Ce este boala celiacă?

Boala celiacă este o afecțiune autoimună ereditară, care declanșează o reacție la gluten, o proteină prezentă în grâu, orz și secară. Atunci când persoanele cu celiachie consumă produse cu gluten, sistemul lor imunitar atacă în mod eronat mucoasa intestinului subțire, afectând absorbția nutrienților. La SANADOR, pacienții au acces la cele mai bune servicii medicale pentru diagnosticul și gestionarea corectă a bolii celiace.

Glutenul, prezent în multe alimente de bază, precum pâinea și pastele, se poate găsi și în sosuri și supe, complicând astfel gestionarea bolii celiace. În plus, berea, fabricată de obicei din orz sau secară, conține gluten.

Watch on YouTube

Disconfortul resimțit de persoanele cu celiachie după consumul de alimente care conțin gluten este provocat de reacția autoimună.

Cauze și factori de risc pentru celiachie

Boala celiacă apare în urma unei interacțiuni complexe între predispoziția genetică și factorii de mediu.

Anumiți factori, cum ar fi infecțiile gastrointestinale și bacteriile intestinale contribuie la dezvoltarea bolii celiace. Factori declanșatori, precum intervențiile chirurgicale, sarcina, nașterea, infecțiile virale sau stresul emoțional sever pot activa boala.

Boala celiacă prezintă un puternic tipar familial, persoanele care au o rudă de gradul I cu această afecțiune confruntându-se cu un risc cu 10% mai mare de a o dezvolta. În plus, mutații genetice specifice, în special HLA-DQ2 sau HLA-DQ8, sunt prezente la aproximativ 97% dintre persoanele diagnosticate.

Din punct de vedere demografic, boala celiacă afectează cu precădere persoanele de origine nord-europeană. Cei cu tulburări cromozomiale, cum ar fi sindromul Down, sau cu boli autoimune, cum ar fi diabet zaharat de tip 1, prezintă un risc crescut. Afecțiunea este de două ori mai frecventă la femei.

Cum se manifestă boala celiacă?

Boala celiacă prezintă o gamă variată de manifestări clinice, care pot varia de la o persoană la alta și de la o grupă de vârstă la alta.

La adulți, simptomele digestive, cum ar fi diareea, durerile abdominale, balonarea și constipația sunt frecvente, alături de oboseală și de pierdere anormală în greutate. Cu toate acestea, peste jumătate dintre adulții cu celiachie prezintă simptome non-digestive, inclusiv:

  • anemie,
  • pierderea densității osoase,
  • dermatită herpetiformă,
  • afte bucale,
  • dureri de cap,
  • dureri articulare,
  • amorțeală și furnicături.

Boala celiacă la copii prezintă adesea simptome digestive precum diaree cronică, vărsături și umflături abdominale. De asemenea, aceștia pot prezenta semne de malnutriție, inclusiv incapacitatea de a se dezvolta, pierdere în greutate, anemie, creștere întârziată și întârzieri în dezvoltare. Boala celiacă la copii se poate manifesta, de asemenea, cu simptome neurologice, cum ar fi ADHD, dificultăți de învățare, dureri de cap și convulsii.

Deficiențele nutritive, în special carențele de vitaminele B12, D și K, și anemia feriprivă sunt frecvente din cauza malabsorbției intestinale. Severitatea și prezentarea simptomelor pot varia în funcție de factori precum vârsta, gradul de afectare intestinală, consumul de gluten și susceptibilitatea individuală.

Diferențele între boala celiacă și intoleranța la gluten

Boala celiacă și intoleranța la gluten sunt afecțiuni distincte, cu simptome care se suprapun, dar cu mecanisme de bază diferite.

Boala celiacă implică un răspuns autoimun la gluten, în care organismul atacă în mod eronat glutenul ca și cum ar fi un virus, ceea ce duce la inflamație și la afectarea tractului digestiv. Acest răspuns este însoțit de niveluri ridicate de anticorpi serici specifici, care țintesc glutenul.

Pe de altă parte, sensibilitate non-celiacă la gluten nu are componenta autoimună observată în cazul bolii celiace. În timp ce persoanele cu intoleranță la gluten pot prezenta simptome similare celor cu boala celiacă, cum ar fi disconfortul gastrointestinal, acestea nu prezintă leziunile intestinale caracteristice sau anticorpii crescuți care se regăsesc în boala celiacă.

De asemenea, gravitatea afecțiunilor diferă semnificativ. Boala celiacă poate duce la complicații grave dacă nu este tratată, inclusiv la deficiențe nutriționale, la osteoporoză, infertilitate și implică un risc crescut de apariție a unor tipuri de cancer.

Stabilirea diagnosticului de celiachie

Diagnosticarea bolii celiace implică analize de sânge și proceduri diverse, pentru a confirma prezența bolii. Testele de sânge, inclusiv testele serologice pentru anticorpi specifici și testele genetice pentru HLA-DQ2 și HLA-DQ8, sunt instrumente inițiale de screening. Este esențial ca pacientul să efectueze testele înainte de a începe o dietă fără gluten, deoarece eliminarea glutenului poate afecta rezultatele testelor. În cazul în care testele de sânge sugerează boala celiacă, pot fi recomandate proceduri de diagnosticare suplimentare.

Endoscopia digestivă utilizează o cameră video pentru a examina intestinul subțire și pentru a obține mostre de țesut (biopsii). Este efectuată în mod frecvent, pentru a evalua prezența leziunilor intestinale, în special la nivelul vilozităților. În unele cazuri se poate utiliza endoscopia cu capsulă sau biopsia cutanată, în special dacă se suspectează dermatita herpetiformă.

După confirmarea diagnosticului, pot fi efectuate teste suplimentare, pentru a evalua deficiențele nutriționale și sănătatea osoasă. Acestea includ dozarea nivelurilor pentru vitaminele A, B12, D și E, precum și nivelurile de minerale, hemoglobina și enzimele hepatice. Sănătatea osoasă poate fi evaluată prin osteodensitometrie DEXA.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Posibile complicații ale bolii celiace

Boala celiacă, atunci când nu este tratată, poate duce la diverse complicații. Expunerea continuă la gluten deteriorează mucoasa intestinală, provocând deficiențe nutritive care pot duce la anemie, la căderea părului și ulcere ale intestinului subțire.

Complicațiile pe termen lung ale bolii celiace se extind dincolo de problemele gastrointestinale și pot include osteoporoză și deficiențe în nutrienți vitali, precum fierul, vitamina B12 și acidul folic, ceea ce duce la anemie.

Anumite tipuri de cancere, cum ar fi cancerul intestinal, sunt complicații posibile, dar mai puțin frecvente, asociate cu boala celiacă netratată. Cu toate acestea, urmarea unei diete fără gluten poate contribui la reducerea riscului de apariție a cancerului.

În cazuri rare, persoanele cu celiachie pot dezvolta o boală celiacă refractară, caracterizată prin lipsa de răspuns la o dietă fără gluten timp de 12 luni sau mai mult. Această boală, care afectează 1-2% dintre persoanele cu celiachie, apare de obicei la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani și necesită un management specializat.

Boala celiacă la copii poate aduce complicații unice, în special dacă afecțiunea nu este diagnosticată și tratată. Expunerea continuă la gluten poate împiedica creșterea și dezvoltarea acestora, ducând la probleme de creștere, pubertate întârziată și statură mică. Deficiențele nutriționale pot avea, de asemenea, un impact asupra sănătății copiilor, provocând anemie, oboseală și întârzieri în dezvoltare. Probleme de comportament, inclusiv iritabilitate și schimbări de dispoziție sunt observate la unii copii cu boală celiacă netratată.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul pentru boala celiacă

Tratamentul principal pentru celiachie este o dietă strictă, fără gluten, pe toată durata vieții. Glutenul, care se găsește în grâu, orz, secară și derivații acestora, trebuie eliminat în totalitate din alimentație pentru a gestiona eficient această afecțiune.

Eliminarea glutenului din dietă reduce de obicei inflamația din intestinul subțire, ceea ce duce la ameliorarea simptomelor și, în cele din urmă, la vindecare. În timp ce boala celiacă la copii se vindecă în general mai repede, adulților le poate lua câteva luni sau ani pentru a obține o vindecare completă.

În cazurile de anemie severă sau de deficiențe nutriționale, pot fi prescrise suplimente precum fier, vitamina B12 și vitamina D pentru a remedia deficiențele și a susține sănătatea generală. Urmărirea medicală regulată, inclusiv testele de sânge și monitorizarea markerilor nutriționali, ajută la asigurarea eficienței dietei fără gluten și la evaluarea procesului de vindecare.

În plus față de măsurile dietetice, pot fi prescrise medicamente pentru a controla inflamația intestinală, în special în cazurile de afectare severă sau de boală celiacă refractară.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Regimul alimentar pentru persoanele cu boală celiacă

Respectarea unei diete fără gluten este esențială în boala celiacă. Sunt disponibile multe alimente fără gluten, inclusiv:

  • ouă,
  • carne proaspătă,
  • fructe,
  • legume,
  • nuci,
  • produse lactate,
  • hrișca,
  • porumbul,
  • quinoa,
  • orezul,
  • tapioca.

Cu toate acestea, este necesară prudența în cazul alimentelor ambalate, deoarece acestea pot conține surse ascunse de gluten, inclusiv cereale, paste făinoase și produse de patiserie. Sosurile și alimentele procesate pot conține gluten, ceea ce necesită o examinare atentă a listei de ingrediente.

Trebuie evitată contaminarea încrucișată în timpul preparării alimentelor, pentru a preveni expunerea involuntară la gluten. Ovăzul pur poate fi consumat de majoritatea persoanelor cu celiachie, dar potențiala contaminare cu gluten în timpul procesării necesită o atenție deosebită.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnosticul și managementul bolii celiace la SANADOR

Pentru stabilirea diagnosticului de celiachie, la SANADOR pacienții au acces la consultații de gastroenterologie oferite de medici cu experiență îndelungată și la analize de laborator performante, care asigură rezultate rapide și de mare acuratețe.

Procedurile de endoscopie digestivă, urmate de biopsie, pentru diagnostic avansat, sunt efectuate la Spitalul Clinic SANADOR sau în Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca, care dispune de echipamente de ultimă generație 3D 4K.

La SANADOR, pacienții diagnosticați cu boală celiacă primesc consiliere nutrițională din partea unor medici nutriționiști experimentați, care stabilesc un regim alimentar personalizat, în funcție de nevoile fiecărei persoane în parte. În acest fel, pot fi prevenite atât carențele nutriționale care pot să apară în urma unei diete restrictive, cât și complicațiile provocate de boală.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR