Ce este colecistectomia?

Colecistectomia este o intervenție chirurgicală ce constă în rezecția (eliminarea) colecistului (veziculei biliare). Această intervenție este practicată tot mai des în întreaga lume pentru tratamentul diverselor afecțiuni ale veziculei biliare, cea mai frecventă dintre acestea fiind litiaza biliară („pietrele la fiere”). Vino la SANADOR pentru tratament modern!

Watch on YouTube

Colecistul (vezicula biliară sau, popular, „fierea”), este un organ mic, în formă de pară, situat sub ficat. Acest organ are rolul de a stoca, de a concentra și de a elibera bila, un lichid verzui produs de ficat, cu rol în digestia lipidelor (grăsimilor). În timpul mesei, vezicula biliară primește diferite semnale hormonale, ce au ca rezultat contracția colecistului și eliberarea în duoden (prima parte a intestinului subțire) a lichidului biliar. Bila este compusă, în principal, din colesterol, bilirubină și săruri biliare. Odată eliberat în intestin, lichidul biliar ajută la emulsionarea grăsimilor din alimente, ceea ce le crește solubilitatea și permite o absorbție mai ușoară a acestora.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Tipuri de colecistectomie

Există 3 tipuri de colecistectomie:

  • Colecistectomie laparoscopică – este tipul de colecistectomie practicată tot mai des în zilele noastre, întrucât prezintă numeroase avantaje față de intervenția clasică, pe cale deschisă; o operație laparoscopică la fiere presupune îndepărtarea vezicii biliareprin efectuarea a câtorva incizii mici, de câțiva milimetri, la nivelul abdomenului superior, prin care se introduc laparoscopul și instrumentele chirurgicale de lucru; laparoscopul este un telescop lung și subțire, prevăzut la un capăt cu o sursă de lumină și o cameră video, cu ajutorul căruia medicul chirurg poate vedea pe un monitor imagini în timp real din interiorul cavității abdominale; o operație de colecistectomie efectuată laparoscopic permite o recuperare mai rapidă, durere redusă și cicatrici mai mici;
  • Colecistectomie deschisă – este intervenția clasică, ce constă în efectuarea unei singure incizii (tăieturi) mari, de 10 până la 25 centimetri, în regiunea subcostală dreaptă sau pe linia mediană a abdomenului; în funcție de tipul de abord, aceasta poate fi de două tipuri - colecistectomie anterogradă sau retrogradă; rezecția colecistului pe cale clasică poate fi indicată în următoarele situații:
    • Necesitatea efectuării intervenției în condiții de urgență;
    • Prezența unor aderențe abdominale sau cicatrici apărute în urma unor intervenții abdominale anterioare, ce ar putea limita vizibilitatea în interiorul cavității abdominale sub abord laparoscopic;
    • Necesitatea conversiei abordului laparoscopic către unul deschis atunci când, în timpul intervenției laparoscopice, apar diferite complicații (de exemplu, hemoragii necontrolabile);
  • Colecistectomie robotică – este o variantă de colecistectomie laparoscopică modernă, efectuată în anumite centre specializate, ce presupune manipularea instrumentelor chirurgicale de la distanță de către medicul chirurg, prin intermediul unei console robotice.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Când este indicată îndepărtarea vezicii biliare?

O intervenție de colecistectomie poate fi indicată pentru următoarele afecțiuni:

  • Litiază veziculară simptomatică – calculii prezenți în interiorul veziculei biliare pot fi complet asimptomatici, însă, în cazul în care aceștia migrează și obstruează ductul biliar principal, fluxul de bilă va fi blocat; acesta se va manifesta cel mai adesea prin durere intensă în hipocondrul drept, cunoscută drept colică biliară; consecințele blocării unui calcul biliar pot fi severe și pot include colecistită (inflamația colecistului), pancreatită acută, colangită (inflamația ductelor biliare) sau icter (afecțiune ce determină îngălbenirea pielii);
  • Coledocolitiază (prezența calculilor în interiorul canalului coledoc, calea biliară principală);
  • Colecistita (inflamația veziculei biliare);
  • Pancreatita acută de cauză biliară (inflamația pancreasului din cauza migrării unui calcul din vezică în porțiunea pancreatică a căii biliare principale);
  • Polipii veziculari de dimensiuni mari (de peste 1 centimetru), din cauza riscului de transformare canceroasă;
  • Suspiciunea unui cancer vezicular.
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Pregătirea pentru rezecția colecistului

Înaintea efectuării unei intervenții de rezecție a colecistului, pacientul va fi supus unei evaluări medicale pentru evaluarea stării sale generale de sănătate, ce poate include efectuarea unor analize de sânge, a unei radiografii pulmonare și a unei electrocardiograme (EKG). Întrucât intervenția de colecistectomie se efectuează, în general, sub anestezie generală, pacientul va fi supus și unui consult preanestezic. Orice tip de alergie, în special la medicamente, latex, anestezice locale sau regionale trebuie consemnată înainte de intervenție.

Consumul de alimente solide sau lichide va fi oprit cu cel puțin 8 ore înaintea intervenției. Pacientul trebuie să înștiințeze medicul cu privire la tratamentul pe care îl urmează, întrucât consumul de medicamente cu efect de fluidizare a sângelui, de tipul anticoagulantelor orale sau aspirină, trebuie oprit cu 2-3 zile înaintea intervenției.

Odată pregătit pentru operație, pacientul va fi întins pe masa de operație și i se va monta o linie venoasă periferică pentru administrarea medicației preoperatorii și a anestezicului. Odată ce anestezicul și-a făcut efectul, pacientul va fi intubat orotraheal pentru menținerea căilor aeriene deschise și pentru asigurarea suportului respirator pe toată durata intervenției.

  • Medicii SANADOR au experiență în efectuarea colecistectomiei. Programează-te!

Cum decurge intervenția de colecistectomie?

În cazul colecistectomiei clasice, medicul chirurg va efectua o incizie de aproximativ 10-20 de centimetri, de regulă în regiunea subcostală dreaptă (sub ultima coastă pe partea dreaptă) sau pe centrul abdomenului, pe linie mediană. Acesta va diseca țesuturile până ce va ajunge la vezicula biliară, pe care o va extirpa utilizând instrumente chirurgicale. Ulterior, un tub de dren chirurgical va fi montat în locul colecistului, pentru a evacua excesul de fluide care se va acumula după extragerea colecistului. La final, incizia (plaga) va fi suturată și acoperită cu un pansament steril.

Pentru a efectua o operație de colecistpe cale laparoscopică, medicul chirurg va începe prin efectuarea a 3-4 mici incizii la nivelul abdomenului superior drept și în regiunea periombilicală (în jurul buricului). Printr-una dintre incizii va introduce un tub de dimensiuni mici, cu ajutorul căruia se va insufla dioxid de carbon în interiorul cavității abdominale. Aceasta are rolul de a destinde abdomenul, pentru a separa pereții cavității abdominale, a oferi spațiu suficient de lucru și pentru o mai bună vizibilitate a organelor abdominale. Ulterior, medicul va introduce laparoscopul și instrumentele chirurgicale de lucru, cu ajutorul cărora va extrage colecistul. La final, inciziile vor fi suturate sau închise cu capse chirurgicale.

  • La SANADOR, colecistectomia este efectuată într-un bloc operator modern. Programează-te!

Recuperarea după operația de colecist

După operația de colecist, pacientul va fi monitorizat îndeaproape într-o cameră de supraveghere timp de câteva ore, pentru verificarea constantelor vitale și pentru monitorizarea apariției reacțiilor adverse la anestezia generală. În cazul efectuării colecistectomiei pe cale laparoscopică, pacientul poate fi externat în aceeași zi după intervenție sau după o spitalizare scurtă de o noapte. Perioada de spitalizare poate fi mai lungă, de până la 2-3 zile, în cazul intervenției clasice.

Pacientul se va putea întoarce la activitățile sale obișnuite (inclusiv la muncă) după aproximativ 2 săptămâni de la efectuarea intervenției de colecistectomie pe cale laparoscopică, respectiv la 6-8 săptămâni după intervenția clasică. În perioada de recuperare este normal ca pacientul să resimtă o oarecare oboseală; de aceea, în acest timp se recomandă evitarea activității fizice intense și ridicarea de greutăți. Pentru ca recuperarea să fie mai rapidă, pacientul este încurajat să se mobilizeze treptat, să se hidrateze corespunzător și să evite consumul de alimente bogate în grăsimi.

  • Pacienții SANADOR beneficiază de îngrijire la cel mai înalt nivel. Programează-te!

Regim după operația de fiere și alte recomandări pentru pacient

După colecistectomie, bila nu va mai fi depozitată și concentrată în vezicula biliară, ci se va scurge direct, în mod continuu, din ductele biliare în intestine. Această modificare va determina un efect laxativ, manifestându-se, cel mai adesea, prin diaree. De asemenea, alimentele bogate în grăsimi se vor digera mai greu după colecistectomie, determinând balonare, disconfort abdominal și diaree. Din aceste considerente, pacienții vor necesita adoptarea unui regim după operația de fiere.

În perioada imediat următoare intervenției (pentru cel puțin o săptămână) se recomandă evitarea alimentelor bogate în grăsimi, precum sosurile, alimentele prăjite sau brânzeturile. Pe termen lung, proporția acestora nu trebuie să depășească mai mult de o treime din necesarul caloric zilnic al pacienților. Alimentele cu un conținut ridicat de zahăr, lactatele și cafeina pot agrava simptomele de diaree, motiv pentru care vor fi limitate. Treptat, pacientul va fi încurajat să introducă în dietă alimente bogate în fibre solubile (de exemplu, ovăz sau orz), ce au ca efect îmbunătățirea tranzitului intestinal.

Riscuri și complicații ale operației de fiere

Deși este considerată o intervenție sigură, o operație de fiere poate implica anumite riscuri și complicații, precum:

  • Hemoragii (sângerări) excesive, prin lezarea unor vase mari de sânge;
  • Infecții la locul inciziei – acestea se pot manifesta prin durere, tumefacție, roșeață sau scurgerea unui lichid purulent de la nivelul inciziei;
  • Lezarea unor organe învecinate, precum pancreasul sau intestinele;
  • Scurgeri de bilă în cavitatea abdominală, din cauza lezării ductelor biliare intrahepatice sau extrahepatice;
  • Hernie incizională – protruzia unor organe abdominale printr-un defect tisular la locul inciziei.

Colecistectomia la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, chirurgii realizează colecistectomia minim invaziv, cu instrumentar laparoscopic modern, într-un bloc operator bine dotat, care asigură cele mai bune condiții pentru desfășurarea operației. Medicii SANADOR sunt experimentați și au la îndemână tehnologie modernă de diagnostic și tratament, iar echipa spitalului asigură pacienților îngrijiri la cele mai înalte standarde. Pentru o recuperare optimă, medicii oferă recomandări detaliate despre regimul alimentar pe care pacienții trebuie să îl urmeze după operație.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR