandate investigații suplimentare sau modificări ale planului de tratament. Este posibil ca pacientul să fie sfătuit să revină pentru evaluări periodice, pentru monitorizarea progresului bolii sau a răspunsului la tratament.

În concluzie, o ecocardiografie de efort este o modalitate utilă și non-invazivă de evaluare a funcției cardiace în diferite condiții clinice. Alegerea între ecocardiografia de efort fizic și cea cu dobutamină depinde de situația clinică specifică și de obiectivele testului. Prin detectarea precoce a anomaliilor cardiace și ghidarea managementului și tratamentului pacientului, ecografia cardiacă de stres poate contribui la îmbunătățirea rezultatelor clinice și a calității vieții pacienților.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Ecocardiografie de stres la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de cardiologie realizate de medici cu o vastă experiență și de investigații avansate, cu echipamente de ultimă generație, pentru diagnosticul rapid și corect al bolilor cardiovasculare. În funcție de indicație, sunt efectuate ecografii cardiace în repaus sau de stres, dar și proceduri medicale avansate, precum ecocardiografie transesofagiană sau coronarografie.

Intervențiile de angiografie, atunci când sunt recomandate, sunt efectuate în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, în Laboratorul de Cateterism, singurul din țară dotat cu două angiografe Philips Azurion 7, ultraperformante. Procedurile se desfășoară în condiții de maximă asepsie, datorită sistemului de ventilație cu presiune pozitivă.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR