Ce sunt convulsiile la copii?

Convulsiile la copil sunt contracții musculare rapide, involuntare, care cauzează tremurat și mișcări incontrolabile. Cea mai importantă caracteristică a convulsiilor la copil este aresponsivitatea. Copilul nu răspunde la stimuli verbali, tactili sau dureroși. Astfel, convulsia febrilă tonico-clonică generalizată poate fi diferențiată de un frison, ambele manifestându-se prin tremuratul copilului. Există mai multe tipuri de convulsii la copii: cu febră sau fără, hipotone, tonico-clonice, tonice, generalizate sau focale.

Watch on YouTube
  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Convulsii febrile la copii

Una dintre cele mai frecvente situații în care un copil prezintă convulsii febrile este o boală acută, precum faringita. Alte situații în care febra și crizele convulsive pot să apară sunt: otite, pneumonii, gastroenterocolite sau infecții urinare. Deși, în mare parte a cazurilor, boala cauzatoare poate fi tratată acasă, internarea în spital după un episod de convulsii febrile este necesară deoarece acestea se pot repeta. Riscul de a repeta convulsiile febrile este crescut în primele 24 de ore de la manifestare, iar supravegherea medicală și tratamentul prompt scad acest risc.

Convulsiile febrile simple la un copil în vârstă de 2-5 ani nu prezintă un risc de a dezvolta epilepsie pe viitor sau consecințe neurologice. Dacă apar la un copil normal dezvoltat din punct de vedere neuro-psiho-motor, convulsiile nu necesită consult neurologic.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Convulsii la copii fără febră

Epilepsia se poate manifesta în multiple moduri. Crizele de tip absență sunt uneori mai dificil de observat de către părinți, constând în momente scurte în care copilul rămâne cu privirea fixată, aresponsiv, în timpul activității pe care o efectua. Alte tipuri de crize epileptice, precum spasmele infantile sau sindromul West afectează sugarii la trezirea din somn sau când adorm, manifestându-se prin mișcări scurte, de tremor, ce nu pot fi controlate. Într-un context în care febra nu este identificată, oricare tip de convulsii la copii necesită consult de neurologie pediatrică.

Ce provoacă apariția de convulsii la copil?

Convulsiile febrile sunt manifestări paroxistice ce apar doar atunci când temperatura crește brusc peste 38 de grade celsius. Acestea nu apar din cauza valorii la care ajunge temperatura, ci din cauza rapidității cu care temperatura crește. Creierul copilului este încă imatur și sensibil la aceste modificări. După vârsta de cinci ani, diagnosticul de convulsii febrile la copil este improbabil.

Convulsiile copilului fără un context febril pot avea multiple cauze. Intoxicațiile cu anumite substanțe toxice sau medicamente, traumatisme la nivelul capului sau tulburări metabolice, precum hipoglicemia, sau dezechilibre electrolitice pot cauza apariția de convulsii. Boli congenitale, moștenite sau degenerative pot fi, de asemenea, cauza convulsiilor.

Nu orice criză de convulsii trebuie să fie considerată de către părinți epilepsie. Aceasta este o boală neurologică, diagnosticată în urma unui control amănunțit la medicul neurolog pediatru. Riscul de a dezvolta epilepsie este crescut dacă există un istoric în familie al acestei boli, dacă se asociază cu alte boli neurologice, cu un istoric personal de infecții sau traumatisme cerebrale.  

Alte manifestări clinice care pot însoți convulsiile la copii

Convulsiile febrile simple pot fi tonice, caracterizate prin hipertonie generalizată, tonico-clonice (tremor) sau hipotone. În timpul convulsiei pot să apară vărsături sau pierderi de urină sau materii fecale. Ochii, dacă sunt deschiși, sunt plafonați sau privirea este fixă. Copilul poate avea de asemenea trismus (maxilarul poate fi încleștat).

Analize și investigații recomandate pentru convulsii la copii

Diagnosticul de convulsii în context febril la un copil cu vârsta de până în cinci ani este unul clinic. Investigațiile suplimentare nu sunt necesare pentru a pune acest diagnostic. Pe de altă parte, în cazul unor convulsii la copii fără febră, vor fi recoltate în primul rând probe de sânge. Nivelul glicemiei și al electroliților sunt măsurate pentru a exclude o cauză metabolică a convulsiilor. În plus, se va recolta hemograma, probe hepatice și probe renale.

Investigațiile imagistice precum tomografia computerizată (CT), rezonanța magnetică (RMN) pot fi recomandate în special în cazul convulsiilor în afebrilitate pentru identificarea focarelor epileptice. Electroencefalograma (EEG) de veghe sau somn înregistrează activitatea electrică cerebrală și este realizată în cadrul consultului de neurologie pediatrică. Puncția lombară este o investigație invazivă ce poate fi necesară dacă se suspicionează o infecție a sistemului nervos central.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicațiile provocate de convulsiile copilului

Status epilepticus este cea mai severă complicație a convulsiilor copilului. Acesta reprezintă o criză prelungită, cu o durată de peste 30 de minute. Din cauza duratei prelungite a crizei, creierul este privat de oxigen și poate fi afectat pe termen lung. Tratamentul anticonvulsivant este necesar pentru oprirea statusului, însă uneori poate fi necesară intubarea copilului și spitalizarea în secția de Terapie Intensivă.

Epilepsia este o boală cu simptome care, în prezent, pot fi controlate prin tratament, însă poate afecta viața de zi cu zi. Medicul neurolog va stabili o schemă de tratament, însă crizele convulsive pot să apară uneori din cauza unor factori externi sau dozelor care nu mai sunt suficiente.

Tratamentul pentru convulsiile la copii

Tratamentul pentru convulsiile febrile la copil este administrarea unei soluții intrarectale, cu efect rapid. Acesta este recomandat după prima criză a copilului, de către medicul pediatru. Tratamentul nu previne criza și este o medicație de urgență, ce va fi administrată doar în momentul crizei. Medicul poate recomanda și alte anticonvulsionante.

Dieta ketogenică este recomandată în epilepsie, fiind bogată în proteine și grăsimi, dar săracă în carbohidrați. Cetonele în exces formate din grăsimile consumate funcționează ca sursă energetică cerebrală. Anumite studii citează chiar dispariția crizelor epileptice după adoptarea acestei diete, însă încă nu există o părere unanimă cu privire la importanța ei.

Stimulatorul nervului vagal poate fi o variantă de tratament pentru a controla crizele la care medicația nu este îndeajuns, fiind recomandat după vârsta de 12 ani. Dispozitivul se implantează chirurgical la nivelul peretelui toracic. Efectele adverse ale stimulatorului vagal pot include schimbări ale vocii sau voce răgușită. O altă variantă de tratament este neurochirurgia, operație în care se îndepărtează focarul epileptic atunci când acesta este identificat și este posibil să fie excizat în siguranță.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, copiii cu convulsii beneficiază de consultații la medici pediatri, neurologi pediatri și neurochirurgi experimentați, care utilizează echipamente performante pentru diagnostic. De asemenea, Laboratorul de Analize SANADOR asigură rezultate precise și rapide, datorită dotărilor de nivel înalt. În funcție de diagnostic și specificul fiecărui pacient, medicii SANADOR asigură tratamentul adecvat. În cazul suspiciunii de epilepsie sau alte afecțiuni ale sistemului nervos, medicii neurologi realizează toate investigațiile pentru depistarea acestora. Tratamentul este individualizat și, dacă este necesar, multidisciplinar, medicii colaborând pentru un tratament cât mai bun.

În situații de urgență, părinții se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului SANADOR, care are o linie de gardă destinată pacienților pediatrici, disponibilă permanent. Spitalul Clinic SANADOR are și o Secție de Terapie Intensivă pentru nou-născuți, unde pot fi internați, atunci când medicul consideră necesar, micii pacienți cu convulsii neonatale.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR