Ce sunt bolile digestive în sarcină?

Bolile digestive în sarcină sunt printre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite în această perioadă. Acestea afectează tractul gastrointestinal, mai ales esofagul, stomacul, intestinul subțire, intestinul gros și rectul, dar pot influența și alte organe implicate în digestie, precum ficatul, vezica biliară și pancreasul. La SANADOR, viitoarele mame beneficiază de consultații realizate de medici experimentați, care pot gestiona cu succes orice problemă apărută în sarcină.

Deși cele mai multe afecțiuni digestive în sarcină (spre exemplu, boala de reflux gastroesofagian sau constipație) sunt ușoare sau moderate ca gravitate, fiind de obicei gestionate eficient de medicul obstetrician, există anumite complicații, precum bolile ficatului sau boala inflamatorie intestinală (BII), care necesită intervenția unui medic gastroenterolog.

Aceste boli ale tractului digestiv în sarcină pot fi afecțiuni preexistente care se agravează sau boli digestive provocate de sarcină.

Boli digestive agravate de sarcină

Există anumite afecțiuni digestive agravate de sarcină, printre care se numără refluxul gastroesofagian, greața și vărsăturile, constipația și hemoroizii. Femeile care suferă de aceste afecțiuni în mod obișnuit pot experimenta simptome mai severe în timpul sarcinii, din cauza modificărilor hormonale și a presiunii crescute asupra tractului digestiv.

  • Refluxul gastroesofagian este frecvent în sarcină, afectând majoritatea femeilor gravide și putând afecta calitatea vieții. Simptomele persistă de obicei pe parcursul sarcinii, dar dispar după naștere. Complicațiile grave sunt rare, iar tratamentul inițial se concentrează pe modificări ale stilului de viață și administrarea de medicamente antiacide.
  • Constipația este întâlnită frecvent, afectând între 35% și 40% dintre gravide în primul și al doilea trimestru de sarcină, iar în al treilea trimestru și în perioada postpartum, prevalența fiind de aproximativ 20%. Hormonii sexuali, în special progesteronul, inhibă motilitatea intestinului și favorizează absorbția apei la nivelul colonului. Consumul de fier poate agrava constipația, iar factorii mecanici, precum mișcările uterine pot contribui la această problemă.
  • Greața și vărsăturile în sarcină sunt simptome des întâlnite, afectând majoritatea femeilor. Aceste simptome debutează în general în primele săptămâni de sarcină și ajung la intensitatea maximă în al doilea trimestru, dispărând adesea în jurul săptămânii douăzeci. Mecanismul exact nu este pe deplin înțeles, dar progesteronul este considerat un factor important. Sarcinile multiple și sarcinile molare pot agrava simptomele. Factorii psihologici, precum anxietatea și depresia, pot juca, de asemenea, un rol. În general, se recomandă excluderea altor cauze și gestionarea simptomelor cu opțiuni non-farmacologice și modificări ale dietei. Ghimbirul poate fi considerat o opțiune non-farmacologică.

Boli digestive care apar în sarcină

În timpul sarcinii, pot să apară afecțiuni digestive noi, printre acestea se numără hyperemesis gravidarum, boala inflamatorie intestinală și câteva boli hepatice în sarcină, specifice perioadei de gestație.

  • Hyperemesis gravidarum sau este o formă severă de greață și vărsături în timpul sarcinii, caracterizată de pierderea de peste 5% din greutatea pre-sarcină, deshidratare și dezechilibre electrolitice. Debutează de obicei înainte de săptămâna 22 de gestație și necesită uneori internare în spital. Tratamentul se concentrează pe corectarea electrolitică și prevenirea deshidratării, adesea necesitând terapie intravenoasă și administrarea de suplimente de vitamine. Uneori, în cazurile severe, este necesară recurgerea la alimentație enterală (printr-o sondă nazojejunală) sau chiar parenterală (pe cale intravenoasă).
  • Bolile inflamatorii intestinale afectează femeile în perioada reproductivă, cu un procent semnificativ diagnosticat înainte de vârsta de 32 de ani. Sarcina poate influența cursul acestor afecțiuni, iar activitatea bolii poate afecta negativ sarcina. Deși concepția în timpul remisiunii este asociată cu un risc mai scăzut de complicații, sarcina poate agrava boala inflamatorie intestinală. Tratamentul trebuie analizat cu atenție, deoarece boala activă prezintă riscuri mai mari pentru mamă și făt decât medicația folosită ca tratament.
  • Boli hepatice în timpul sarcinii se referă la afecțiuni precum colestaza de sarcină, sindromul HELLP care presupune hemoliză, enzime hepatice crescute și scăderea numărului de trombocite și ficatul gras acut de sarcină (AFLP).
  • Sarcina crește riscul de formare a unor calculi biliari, în special în al doilea sau al treilea trimestru și în perioada postpartum. Calculii biliari se formează atunci când bila devine prea concentrată și formează „pietre dure”.

Cauze și factori de risc pentru afecțiunile gastrointestinale în sarcină

În timpul sarcinii, organismul suferă o serie de modificări fiziologice. Expansiunea volumului sanguin determină o stare de hemodiluție, scăzând concentrațiile de hemoglobină și albumină. Deși nivelurile de trombocite rămân în general normale, producția crescută de fosfatază alcalină și schimbările în concentrațiile de factori de coagulare predispun la un mediu pro-coagulant.

Hormonii precum progesteronul încetinesc golirea gastrică și cresc aciditatea gastrică, iar creșterea fătului în uter poate determina modificări ale relațiilor anatomice între organele abdominale. Factorii de risc pot include istoricul personal sau familial de afecțiuni gastrointestinale și obezitatea.

  • Programează-te la SANADOR pentru tratamente de ultimă generație!

Cum se manifestă bolile tractului digestiv în timpul sarcinii?

Manifestările acestor boli gastrointestinale în sarcină pot varia în funcție de afecțiunea specifică. Simptomele cele mai frecvente includ durere abdominală, arsuri în piept, greață și vărsături, balonare, constipație sau diaree și sângerări rectale în cazul hemoroizilor.

Semne ale unor complicații provocate de boli gastrointestinale în sarcină

Unele boli gastrointestinale în sarcină pot duce la complicații serioase pentru mamă și pentru făt. Semnele de complicații pot include deshidratare severă în cazul grețurilor și vărsăturilor persistente, sângerări rectale abundente în cazul hemoroizilor și exacerbări grave ale afecțiunilor inflamatorii intestinale, care pot necesita intervenție medicală urgentă.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Monitorizarea sarcinii la pacientele cu boli gastrointestinale

Femeile cunoscute cu boli digestive în timpul sarcinii trebuie monitorizate îndeaproape de medicii lor obstetricieni și gastroenterologi, pentru a detecta orice complicații și pentru a gestiona afecțiunile existente în mod corespunzător.

Dr. Alice Barbu la ecograf, la Clinica SANADOR Floreasca.
La SANADOR, pacientele însărcinate sunt monitorizate de medici experimentați, cu ajutorul unor echipamente performante.

Aceasta poate implica teste suplimentare, precum analize de sânge, ecografie abdominală sau, în cazuri mai rare, RMN și proceduri precum endoscopia digestivă.

Tratamentul pentru afecțiunile digestive în timpul sarcinii

Tratamentul acestor afecțiuni gastrointestinale în sarcină trebuie să fie adaptat, pentru a minimiza riscul pentru făt și pentru a asigura confortul mamei. Acesta poate include schimbări în alimentație, includerea unei cantități adecvate de fibre, evitarea alimentelor procesate sau bogate în zahăr și limitarea consumului de cafea și lactate.

Consumul adecvat de lichide este, de asemenea, esențial pentru menținerea hidratării și a funcției gastrointestinale regulate. Exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți circulația sângelui și pot ajuta la funcționarea eficientă a intestinelor. În cazul în care simptomele sunt severe sau nu pot fi gestionate prin modificări ale stilului de viață, medicul poate prescrie medicamente precum antiacide, enzime digestive, antidiareice sau antiemetice.

  • Alege nașterea în siguranță la Maternitatea SANADOR!

Cum pot fi prevenite tulburările digestive în sarcină?

Prevenirea unor tulburări digestive în sarcină poate implica adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv o dietă echilibrată și variată, menținerea unui nivel sănătos de activitate fizică și gestionarea stresului. De asemenea, este important ca viitoare mămică să evite alimentele și obiceiurile care pot agrava simptomele, cum ar fi consumul excesiv de alimente picante sau grase și fumatul.

Orice gravidă care prezintă afecțiuni digestive diagnosticate înaintea sarcinii trebuie să îi comunice medicului obstetrician istoricul medical, astfel încât atât ea cât și fătul să beneficieze de o monitorizare corespunzătoare.

Gestionarea bolilor digestive în sarcină la SANADOR

La SANADOR, pacientele beneficiază de supravegherea sarcinii prin consultații oferite de medici obstetricieni comunicativi și experimentați, analize de laborator complete și ecografii performante. Atunci când sunt diagnosticate afecțiuni care apar în sarcină sau care sunt agravate în această perioadă, acestea sunt gestionate cu succes la SANADOR, datorită serviciilor medicale integrate, multidisciplinare. Astfel, în cazul unor boli digestive în sarcină, pacientele beneficiază și de consultații de gastroenterologie sau de hepatologie și de investigații specifice, în funcție de indicația stabilită.

Pentru ameliorarea problemelor digestive din timpul sarcinii, medicii specializați în nutriție de la SANADOR recomandă o dietă personalizată, astfel încât sunt evitate carențele nutriționale sau alte complicații. În cazuri severe, pacientele beneficiază de internare pe secția de specialitate, la Spitalul Clinic SANADOR, pentru monitorizare continuă și administrarea tratamentului necesar.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR