Ce sunt anomaliile arterelor coronare?

Anomaliile arterelor coronare sunt malformații congenitale caracterizate de dezvoltarea incorectă a arterelor coronare în timpul vieții intrauterine. Cel mai adesea, aceste anomalii ale arterelor coronare sunt legate de originea sau de localizarea acestora. Vino la SANADOR pentru tratament modern!

Arterele coronare sunt vase de sânge care au ca principală funcție furnizarea de sânge oxigenat către mușchiul inimii. La fel ca toate celelalte țesuturi din organism, mușchiul inimii are nevoie de sânge bogat în oxigen pentru a funcționa eficient. Arterele coronare sunt formate din două vase de sânge principale, numite arteră coronară dreaptă și stângă. Artera coronară principală stângă se ramifică în artera circumflexă și în artera descendentă anterioară stângă și furnizează sânge către ventriculul stâng și atriul stâng. Artera coronară dreaptă furnizează sânge către ventriculul drept, atriul drept și nodul sinoatrial (conglomerat de celule din peretele atrial drept, care reglează ritmul inimii).

Anomaliile arterelor inimii sunt o problemă rară de sănătate în care, cel mai frecvent, una dintre ramuri s-a dezvoltat în locul necorespunzător sau are un traseu greșit. Pot fi, de asemenea, afectate dimensiunea sau forma generală a arterelor coronare. Aceste anomalii coronariene pot apărea singure sau împreună cu alte defecte cardiace congenitale.

Deși sunt prezente la naștere, anomaliile arterelor coronare nu sunt adesea diagnosticate până la adolescență sau la vârsta adultă, din cauza lipsei sau neglijării simptomelor. Cel mai frecvent, aceste anomalii coronariene se manifestă cu episoade de durere în piept, insuficiență cardiacă sau chiar moarte cardiacă subită, înainte de a fi diagnosticate. Astfel, la momentul actual, anomaliile arterelor coronare sunt a doua cea mai frecventă cauză de moarte subită la sportivii tineri.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Tipuri de anomalii ale arterelor coronare

Există mai multe tipuri de anomalii ale arterelor inimii, aceste putându-se clasifica în funcție de locul afectării. Astfel, anomaliile coronariene se împart în:

  • anomalii de origine – de exemplu, când o arteră coronară pornește din artera pulmonară în loc de aortă;
  • anomalii de traiect – traseul arterei coronare este diferit de cel normal;
  • anomalii de terminare – terminarea directă a unei artere coronare într-un alt lumen cardiovascular (un alt vas sau o cameră a inimii);
  • anomalii de morfologie – de exemplu, un anevrism (dilatare focală a unei artere coronare).
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și foarte bine pregătiți. Programează-te!

Cauze și factori de risc pentru anomaliile coronariene

Anomaliile coronariene sunt o problemă cardiacă congenitală care nu are o cauză specifică cunoscută. Inima unui bebeluș începe să se dezvolte din momentul concepției și este complet formată la opt săptămâni de sarcină. Malformațiile congenitale ale inimii se dezvoltă în timpul acestor prime opt săptămâni. Anomaliile arterelor coronare pot fi asociate cu alte defecte cardiace congenitale, în special transpoziția de vase mari, tetralogia Fallot și anumite forme de atrezie pulmonară.

Anomaliile arterelor inimii sunt îngrijorătoare, deoarece este posibil să nu existe niciun indiciu că afecțiunea este prezentă până când nu apare un eveniment sever, cum ar fi durerea în piept, infarctul miocardic acut sau chiar moartea subită.

  • Medicii cardiologi de la SANADOR au experiență în diagnosticul anomaliilor arterelor coronare. Programează-te!

Cum se manifestă anomaliile arterelor coronare?

Atunci când există anomalii ale arterelor coronare, este perturbată circulația normală a sângelui prin inimă. În funcție de tipul de anomalie coronariană, manifestările clinice pot apărea în copilărie sau, mai frecvent, se pot manifesta mai târziu în viață. De asemenea, simptomele pot diferi în funcție de tipul de afectare coronariană. Astfel, cele mai întâlnite manifestări clinice la adolescenți și adulți cuprind:

  • angină pectorală – dureri în piept la efectuarea de exerciții fizice;
  • dispnee de efort – dificultăți de respirație în timpul efortului fizic;
  • vertij (amețeală) sau pierderea stării de conștiență în timpul exercițiilor fizice;
  • prezența unui murmur cardiac la examinarea cu stetoscopul a zgomotelor cardiace;
  • palpitații – percepția conștientă a bătăilor inimii;
  • semnele specifice de insuficiență cardiacă – dispnee la eforturi mici, retenție de lichide, cu edeme gambiere;
  • moarte subită cardiacă.

În cazul apariției manifestărilor clinice la copii, acestea apar adesea în primul an de viață al copilului și includ:

  • iritabilitate;
  • plâns în timpul hrănirii;
  • dificultăți de respirație, în special în timpul hrănirii;
  • prezența unui murmur cardiac;
  • semne de insuficiență cardiacă;
  • stop cardiac brusc.
  • Dacă observi manifestări care ar putea indica o anomalie a arterelor coronare, vino la SANADOR!

Diagnosticul de anomalii ale arterelor inimii

Diagnosticul de anomalii ale arterelor coronare poate fi dificil, deoarece, în multe cazuri, pacienții nu au simptome și examinarea fizică efectuată de către medic poate fi în limite normale. Investigațiile de diagnostic variază în funcție de vârstă și de starea pacientului și pot cuprinde:

  • radiografia toracică – procedură radiologică utilizată pentru examinarea toracelui și a organelor și structurilor localizate în torace;
  • electrocardiograma (EKG) – una dintre cele mai simple și mai rapide proceduri utilizate pentru evaluarea inimii, care înregistrează activitatea electrică a inimii;
  • ecocardiografia – examinare cu ultrasunete a inimii pentru a evalua dimensiunea, forma și funcția structurilor inimii;
  • ecocardiografia transesofagiană – obține imagini ale inimii din interiorul esofagului;
  • cateterismul cardiac – un tub mic, numit cateter, este avansat dintr-un vas de sânge periferic prin aortă, în diferite părți ale inimii, pentru a măsura presiunile din camerele acesteia;
  • imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) – test neinvaziv, care folosește un magnet mare și un computer, pentru a reda imagini seriate ale corpului;
  • angiografia prin rezonanță magnetică (MRA) – procedură de diagnostic neinvazivă, care utilizează o combinație de tehnologie de rezonanță magnetică (RMN) și substanță de contrast administrată intravenos, pentru a vizualiza vasele de sânge.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Complicațiile provocate de anomalii ale arterelor coronare

Majoritatea anomaliilor arterelor coronare nu afectează semnificativ circulația sângelui la nivelul inimii și pot fi descoperite întâmplător. Cu toate acestea, malformațiile care limitează fluxul de sânge pot cauza semne și simptome de ischemie miocardică, inclusiv durere în piept, dificultăți de respirație și chiar moarte subită cardiacă. Originea anormală a coronarelor este asociată cu ischemia în teritoriul aprovizionat, a cărei extindere depinde atât de vasul implicat, cât și de dezvoltarea circulației colaterale. Alte complicații ale anomaliilor coronariene cuprind insuficiența cardiacă, endocardita și diverse aritmii (ritm anormal al inimii).

  • Complicațiile anomaliilor arterelor coronariene pot fi severe. Programează-te!

Tratamentul pentru anomaliile arterelor coronare

Tratamentul pentru anomaliile arterelor inimii include modificări ale stilului de viață, medicamente, intervenții coronariene percutanate și intervenții chirurgicale. Recomandările pentru tratament depind de tipul de anomalie coronariană prezent și de efectul acestuia asupra pacientului. Multe persoane fără simptome, în special tinerii care desfășoară activitate fizică importantă, aleg să se opereze pentru a preveni eventualele complicații. Intervenția chirurgicală pentru anomaliile de artere coronare poate include:

  • mutarea arterei și atașarea ei de aortă sau de originea corectă;
  • desfacerea coronariană – deschiderea vârfului unei artere coronare cu origine greșită;
  • translocarea (deplasarea) arterei pulmonare;
  • bypass coronarian – intervenţie de revascularizare care presupune preluarea unei artere sănătoase din altă parte a corpului și înlocuirea celei afectate;
  • intervenție coronariană percutanată cu plasare de stent;

Dacă intervenția chirurgicală nu este o opțiune, medicul poate recomanda diverse schimbări ale stilului de viață și terapii. Acestea pot cuprinde:

  • tratament medicamentos – de exemplu, beta-blocante, care încetinesc bătăile inimii, diuretice, care reduc excesul de lichid din organism și antiaritmice, care ajută la reglarea bătăilor inimii;
  • oxigenoterapia – crește cantitatea de sânge bogat în oxigen care ajunge la inimă;
  • limitarea activității fizice – se recomandă evitarea efortului fizic foarte intens și participarea la anumite sporturi.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, investigațiile pentru anomalii ale arterelor coronare sunt realizate cu echipamente moderne, de medici de elită, cu vastă experiență. Pacienții au acces la toate investigațiile utile pentru diagnostic, inclusiv angio-RM și coronarografie efectuată în Laboratorul de Cateterism din Spitalul Clinic SANADOR, care dispune de două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7.  

Medicii SANADOR aleg cel mai potrivit tratament pentru fiecare pacient, iar dacă este nevoie de intervenție chirurgicală, aceasta este efectuată în blocul operator bine dotat, complet digitalizat, al Spitalului Clinic SANADOR, de chirurgi cardiovasculari foarte bine pregătiți, care au realizat, de-a lungul timpului, operații complexe, cu rezultate foarte bune. Pacienții chirurgicali sunt îngrijiți la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă Cardiovasculară, dotată ultramodern, care are competențe extinse.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR